8 superživil, ki so dostopna in poceni tudi v Sloveniji
Jesen prinaša pisano listje, svež zrak in, najpomembneje, spet nekaj slastnih jesenskih okusov v vašo kuhinjo.

Čeprav lahko nekatere sestavine dobite vse leto, pa nekako bolj zadišijo v hladnejšem vremenu. Izbrali smo nekaj živil, ki jih dodajte na nakupovalni seznam za začetek prave jesenske sezone - ne samo ker so slastne, ampak tudi ker so zdrave in jih dobimo za sosednjim hribom ali celo v domačem gozdu. Predvsem pa si naredite dobro ozimnico, da boste vedno imeli nekaj domačega za v lonec pri roki.
Buče vseh vrst in oblik
Buča se uživa surova, kuhana ali pečena. Odlično se ujema z začimbami, kot so peteršilj, materina dušica, žajbelj, lovor, muškatni orešček, ingver in cimet. Sveže buče so dostopne poleti, jeseni in na začetku zime. Lahko jih spečete (same ali s krompirjem) v pečici, podušite in postrežete kot prilogo, naredite pire, njoke in testenine, jih dodate juhi iz različne zelenjave ali naredite bučno juho, v katero na koncu kanete nekaj kapljic bučnega olja.
Poleg samih buč pa je zelo hranilno tudi bučno olje, ki je dober antioksidant, saj vsebuje precej vitamina E in provitamina A. Najboljše je hladno stiskano, se pravi nepredelano. Bučno olje spada med hranilno najbogatejša olja: vsebuje esencialne maščobne kisline omega-3, ki varujejo organizem pred vnetji, krepijo imunski sistem, varujejo srce in ožilje.

Tudi semena prispevajo k boljšemu zdravju in počutju, saj vsebujejo cink, selen (preprečuje vnetja, pomemben je tudi za srce in ožilje ter imunski sistem) in nekaj redkih aminokislin.
Brstični ohrovt
Brstični ohrovt je najboljši od septembra do februarja in je pozimi redek zaklad vitaminov. Že njegova zelena barva in simpatična oblika nas spravita v boljšo voljo, ko ga zagledamo na krožniku. Brstični ohrovt je odličen vir kalcija, magnezija, železa, betakarotena, kalija, fosforja, folne kisline ter vitaminov B, C in E. Pripravljamo ga na različne načine, s kostanjem, orehi, kuhanega, pretlačenega, popečenega, v juhi, skratka, ne bo vam zmanjkalo idej, zagotovo pa ga ne bo zmanjkalo na trgovinskih policah, ki jih zalagajo slovenski kmetje.
Med
Med je zagotovo eno izmed najbolj zdravih naravnih živil, ki je poleg tega še sladko. Slovenci smo sploh ponosni na domači med, ki slovi po vsem svetu. Med je hrana za vse, zdrave in bolne, v vseh življenjskih obdobjih in vseh letnih časih, a še posebno se spomnimo nanj pozimi, ko nas začne praskati po grlu, in seveda decembra, ko pečemo medenjake.
Uporabimo ga lahko, da si okrepimo telo ali pa kot sladilo za čaje, piškote in kolače. A pozor, tudi pri medu se dogajajo goljufije. Slovenski čebelarji si že tradicionalno prizadevajo obdržati prvinsko kakovost medu v največji možni meri. Med pridelujejo z veliko skrbnostjo. Prav tako ga skrbno obdelujejo - precejajo, posnemajo, skladiščijo in polnijo embalažo.

Pot od panja do mize porabnika je kratka, direktna. To pomeni, da porabnik lahko dobi na mizo tak med, kakršnega so čebele proizvedle. Z namenom dokumentiranja načina pridelave medu in njegove nadstandardne kakovosti je ČZS uvedel kolektivno blagovno znamko »Slovenski med kontrolirane kakovosti«.
Hruške
Nova letina hrušk je že tu. Privoščite si hruške, ki so v tem času še posebno sočne, sladke in zdrave in ker vsebujejo veliko C- in B-vitamina. Seveda poznamo več vrst hrušk: od nashi, ki jim pravijo tudi japonska jabolka, do sočnih conference in trdih abate fetel, ki je odlične za malico v službi.
Hruška je odlična na piti, tudi na solati ali ob mesu. In ta njen čudoviti vonj je zagotovo nekaj, kar bo napolnilo jesen. Hruške ima veliko Slovencev v svojih sadovnjakih, zato nikar ne kupujte uvoženih, ampak pred nakupom poglejte, ali so slovenskega porekla.
Kostanj
Po kostanj se je najbolje odpraviti kar sam, sploh če imate še družbo otrok, ki bodo neskončno uživali, ko bodo po tleh iskali male ježke. Gibanje v naravi pa je tako in tako največ, kar lahko naredite zase. Seveda ga lahko tudi kupite, a pazite, da boste kupili debel, zdrav kostanj iz slovenskih gozdov, da nima preveč razpok in suhe lupine. Ko zadiši kostanj, takrat vemo, da počasi prihaja zima. Pečen in kuhan sta klasika, ampak kostanjeva krema, solata s kostanjem, kostanjeva potica - to je pa zares že nadgradnja jesenskih dobrot.

Gobe
Slovenci smo nori gobarji. Gobe znamo pripraviti na sto načinov, kar je seveda odlična novica, saj so gobe zdrave, imajo malo kalorij ter veliko vitamina B in D. Predvsem pa so krasna dopolnitev v prehrani vegetarijancev in veganov.
Morda niste vedeli, a jurčki so hrana z največ selena. Vsebujejo ga kar 150 mikrogramov na 100 gramov, kar je trikrat več kot denimo sardine ali koleraba. Selen učinkovito razstruplja telo (predvsem je učinkovit proti težkim kovinam), hkrati pa zmanjšuje možnost za razvoj alergij na kemične strupe.

A selen ni edina dobra sestavina jurčkov, ta okusna vrsta gob vsebuje tudi veliko niacina (vitamin B3), ki prav tako varuje pred srčnim infarktom pa tudi pomirja.
Nasvet: Za nabiranje gob izberite odročne gozdove, ki jih imamo v Sloveniji več kot dovolj. V gobah so številni vitamini, riboflavin, tianin in niacin. Med vitamini prevladujejo vitamini skupine B, C, D in A, vsebujejo tudi minerale, kot so železo, baker, kalij, kalcij, magnezij, cink in natrij.
Grozdje
Grozdje blagodejno vpliva na naše telo, vendar je treba biti previden, saj je zaradi visokih vrednosti sladkorja prava energijska bomba. Vsebuje tudi fosfor za živce in možgane, kalcij za zobe in kosti, železo za kri in kalij za mišice. Grozdje je vsestranski zdravilni sadež, saj vsebuje tudi vitamine C in D ter veliko antioksidantov. Zaradi visokih vrednosti sladkorja morajo biti pri njegovem uživanju pozorni predvsem sladkorni bolniki.
Orehi
Orehi so oreščki, ki vsebujejo predvsem zdrave maščobne kisline. Te vplivajo na ohranjanje motoričnih in kognitivnih sposobnosti. Orehova jedrca vsebujejo vlaknine in imajo zelo dobro prehransko sestavo. Orehi veljajo tudi za superživilo proti stresu in depresiji.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se