
Na jedilniku študentov hitro pripravljena in gostilniška hrana
Približno tretjina študentov vsak teden posega po hitri prehrani, kot so hamburgerji in pice, ugotavljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Začelo se je novo študijsko leto. Za marsikoga je to prvi večji korak na poti samostojnosti, učenja in odkrivanja. Pravilna prehrana je ključna za ohranjanje energije, zdravja in osredotočenosti med intenzivnim študijskim procesom. To pa ni vedno preprosto, še posebej, če študij pomeni selitev od doma in mamina kuhinja in domač hladilnik postaneta le še »vikend razkošje«.
Podatki kažejo, da se študentje prehranjujejo precej enolično, jedo kalorično in neuravnoteženo hrano, običajno bivajo v študentskih središčih, daleč od domače kuhinje, precej so odvisni od gostinske ponudbe, redki so tisti, ki si sami pripravljajo obroke.
Država v okviru gostinske ponudbe sicer zagotavlja študentom subvencionirano študentsko prehrano, ki ima mnogo prednosti, vendar je ta bolj socialni kot pa zdravstveni ukrep. Še vedno se marsikdo ne zaveda, da lahko način prehranjevanja in sama hrana ogrožata naše zdravje ali pa ga krepita in posledično izboljšujeta kakovost življenja. Čeprav v zadnjih letih beležimo večje zanimanje za zdravo prehrano in večjo ozaveščenost, večina študentov še vedno ne sledi temu trendu.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
6 °C
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
torek, 18. 3
Jasno
sreda, 19. 3
Jasno
7-dnevni obeti