Učilna okusov – tudi z novomeškim doprinosom




»Stoji učilna zidana, pred njo Ljubljanska tržnica...« Se še spomnite napeva iz osnovnošolskih dni? Ja, prav imate, pesem, ki smo jo prepevali kot otroci zveni malce drugače. A to ni naključje. Napev je tokrat namreč namenjen drugačni učilni, kakor jo poznamo trdicionalno. Ne govorimo o klasičnem »guljenju šolskih klopi«, temveč o učilni, ki učeče se mladostnike poučuje življenja skozi prakso izbranega poklica. Že veste o kateri učilni teče beseda? O Učilni okusov.
Pod okriljem zmajskega mostu se ob idilični Ljubljanici razprostirajo Plečnikove arkade. Te v svoji notranjosti skrivajo prenekatere ponudnike raznovstnih izdelkov, ki bogatijo ljubljansko tržnico. V lanskem letu jim je v ponos postala tudi Učilna Okusov.
Učilna okusov je živilsko-kulinarični kotiček, v ozadju katere se skriva prav posebna zgodba. Gre za filozofijo treh šol v okviru Konzorcija biotehniških šol Slovenije: Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma, Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana in Izobraževalnega centra Piramida Maribor. Te so sklenile glave in razvile koncept poučevanja skozi prakso, ki se odvija na licu mesta – v Učilni okusov. Dijaki in študenti omenjenih šol namreč razvijajo svoje poklicne in osebnostne kompetence prav pri neposrednem delu s strankami. Konzorcij biotehniških šol Slovenije ponuja raznovrstne programe usposabljanj za svoje dijake in študente. Tako so le-ti udeleženi v vseh fazah proizvodnje, predelave in prodaje svojih lastnih izdelkov na trg po principu »od njive do mize«.
Pa poglejmo kako to izgleda v praksi. Dijaki, ki so svojo poklicno pot prepoznali v kmetijstvu v okviru pouka skrbijo za živino, jo krmijo in izvajajo kmetijska opravila na področju živinoreje in poljedelstva. Mleko, ki ga pridelajo s skrbno nego, nato potuje do mladih, ki so svoje veselje našli v pripravi hrane. Le-ti ga predelajo v različne mlečne izdelke s pomočjo znanj o živilstvu in nutricizmu. Svojo noto h končnem izdelku dodajo tudi učeči se slaščičarji, ki obdelajo živilo in ga spremenijo bodisi v slastno tortico ali v kakšno drugo pregrešno dobro slaščico. Zadnji v nizu filozofije »od njive do mize« pa se znajdejo vrli dijaki in študenti gostinstva in turizma, ki svoje spretnosti urijo pri prodaji in strežbi cenjenim gostom. Da je slika v prostoru popolna, pa poskrbijo tudi cvetličarji, ki vsej ponudbi dodajo pridih estetskosti.
Tako konzorcij biotehniških šol Slovenije poskrbi za to, da vam, spoštovani kupci, lahko ponudi izdelke s pridihom domačnosti, preverjene kakovosti in slovenskega porekla. V Učilni okusov bo še tako zahteven kupec našel nekaj zase. Posebno pa vanjo vabljeni vsi, ki cenite domačo, slovensko, lokalno pridelano hrano in vsi, ki želite doživeti posebno izkušno izobraževalnega popotovanja mladih. V ponudbi trgovinskega in gostinskega dela Učilne okusov so vam tako na razpolago: Za najbolj zgodnje pestra ponudba zdravih zajtrkov (iz žitaric, mlečnih izdelkov, jajc), za premišljene užitkarje vesele urice akcije in dnevi s posebno kulinarično vsebino, za potešitev lakote pa različne slovenske tradicionalne jedi (po želji postrežene v kruhovi posodici) in za crkljanje slaščičarske pregrehe za še tako izbrane okuse. Po dogovrou se v Učilni okusov izvajajo tudi degustacije vin za zaključene skupine. V butični trgovini pa vas čakajo raznovrstni mlečni izdelki (mleko, jogurti, skuta, siri, sirotka ...), jajca, več vrst moke, žitaric, kruha in drugih pekovskih izdelkov, sezonskega sadja, olja, vina in sokovi ter še mnogi drugi kakovostni slovenski proizvodi.
Učilna okusov ima bogato ponudbo izdelkov tudi po zaslugi proizvodov različnih ponudnikov iz vseh pokrajin Slovenije. Pri izbiri le-teh pa se drži enostavnega pravila: domače, slovensko, zdravo in kakovostno. Posebno kakovost izdelkov v Učilni okusov zagotavlja tudi sistem zaupanja vredne trgovine. Le-ta sledi idejni zasnovi imenovani fairtrade in pomeni, da so vsi, ki so vključeni v proces od pridobivanja do korišenja dobrin, s tem pridobili in tekom procesa ni nihče utrpel zlorab. Kaj to pomeni? Gre za pravične in stabilne cene tako za kmetovalce, predelovace, trgovce, gostince kot tudi za kupce ter za spodbujanje ekoloških principov proizvodnje ter gojenja rastlin (brez GSO). Trud se kaže tudi v skrbnem in spoštljivem ravnanju z naravo, ki je vir življenja. Ena glavnih pozornosti pa je na področju spoštljivosti do vzgojno-izobraževalnega procesa in vseh udeležencev v njem ter spodbujanje vrednote znanja in medsebojnega sodelovanja.
Posebnost Učilne okusov se torej skriva prav v spošotvanju slovenske tradicije, v njeni krepitvi tako pri izbiri kakovostne hrane, kot tudi pri oblikovanju zavedanja identitete naroda. Izhajajoč iz tega ne spodbujamo tržno naravnanih »amerikanizirnanih« praznikov, ki jim lahko pravimo kar prazniki trgovcev. Nasprotno boste pri nas lahko praznovali praznike, ki so jih poznale naše babice in dedki, ki so bogatile njihov vsakdanjik in iz katerih se lahko naučimo marsikatere vrednote.
V minulem tednu (od 22. 2. do 24. 2. 2017) se je bilo moč ustaviti ob stojnici pred Učilno okusov in v okviru kulinaričnih dnevov praženega krompirja pokusiti le-tega po tradicionalnem receptu ob spremstvu domače pečenice ali sira na žaru. Ob stojnici se je ustavilo kar nekaj ljubiteljev pristne slovenske dobrote.
Za vsakim izdelkom, ki ga kupite, se plete zgodba. Ta je lahko lepa za vse udeležence v njej, lahko pa temelji na izkoriščanju revnejšega prebivalstva sveta in na izkoriščanju naravnih virov. Vi, cenjeni kupci, se morate odločiti katero zgodbo boste podpirali s svojim trdno prigaranim denarjem. S postanokom v Učilni okusov boste podprli zaupanja vredno poslovanje - spoštovanje narave, matere zemlje in soljudi.
Če vas bo pot torej zanesla na obrežje živahne Ljubljanice, vabljeni, da korak ustavite v Učilni okusov in si privoščite pristno kulinarično doživetje. Ne bo vam žal!
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se