7 japonskih super jedi, ki izboljšajo imunski sistem
Če bi radi okrepili svoj imunski sistem, je najbolje, da si pomagate na naraven način - da se veliko gibate, greste na svež zrak in se zdravo prehranjujete.

Pogledali smo, kako za svoj imunski sistem skrbijo Japonci, ki poznajo kar nekaj zares zdravih in prav nič redilnih jedi.
Matcha
Matcha je posebna vrsta japonskega zelenega čaja, in sicer so skrbno izbrani in očiščeni zeleni lističi čaja fino zmleti v zelen prah. Japoncem so to posebno in ekskluzivno vrsto priprave čaja, ki je precej drag, predstavili Kitajci v 12. stoletju.

Čaj ima specifičen oreškast okus z rahlo grenko noto ter vsebuje veliko vitamina C in petkrat več kofeina kot kava. Čaj matcha se uživa dobro premešan oziroma spenjen, pri tem zaužijemo cele liste, in ne samo ekstrakta iz listov, s tem pa tudi veliko večjo količino antioksidantov.
Miso
Miso je tradicionalna japonska začimba iz fermentiranega riža, ječmena ali/in soje. Na voljo je v več oblikah: v prahu ali v pasti. Iz nje pripravljajo juho. Obvezna sestavina misove juhe je še jušna osnova daši, prav tako japonska posebnost. Japonci razlikujejo več vrst misove juhe, velikokrat pa v njej najdemo tofu, mlado čebulico, gobe, alge, ribe ...

Misova juha in riž sta bila in sta marsikje še vedno del običajnega japonskega zajtrka, večina Japoncev pa to znamenito juho je najmanj enkrat na dan. Jed izboljša vaš imunski sistem, saj vsebuje veliko beljakovin in mineralov, vitamine E, K in B ter folno kislino. Miso zaradi fermentacije vsebuje tudi encime, ki pomagajo pri okužbah.
Juzu
Juzu je citrus, ki izvira iz osrednje Kitajske ter je križanec med mandarino in pomarančo. Na Japonskem je ta kiselkasti sadež, ki je videti kot majhna grenivka, zelo priljubljen in se uporablja v kuhinji podobno, kot se pri nas limona. Juzu vsebuje trikrat več vitamina C kot limona, prav tako je bogat z antioksidanti.
Kaiso ali morska trava
Morska trava, s tem Japonci poimenujejo različne vrste morskih alg, je znana kot super živilo. Vsebuje številne vitamine in minerale (jod, železo, kalcij, vitamin K …) ter pomaga preprečevati ali blažiti različne bolezni. Alge spodbujajo delovanje ščitnice, ščitijo srce in ožilje ter uravnavajo krvni sladkor in prebavo.

Natto
Natto je tradicionalna japonska jed (ponavadi se je za zajtrk) iz sojinih zrn, ki so dušena in fermentirana v riževi slami, v kateri je bakterija Bacillus natto. Med fermentiranjem nastajajo minerali (železo, kalcij in kalij) ter vitamina B2 in K. V jedi so tudi encimi, ki izboljšajo prebavo in razgradijo krvne strdke.
Preberite tudi:
- Naravni antibiotik, ki nima stranskih učinkov
- Vlaknine, ki pospešijo prebavo in poskrbijo za zdravje telesa
- Preprečujejo utrujenost in povečujejo opravilnost
Umeboši - fermentirane suhe slive
Azijske slive so bolj podobne marelicam kot slivam. So kislega okusa, zaradi fermentacije v soli so tudi zelo slane. Od drugega sadja se razlikujejo po večji vsebnosti mineralov in beljakovin ter kalcija, železa in fosforja. Pomagajo pri prebavnih motnjah, spodbujajo delovanje jeter, blagodejno delujejo na želodec, saj zmanjšujejo kislost, ter znatno povečujejo odpornost organizma.

Zakkoku mai ali zakkoku riž
Jed je mešanica belega ali rjavega riža, skuhanega v kombinaciji s prosom, ječmenom, kvinojo, ovsom ter podobnimi semeni in zrnji. Zakkoku mai je bogat z vlakninami in minerali ter pomaga uravnavati krvni sladkor, holesterol in koristi prebavilom.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se