© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Osvežite se z domačim vaniljevim sladoledom!


M. S., Maja
11. 6. 2018, 16.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Komu se ne pocedijo sline ob misli na vaniljev sladoled? Kjer je vanilja, je življenje slajše!

vaniljev sladoled dreamstime_xxl_67406794.jpg
Dreamstime

Majin nasvet

Vaniljo je moč kupiti v različnih oblikah - kot posušen strok, ki v sebi skriva mehko temno sredico, kot tekočo esenco ali kot prah. Večina svetovne proizvodnje vanilje prihaja z otoka Madagaskar v Indijskem oceanu. Najbolj znana pa je burbonska vanilja z otoka Reunion.

Vaniljev sladoled

70 min

Sestavine za 6-8 oseb:


1 strok vanilje
250 ml polnomastnega mleka
250 ml sladke smetane
100 g sladkorja
6 rumenjakov

Priprava:

1. Vaniljin strok po dolgem razpolovimo in postrgamo sredico. Sredico in strok stresemo v mešanico mleka, smetane in 60 g sladkorja in zavremo. Na ugasnjeni kuhalni plošči pustimo pol ure.

2. Medtem preostali sladkor in rumenjake kremasto stepamo od 4 do 5 minut.

3. Iz mlečne mešanice odstranimo vaniljin strok in zavremo. Potem med stalnim mešanjem vlijemo v jajčno kremo, ki smo jo zlili v skodelico in postavili nad parno kopel. Segrevamo na 75 do 80 stopinj Celzija (pomagamo si s termometrom) in ves čas mešamo, dokler se masa ne zgosti.

4. Posodo postavimo v ledeno mrzlo vodo, in ko se masa ohladi, jo zlijemo v strojček za sladoled in ga vključimo za 35 do 40 minut.

5. Takoj postrežemo ali pa sladoled shranimo v zamrzovalniku.

Preberite tudi: Hrustljavi beluši s paradižnikovo salso za gurmane. Kliknite TUKAJ!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.