Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Kraljica zdravja
Čas branja 1 min.

Rdeča pesa krepi, zdravi in čisti


zf
6. 11. 2016, 21.15
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Uživanje rdeče pese pride v ospredje sploh v mrzlih jesensko-zimskih mesecih, ko navadno posežemo po solati. Peso, vir številnih vitaminov in mineralov, lahko uživamo v vseh oblikah.

pesina solata
Profimedia
Idealna za otroke in odrasle skozi vse leto.

Rdeča pesa spada v skupino nizkokaloričnih živil, saj ima le 35 do 45 kilokalorij na 100 gramov in številne vlaknine, bistvenega pomena za hujšanje.

Rdečo peso so kot zdravilo poznali že stari Grki in Rimljani, kot vrtnino pa so jo začeli uporabljati šele v 16. stoletju. Danes je razširjena skoraj povsod.

Kuhano rdečo peso uporabljamo predvsem za solate, surovo pa v zdravilne namene. Gomolje rdeče pese lahko shranite tudi v hladni kleti, kjer bo ostala sveža tudi do 6 mesecev. Surovo rdečo peso uporabimo za pripravo sokov. Kuhana, pa nam bo služila za pripravo solat in raznih juh, uporabna pa je tudi za pripravo ozimnice. Pesa bo poskrbela, da boste zimo pričakali z okrepljenim imunskim sistemom, prav tako pa boste ob tem še razstrupili telo in očistili jetra.

juha iz rdeče pese
Profimedia
Juha iz rdeče pese.

Pesin napitek za upornike

Otroci navadno ne marajo rdeče pese zaradi okusa. Preizkusite tale recept, ki je odličen tudi v času shujševalnih diet in prehladnih obolenj. Potrebujete: 2 rdeči pesi, za palec ingverja, korenček, 3 pomaranče in sok polovice limone. Priprava: Pesi, ingver in pomaranče olupite, korenček očistite in predhodno iztisnite sok limone. Vse skupaj vsujte v sokovnik. Po želji dodajte nekaj medu.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.