Preprečujejo utrujenost in povečujejo opravilnost
Glede na to, da se nam bliža sezona, se lahko o njih pred tem še malo poučite in ugotovite, kako zdrave so bučke za človeški organizem.

Bučke prepoznamo po temno zeleni barvi in vitkih plodovih, ki lahko postanejo težki celo do dva kilograma. So izredno okusen dodatek k različnim solatam, zelenjavnim krožnikom, omakam, juham ali kot samostojna priloga. Nadvse dobrodošle so tudi na jedilniku vegetarijancev in veganov. Nasploh brez njih poletne jedi ne obstajajo, no, vsaj veliko bolj dolgočasne so.
Užitna je tudi lupina
Kot vemo, bučke lahko uživamo skupaj z lupino. Lupina namreč vsebuje izredno veliko karotenov in magnezija. Kombinacija teh sestavin pospešuje presnovo v celičnem jedru. Notranjost bučk vsebuje provitamin A, ki sodi med najhitrejše biološke snovi. Provitamin po zaužitju izredno hitro potuje po krvi do celic in njihovih jeder. Ker je vitamin topen v maščobah, prodre skozi oljnato-vodeno jedrno membrano v notranjost jedra in vzdržuje center duševnega in telesnega zdravja.
Preberite tudi:
- Jedilnik, s katerim dosežemo kalorijski deficit
- Če ne želite imeti ljubezenskih ročk, jejte to
- Kako lahko tudi vi pospešite svoj metabolizem?
Preprečuje utrujenost in povečuje opravilnost
Med najpomembnejša dognanja sodobnega raziskovanja vitaminov sodi naslednja ugotovitev, ki pravi, da imajo v maščobah topni vitamini neposreden spodbujevalni učinek na vitalne gene v naših celičnih jedrih.

Na kratko rečeno, so torej prava poživila za človeški organizem. Brez njih celična presnova močno upade, zato se poslabša tudi vaše zdravje. Posledice so kronična utrujenost, pomanjkanje koncentracije in splošna nesposobnost za opravljanje kateregakoli dela. Provitamin A vas bo tako tudi obvaroval pred možnimi napadi bakterij, virusov in prostimi radikali.
Dietno živilo
Kot že rečeno, so bučke izredno dobro dopolnilo ob zdravih dietah. Vsebujejo malo kalorij in razmeroma veliko hranilnih snovi, ki bodo pripomogle k zmanjšanju telesne teže. Glede na to, da se danes preveč ljudi odloča za slabe in zdravju škodljive diete, bodo sestavine bučk poskrbele, da ne bo prišlo do pomanjkanja bioloških snovi v telesu. Izberite si primerno in zdravju neškodljivo dieto in odpravite odvečne kilograme na zdrav način.
Bučkini špageti s paradižnikovo omako
Če imate strojček za bučkine špagete, lahko bučke narežete z njim. Sicer jih lahko na tanke trakove narežete z lupilnikom za krompir. Po želji pripravite paradižnikovo omako, lahko paradižnik le popražite na česnu ali čebuli ter ga posolite in poprate. Jed je odlična ter predvsem zdrava in lahka.

Recept za pečene bučke
Sestavine:
- 3 manjše bučke
- 2 žlici olivnega olja
- sol
- peteršilj
- strok česna
- bazilika (sveža)
Priprava:
Bučke operemo in narežemo na kocke. Posolimo jih in spečemo v ponvi na olivnem olju. Proti koncu pečenja, ko so bučke že lepo zlato rumeno popečene, jim dodamo nasekljan česen, peteršilj in baziliko. Na ognju jih pustimo le še toliko časa, da začimbe zadišijo, in nato odstavimo. Tako pripravljene bučke so nadvse okusne, zraven pa postrezite narezan paradižnik in paprike. To je popoln dietni obrok.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se