Ob nakupu grozdja, jagod, jabolk, hrušk, čaja kupimo še koktajl pesticidov?
Zveza potrošnikov Slovenije je na podlagi poročil izluščila ključne podatke o zaznanih količinah ostankov pesticidov v živilih, ki so pogosto na naših krožnikih. Ugotovili so, da je čedalje več živil, ki so brez ostankov pesticidov, a da so najbolj varna živila ekološka.

Evropska agencija za varno hrano je pripravila statistično preglednico živil, ki so jih med letoma 2013 in 2015 testirali na ostanke pesticidov. V analizo so zajeli več kot 30.000 naključnih vzorcev svežih živil, zlasti sadje in zelenjavo. Iz poročila izhaja, da ekološko pridelana živila vsebujejo manj pesticidov – 93,5 odstotka vzorcev je bilo brez (zaznanih) ostankov pesticidov (pa še ti ne smejo biti sintetični), medtem ko je bilo pri konvencionalno pridelanih živilih brez zaznanih ostankov le 55,5 odstotka vzorcev.
Iz poročil Evropske agencije za varno hrano za leti 2014 in 2015 izhaja, da so bili z več kot desetimi pesticidi (sicer pod mejno vrednostjo za posamezni pesticid) onesnaženi naslednji vzorci: grozdje, jagode, paprika, jabolka, hruške, čaj. »Po našem mnenju je posebej skrb vzbujajoče, da je vsak četrti vzorec vseboval več kot en pesticid. O tako imenovanem »koktajl učinku« večjega števila ostankov pesticidov v enem vzorcu govorimo, kadar v obdobju rasti kmetje uporabljajo več vrst sredstev oziroma pesticidov. Glede na trenutno zakonodajo je mejna vrednost ostankov določena le za posamezno kemikalijo in ne za vsoto (koktajl učinek),« so povedali na ZPS.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se