Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Slepi in slabovidni kuhali jedi iz buč 


Ines Baler
8. 11. 2018, 18.27
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Večetnično, kulturno, izobraževalno, turistično in športno društvo Bakovci je v sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Murska Sobota (MDSSMS) pripravilo kuharsko delavnico, z namenom pridobivanja novih veščin, druženja in izmenjave izkušenj.

cf6bab13fbbbefb68e8cb23f59fb4e30.jpeg
Ines Baler
Najprej so se lotili študiranja receptur.

V gospodinjski učilnici Osnovne šole Bakovci je deset članov MDSSMS pripravljajo jedi na temo Pisani svet buč. Recepte za jedi, ki so jih skuhali, je izbrala članica bakovskega društva Liljana Fujs Kojek, pripravili pa so namaz, juho, polpete, omake in bučno rolado. Aktivnost je potekala v okviru programa Usposabljanje slepih in slabovidnih za aktivno življenje. »Na tej osnovni šoli smo prvič, zato nam je bilo nekoliko težje, nismo poznali prostora ali imeli prilagojene opreme. Naši uporabniki pa tako urijo in razvijajo svoja čutila,« tako Marjeta Grabar, tajnica MDSSMS.



d01c0b12d0d83e4617285f54c906fd89.jpeg
Ines Baler
Pri pripravi sestavin so pomagali vsi.

bbfb08356f3b17e9d6206614e522a39c.jpeg
Ines Baler
Med drugim so pripravili skutni namaz z bučnim oljem.

V društvo tekom leta organizirajo tudi dejavnosti drugih vrst, denimo ročna dela in samoobvladovanje. Kajti kot dodaja Grabarjeva, je za uporabnike pomembno, da so v družbi, ker če nič ne počnejo, ostanejo sami v svojem prostoru. Silvija Cener, ki se trudi obiskati čim več delavnic, kuha tudi doma: "Si tudi moram, ker živim sama v stanovanju, najraje pa juhe. Danessmo imeli krajše predavanje o zdravi prehrani, poudarek je bil predvsem na zelenjavi. Na praktičnem delu smo pripravljali jedi, dobila pa sem tudi nekaj novih idej«. Predavanje je izvedla Gordana Toth iz območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Murska Sobota.

0d06bf7ccb7e6c5267f98e6b72a544db.jpeg
Ines Baler
Ostrina čebule udeležencem ni povzročala odvečnih solza.

8f39594070b0a97243c6def154ec93cf.jpeg
Ines Baler
Za juho je bilo treba najprej narezati bučo.

2b8ff63c46b3a86a213dc30bdf976e0f.jpeg
Ines Baler
Za sladico je bila bučna rolada.

3fb2d493662e8569802c05fd1dcaf119.jpeg
Ines Baler
Dobili so tudi nekaj novih idej za domačo kuhinjo.

43017b518f2a7475205c91450e7fb2b0.jpeg
Ines Baler
Za kuho so uporabili različne vrste buč, tudi čajote.

8eb7dcf49d0ac4e6a19f3a6c12e95c8f.jpeg
Ines Baler
Dobili so tudi nekaj novih idej za domačo kuhinjo. 

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.