Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Miša Pušenjak svetuje: Ohrovti na prvem mestu med antioksidanti


Štajerski Tednik
15. 6. 2017, 08.27
Posodobljeno
10. 07. 2017 · 03:44
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Mnogo reklam, govora, besed se pri nas prelije v zvezi s tako imenovanimi super živili. Pa imamo na vrtu kar nekaj takih zelenjadnic, ki se brez težav kosajo z vsemi goji jagodami, aronijami, macami, akai, noni, chia semeni in podobno. A se vam zdi kaj čudnega pri naštevanju vsega tega? Ste našli kakšno rastlino, ki brez težav raste tudi pri nas? Niste.

1497515290_dsc00212.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Ohrovt bi morali uvrščati med super živila

Številna super živila rastejo na vašem vrtu, prav zdaj prihaja čas, ko sejemo nekatera izmed njih. Danes bi izpostavila križnice, med katerimi je na prvem mestu zagotovo ohrovt. Poznamo listnati ohrovt, kjer najdemo več različnih oblik, od kodrolistnega do sredozemskega tipa v obliki palme, in najbolj navadnega, ki mu nekateri rečejo tudi krmni, a je prav tako odličen za prehrano ljudi. Verjetno najbolj poznan je brstični ohrovt, ki mu nekateri ljubkovalno rečejo popčar. Sodi pa med mlajše zelenjadnice. Najbolj pa poznamo glavnati ohrovt, ki je podoben zelju, le da je listna površina veliko bolj nagubana. Pri listnatem ohrovtu uživamo liste, pri brstičnem trde brste, ki se oblikujejo v listnih pazduhah rastline, pri glavnatem pa se listi zvijejo v trdo glavo. Torej tri različne oblike z enim imenom.

Ohrovt prezimi ne glede na to, ali je listnati, glavnati ali brstični. Ohrovti so hvaležni za gnojenje z organskimi gnojili. Potrebujejo hlevski gnoj, nekje od 1,5–2,3 l/m2, namesto njega pa lahko vedno uporabimo kompost (10 l/m2) ali pa kupljena organska gnojila. Presajamo jih, ko se razvije 3–5 listov. Ohrovti so velike rastline, zato sadimo sadike na razdaljo 50 x 50 cm. Vmesni prostor pa zapolnimo s setvijo nizkega stročjega fižola. Ohrovt postane res dober šele, ko premrzne. Le redki ga bodo lahko uživali surovega, je pa dobrodošel in zelo zdrav dodatek prav vsem mesnim omakama, zelenjavnim jedem in juham. Brstičnega, pa tudi listnatega lahko uživamo samo na hitro ali celo na sopari skuhanega in prelitega z praženimi drobtinami kot prikuho.

Bolhači zagotovo mnogim pijejo kri

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.