© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Lahki poletni obroki za več energije


Uredništvo
19. 6. 2025, 11.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Poleti ponavadi jemo bolj lahke obroke, na jedilniku je več svežega sadja in zelenjave.

bučke, polnjene s sirom.jpg
Profimedia
Bučke, polnjene s sirom

Za vas smo pripravili jedilnik z recepti za lahkoten poletni dan, dodali pa smo še dve vaji za čvrsto telo. Za motivacijo si lahko zjutraj privoščite tudi kaj sladkega.

zdrava prehrana
Profimedia
Pomembno je, da poskrbite, da bo vaša prehrana raznolika in bogata s pravilnimi kombinacijami.

Sladek začetek dneva

Sladkosnedi se lahko za zajtrk nagradijo z nekaj sladkimi idejami.

Čokoladno-arašidovo maslo: 100 g arašidovega masla gladko zmešajte z 2 žličkama kakava v prahu, 1 žličko mletega cimeta in 1 žlico sesekljane temne čokolade. Dovolj za 4 porcije.

Fina pletenica: 5 koščkov pletenice namažite z 2 žlicama masla, 4 žličkami medu in 2 žličkama pomarančne marmelade.

Francosko: 2 rogljička namažite s 4 žličkami marmelade in zraven popijte 250 ml pomarančnega soka.

poletni-prigrizki
Profimedia
V dopoldanskih urah si privoščite obilo sadja.

Kosilo: solata z njoki in teletino

Sestavine za 2 osebi:

  • 500 g njokov
  • 100 g rukole
  • 200 g češnjevih paradižnikov
  • 150 g telečjih zrezkov
  • 3 žlice olivnega olja
  • 50 g surove šunke v tankih rezinah
  • 1 žlička srednje ostre gorčice
  • 2 žlici kisa
  • 75 ml zelenjavne juhe
  • sol, poper

V posodi zavrite slano vodo in v njej po navodilih z embalaže skuhajte njoke. Vodo odlijte, njoke oblijte s hladno vodo in jih dobro odcedite.

V vmesnem času preberite rukolo, jo operite, otresite do suhega in narežite na približno 4 cm velike koščke. Paradižnike operite, osušite in prepolovite. 

Telečje zrezke oplaknite pod hladno vodo, jih osušite s kuhinjskim papirjem in poševno na vlakna zrežite na približno 1 cm široke trakove. V ponvi segrejte 1 žlico olja in na njem na visoki temperaturi in ob stalnem mešanju približno 3 minute pecite mesne trakove. Ponev odstavite. Šunko zrežite na približno 1 cm široke trakove.

Gorčico zmešajte s kisom, preostalim olivnim oljem in zelenjavno juho in vse skupaj začinite s soljo in poprom. Njoke zmešajte z rukolo, paradižniki, mesnimi trakovi in šunko. Prelijte s polivko in vse skupaj dobro premešajte.

Na osebo: približno 725 kcal, beljakovine: 35 g, maščobe: 19 g, ogljikovi hidrati: 103 g.

Solata z njoki in teletino
Profimedia
Solata z njoki in teletino

Večerja: bučke, polnjene s sirom

Sestavine za 2 osebi:

  • 2 večji bučki (800 g)
  • 70 g posušenih paradižnikov
  • 1 šopek peteršilja
  • 200 g lahke fete
  • 1 jajce
  • sol, poper
  • olje za model
  • 200 g lahkega sira

Bučki očistite, operite in prepolovite. Nato ju izdolbite z žličko. Posušene paradižnike zrežite na majhne koščke. Peteršilj oplaknite, otresite do suhega in lističe drobno sesekljajte. Feto zdrobite z vilicami in zmešajte z jajcem. Dodajte paradižnike in peteršilj ter zmes začinite s soljo in poprom.

Pečico segrejte na 200 °C (ventilatorsko na 180 °C). Model za narastke premažite z oljem, vanj položite polovice bučk in jih nadevajte s feto. Sir zrežite na tanke rezine in jih položite na nadev. Pecite jih približno 25 minut, da se tudi sir lepo stopi. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.