Nazaj k divji hrani in naravi



Nekdaj je bila vsa človekova hrana divja, na trgovinskih policah pa danes raste vse in še posebej tisto, česar ne potrebujemo, je v svoji novi, dvanajsti knjigi o prehranjevanju z užitnimi divjimi rastlinami, Nekaj divjega povedal poznavalec tovrstnega prehranjevanja, popotnik in potopisec Dario Cortese. Knjigo, ki prinaša tudi številne recepte, kako pripraviti to samoniklo hrano, so včeraj predstavili v atriju Knjigarne Goga.
Kot meni Cortese, izvrstna in predvsem bogatejša hrana raste vse okoli nas. Tako na domačem vrtu, na bližnjem travniku, v gozdu, za prvim vogalom in ob najbližji reki. Vse našteto so rastišča užitnih samoniklih rastlin, ki jih pomotoma imenujemo plevel, v gošči, gozdni podrasti in na cvetočih travnikih pa jih za razliko naših prednikov kot užitne rastline niti ne spoznamo.
V omenjeni knjigi je opisal in predstavil 35 užitnih divjih rastlin – kar znese le bora dva odstotka vseh na Slovenskem rastočih – in številne recepte za jedi iz njih. Kako se lotiti ene izmed njih, pa je prikazal s pripravo namaza iz kraškega divjega šetraja.
Vmes je navrgel vrsto nasvetov, kako začiniti jedi z navadnim vrtnim šetrajem in poudaril, da jesti tovrstno hrano samo po sebi še ne zagotavlja zdravega življenja.
Ljudje se motijo, ko ob poseganju po tako imenovani zdravi hrani, ki jo ob posebej zasoljenih cenah ponujajo trgovine, menijo, da bodo z njo ohranili zdravje. »Gibanje je najpomembnejši del prehrane,« je opozoril in povzel, da bo zdrava hrana imela učinek le ob upoštevanju te stare modrosti.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se