Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Posestvo Blue Hill - dišeči raj vrh hriba v Topolšici


Novi Tednik
7. 8. 2022, 05.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Viktorija Maze in Alen Oderlap že sedem let gojita na posestvu v Topolšici pri Šoštanju pravo sivko. V nasadu s 6000 grmi vse bujno zacveti konec junija, drugič pa še v septembru. Iz cvetov pridobivata eterično olje in hidrolat, jih posušita za uporabo v kulinariki, kot začimbo za sladke in slane jedi, za pripravo sirupa in čaja. V navdih vam bodo njuni odlični recepti za vsestransko uporabo sivke.

Arhiv NTRC

»Posestvo Blue Hill je pravi mali raj na zemlji. Odmaknjeno od mesta in naselja ponuja najboljše, kar nam lahko da narava. Od jedra Topolšice se morate do nas zapeljati še dobre štiri kilometre po poti skozi gozdove in ob potoku Strmina. Tabla vas nato usmeri na hrib, ki leži na približno 630 metrih nadmorske višine. Moja starša, ki na tej posesti tudi živita, sta nama z Alanom omogočila, da majhno samotno kmetijo, ki sta jo lepo vzdrževala, spremeniva v zeliščni raj. Ljubezen do rož in zelišč sem podedovala od stare mame,« pripoveduje Viktorija Maze. S partnerjem Alenom Oderlapom zdaj že več let proste trenutke po redni službi preživljata med dišečimi grmi.

Čudovita in blagodejna

Z gojenjem prave sivke na pobočju, ki je dobilo ime po njenih vijoličnomodrih cvetovih, sta začela pred sedmimi leti. »V tistem času sva živela v bloku v Velenju. Obdana z betonom, ob Alenovi stresni službi in mojem študiju muzikologije, sva iskala mir in stik z naravo. Oba jo obožujeva in rada preživljava prosti čas zunaj, zato sva se odločila za delo z zemljo. Iskreno verjameva, da lahko vsakdo z majhnimi koraki prispeva k boljši prihodnosti zemlje in ljudi. Tako sva začela ustvarjati nasad, ki bo ljudi razveseljeval in navdihoval. Odločila sva se za gojenje vrste Lavandula angustifolia, saj to kraljico zelišč oba obožujeva. Izjemno pomembno za naju je, da jo pridelujeva ekološko.« Očarala ju je z lepoto in navdušila z blagodejnostjo. »Prava sivka je namreč edina sivka, ki je poleg tega, da je čudovita dišavnica, predvsem zelišče z dokazanimi pozitivnimi učinki na telo in duha. Alen je imel v tem času precej hude težave s kožo. Izjemno suha in srbeča koža na hrbtu je vztrajala kljub intenzivni negi. Po prebrani literaturi naj bi prava sivka pomagala odpraviti take težave in res jih je.«

Dobro prenaša zimski mraz

Najprej sta preizkusila, kako bo uspevala v tamkajšnjem podnebju. »Posadila sva nekaj več kot dvesto grmov. Sivka v osnovi potrebuje peščena, dobro odcedna tla in veliko sonca. Pri nas lahko zapade kar nekaj snega, zime pa so precej mrzle, zato sva pred večjo širitvijo želela preizkusiti prezimnost rastline. Prava sivka je vse preizkuse opravila z odliko, zato sva nasad počasi širila.«

Trenutno je v njem približno 6000 grmov. »Gojiva različne sorte prave sivke: munstead, hidcote, folgate in imperial gem. Tako lahko v nasadu opazujemo različne odtenke vijolične barve, ki se prelivajo od svetlo vijoličnih, skoraj rožnatih odtenkov do izjemno temne vijolične barve, ki je od daleč in ob večerih videti modra. Ta modrina pride še posebej do izraza, ko cvetje posušimo. Izjemno navdihujoče je, ko prava sivka vsako leto bujneje cveti in v nasad povabiva obiskovalce. Ko sedijo med grmički, jih prevzameta sreča in veselje, in to je zagotovo ena večjih prednosti, ki jih ponuja delo s to čudovito rastlino.«

Obdelujeta jo ročno, brez škodljivih snovi. Skrbni negi sivke posvetita veliko prostih dni. »Pridelana je ekološko in obdelana ročno, vse od pletja, okopavanja, obrezovanja do žetve. V konvencionalni, torej neekološki pridelavi sivke pogosto uporabljajo herbicide in snovi, ki preprečujejo razvoj glivic na njenih koreninah. V namočeni zemlji, kjer zastaja voda, korenine namreč napade glivica, kar povzroči gnitje in sušenje rastlin. Srečo imava, da je zemlja pri nas res peščena in se zato hitro osuši, zagotovo pa nama je v pomoč tudi to, da grmi rastejo na hribu.«

Na posestvu Blue Hill je sivka v polnem razcvetu konec junija. »Takrat začnemo z žetvijo, ki traja do deset dni. Žanjemo ročno, s srpi. V septembru cveti še enkrat, vendar v manjšem obsegu. Žetev je na hribu lažja kot na ravnini, saj se zaradi naklona ni treba toliko skloniti. Cvetje za sušenje nato povežemo v šopke. Za kulinarično uporabo cvetove naravno posušiva. Za parno destilacijo damo cvetje še isti dan v bakreni destilator, ki omogoča najvišjo kakovost izdelkov. Destiliramo sveže cvetje in sproti.«

Izdelki opojno dišijo

»Pred tremi leti sva ustanovila podjetje, da sva lahko svoje izdelke ponudila svetu. Posušene cvetove, eterično olje in hidrolat uporabljava tudi v drugih najinih izdelkih. Milo, negovalno olje, mazilo za obraz in hidrolat so namenjeni negi kože. Kulinarična sivka, sivkin čaj in sirup pa omogočajo užitke v prekrasnem okusu in aromi. Sivko za uporabo v kulinariki prodajamo tudi samostojno. Aromatizirano olje pa sprošča in pomiri.«

Kako se uporablja hidrolat? »Zaradi čistilnih in negovalnih učinkov je nepogrešljiv pri vsakodnevni negi kože. Nečista, razdražena in rdečkasta koža ga je še posebej vesela, saj jo pomiri in izenači ten. Uporabimo ga lahko kot tonik za obraz, za nego kože po britju, po sončenju, saj jo navlaži, pa tudi za nego lasišča s prhljajem.«

Kot začimba

Prava sivka je izvrstna začimba. »Odlično popestri in osveži okuse. Uporabimo jo lahko v pijačah, sladicah, z ribo in mesom. Z njo lahko popestrite svoje klasične recepte za palačinke, mafine, krofke in biskvite. Vendar je treba biti zmeren. Za lažje odmerjanje si pripravimo sivkin sladkor za sladice in sivkino sol za slane jedi.«

Suhi cvetovi so odlični v čaju. »Pomiri v stresnih situacijah ali kadar stežka zaspite. Vendar zanj ni primerna kar vsaka vrsta! Pomembno je, da za čaj in tudi vse jedi uporabite pravo sivko, ki nosi botanično ime Lavandula angustifolia. Za skodelico čaja potrebujemo eno žličko suhih cvetov, ki jih prelijemo z 200 ml vrele vode, posodo pokrijemo in po petih minutah precedimo.«

Za njun nasad in izdelke je vse več zanimanja. »K večjemu zaupanju nedvomno prispevajo ekološki certifikat in brezplačni ogledi, ki jih pripravljava vsako leto v obdobju cvetenja. Tako lahko naši uporabniki vidijo, kje in kako izdelki nastajajo. Trudiva se, da ljudem dava čim več informacij o tem, kako prepoznati kakovosten, naraven izdelek.«

RENATA UCMAN, foto: arhiv Viktorije Maze


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.