Pekoče koprive za slastne juhe in zdrave smutije
Koprive so tisti "plevel", ki ga noben vrtnar ne mara preveč, čeprav so izjemno uporabne za pripravo škropil in gnojil. To pa še zdaleč ni vse, izjemno cenjene so v zdravilstvu in tudi v kulinariki ne zaostajajo.

Tokrat se bomo uporabi kopriv tako z vrtnarskega kot tudi z zdravstvenega vidika nekoliko izognili in se osredotočili na uporabo kopriv v kulinariki. K njihovi uporabi se bomo gotovo še pogosto vrnili, za začetek pa si je dobro zapomniti, da so izjemno zdrave, njihovi različni pripravki pa se uporabljajo za blaženje simptomov, povezanih z ledvicami in sečili. Sploh mlade koprive so izjemno okusne v jedi, ki je podobna špinači.
Priloga iz kopriv
Sestavine za 4 osebe: 400 g kopriv, žlica moke, 1 dl mleka, 2 žlici kisle smetane, sol in poper po okusu, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, manjša čebula. Priprava: za pripravo špinače iz kopriv uporabite le zgornje vršičke kopriv. Operite jih pod tekočo vodo, nato pa pokuhajte v majhni količini vode. V tem času na olju prepražite čebulo. Koprive malo odcedite in jih dodajte v kozico s čebulo, nekoliko popražite in zalijte z mlekom. Mešanico nato pretlačite s paličnim mešalnikom in ji dodajte žlico moke. Pokuhajte, da se vse skupaj lepo zgosti, potem dodajte strt česen, sol in poper. Premešajte. Tik preden boste špinačo odstavili z ognja, dodajte še kislo smetano. Dobro je vedeti: vode, v kateri so se kuhale koprive, nikar ne zavrzite, saj vsebuje številne rudninske snovi. Ohlajeno lahko pijete kot čaj, dodate v zelenjavne smutije ali uporabite pri pripravi zelenjavnih juh.

KREPKA JUHA IZ KOPRIV
Prečistite in poživite telo z okusi iz narave.
Sestavine za 4 osebe: 400 g kopriv, večji por, 3 stroki česna, 20 g masla, 7 dl jušne osnove, 1,5 dl smetane za kuhanje, ščepec soli, popra in muškatnega oreščka. Priprava: koprive operete in jih za 10 minut pokuhajte v treh decilitrih vode. Odcedite in shranite. Vodo prihranite. V kozici razpustite maslo in prepražite na kolobarje narezan por. Dodajte koprive in dušite 10 minut, na koncu dodajte še strt česen in malce popražite. Zalijte s tekočino, v kateri so se kuhale koprive, in dodajte še jušno osnovo ter kuhajte dodatnih 10 minut. Potem s paličnim mešalnikom zmešajte sestavine. Dodajte smetano, sol, poper in muškatni orešček.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se