Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

7 japonskih super jedi, ki izboljšajo imunski sistem


Tina Lucu/Revija Liza Maja
15. 4. 2025, 12.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Če bi radi okrepili svoj imunski sistem, je najbolje, da si pomagate na naraven način - da se veliko gibate, greste na svež zrak in se zdravo prehranjujete.

Matcha, Matča.jpg
Profimedia
Matča je fino mlet prah posebej gojenih in predelanih listov zelenega čaja, ki se tradicionalno uživa v vzhodni Aziji.

Pogledali smo, kako za svoj imunski sistem skrbijo Japonci, ki poznajo kar nekaj zares zdravih in prav nič redilnih jedi.

Matcha 

Matcha je posebna vrsta japonskega zelenega čaja, in sicer so skrbno izbrani in očiščeni zeleni lističi čaja fino zmleti v zelen prah. Japoncem so to posebno in ekskluzivno vrsto priprave čaja, ki je precej drag, predstavili Kitajci v 12. stoletju.

matcha
Profimedia
Naslednje tri lastnosti najbolje opišejo matcho: intenzivno zelene barve, sladkega do grenkega okusa, bogata z vitamini.

Čaj ima specifičen oreškast okus z rahlo grenko noto ter vsebuje veliko vitamina C in petkrat več kofeina kot kava. Čaj matcha se uživa dobro premešan oziroma spenjen, pri tem zaužijemo cele liste, in ne samo ekstrakta iz listov, s tem pa tudi veliko večjo količino antioksidantov.

Miso 

Miso je tradicionalna japonska začimba iz fermentiranega riža, ječmena ali/in soje. Na voljo je v več oblikah: v prahu ali v pasti. Iz nje pripravljajo juho. Obvezna sestavina misove juhe je še jušna osnova daši, prav tako japonska posebnost. Japonci razlikujejo več vrst misove juhe, velikokrat pa v njej najdemo tofu, mlado čebulico, gobe, alge, ribe ...

miso, juha
Profimedia
Miso juha je najbolj priljubljena juha na Japonskem. Vendar se od doma do doma razlikujejo načini njene priprave, saj vsaka gospodinja pripravi juho z različnimi dodatki.

Misova juha in riž sta bila in sta marsikje še vedno del običajnega japonskega zajtrka, večina Japoncev pa to znamenito juho je najmanj enkrat na dan. Jed izboljša vaš imunski sistem, saj vsebuje veliko beljakovin in mineralov, vitamine E, K in B ter folno kislino. Miso zaradi fermentacije vsebuje tudi encime, ki pomagajo pri okužbah.

Juzu 

Juzu je citrus, ki izvira iz osrednje Kitajske ter je križanec med mandarino in pomarančo. Na Japonskem je ta kiselkasti sadež, ki je videti kot majhna grenivka, zelo priljubljen in se uporablja v kuhinji podobno, kot se pri nas limona. Juzu vsebuje trikrat več vitamina C kot limona, prav tako je bogat z antioksidanti.

Kaiso ali morska trava 

Morska trava, s tem Japonci poimenujejo različne vrste morskih alg, je znana kot super živilo. Vsebuje številne vitamine in minerale (jod, železo, kalcij, vitamin K …) ter pomaga preprečevati ali blažiti različne bolezni. Alge spodbujajo delovanje ščitnice, ščitijo srce in ožilje ter uravnavajo krvni sladkor in prebavo.

kaiso, morska trava
Profimedia
Morska trava je polna snovi, ki so dobre za nas, kot na primer: jod, železo, vitamin K in kalcij …

Natto

Natto je tradicionalna japonska jed (ponavadi se je za zajtrk) iz sojinih zrn, ki so dušena in fermentirana v riževi slami, v kateri je bakterija Bacillus natto. Med fermentiranjem nastajajo minerali (železo, kalcij in kalij) ter vitamina B2 in K. V jedi so tudi encimi, ki izboljšajo prebavo in razgradijo krvne strdke.

Preberite tudi:

Umeboši - fermentirane suhe slive 

Azijske slive so bolj podobne marelicam kot slivam. So kislega okusa, zaradi fermentacije v soli so tudi zelo slane. Od drugega sadja se razlikujejo po večji vsebnosti mineralov in beljakovin ter kalcija, železa in fosforja. Pomagajo pri prebavnih motnjah, spodbujajo delovanje jeter, blagodejno delujejo na želodec, saj zmanjšujejo kislost, ter znatno povečujejo odpornost organizma.

fermentirane suhe slive
Profimedia
Fermentirane slive so tradicionalno japonsko živilo in domače zdravilo za krepitev imunskega sistema ter spodbujanje prebave.

Zakkoku mai ali zakkoku riž

Jed je mešanica belega ali rjavega riža, skuhanega v kombinaciji s prosom, ječmenom, kvinojo, ovsom ter podobnimi semeni in zrnji. Zakkoku mai je bogat z vlakninami in minerali ter pomaga uravnavati krvni sladkor, holesterol in koristi prebavilom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.