
Zdravilni učinki sadja in zelenjave

Učenci 9. a so pri naravoslovnem dnevu teoretično in praktično utrjevali in širili znanje o sadju in zelenjavi kot glavnem viru vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin v človekovi prehrani. V teoretičnem delu so učenci ponovili pomen in zgradbo piramide zdrave prehrane, pomen sadja in zelenjave v človekovi prehrani, razdelili sadje in zelenjavo v skupine ter si pogledali predstavnike posameznih skupin.
Vsak učenec je s pomočjo literature natančno spoznal izbrano sadje ali zelenjavo. Poiskal je podatke o izgledu, izvoru, učinkovinah, zdravljenju z določenim sadjem ali zelenjavo, nakupu, zanimivih in enostavnih receptih ter zanimivostih. Iz zbranih podatkov je oblikoval power point predstavitev. Te predstavitve bo predstavil sošolcem v okviru razrednikovih ur. Vse predstavitve bodo tedensko na ogled na spletni strani šole vsem, ki bodo spletno stran obiskali.
V praktičnem delu so se učenci urili v pripravi jedi iz sadja in zelenjave. Po receptih so pripravili zelo zanimive in za nekatere popolnoma nove in nepoznane jedi. Vse so lepo dekorirali, servirali in kulturno pojedli. Pripravili so vitaminsko solato, fižolovo omako s testeninami, zelenjavno rižoto, korenčkov pire, kremno špinačo ter ocvrte bučke in zelenjavo na kitajski način z rižem. Za sladico so si spekli slastne višnjeve mafine, oblikovali sadno-čokoladne kroglice in pripravili hladno limonado s svežimi zelišči.
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
11 °C
Deževno
torek, 11. 3
Deževno
sreda, 12. 3
Deževno
četrtek, 13. 3
Oblačno
7-dnevni obeti