Ali shranjujete jajca narobe? Tako ostanejo sveža
Če danes preverimo mnenja nutricionistov, bomo ugotovili, da jajca spadajo med izjemno zdrava živila.

Jajca vsebujejo veliko beljakovin, so odličen vir B-kompleksa, vitaminov A, D, E in K, kalcija, železa, fosforja, selena, cinka in še bi lahko naštevali. A kljub temu zmerno z njimi.
Kje jih hranimo
Nekoč je veljalo, da je jajca treba hraniti v hladilniku, danes pa jih v trgovinah hranijo na policah zunaj hladilnikov. Zakaj? Gre predvsem za bakterije. Kot vemo, potrebujejo za razrast toploto, vlago in zrak. Če jih hranimo v hladilniku, bomo bakterijam onemogočili razrast zaradi neprimerne toplote, a bo tam prisotna vlaga. Če jih bomo hranili na pultu, bodo deležna toplote, ne pa vlage.
Kje je torej bolje? Nutricionisti pravijo, da sta primerni obe možnosti shranjevanja, vendar je razlika v času roka uporabnosti. Če jih boste hranili v hladilniku, so uporabna največ pet tednov, če jih boste hranili na polici, pa tri tedne.

V vratih hladilnika ali na polici
Večina hladilnikov ima na vratih posebno poličko, kamor lahko shranite jajca, a svetujemo vam, da jih raje položite na srednjo polico, zaprta v embalaži. Zakaj? Predmeti, ki jih shranjujete na vratih hladilnika, so neprestano izpostavljeni menjavi temperature. Prav tako je zaradi toplotne spremenljivke vprašljiva vlažnost, ki je veliko višja kot v notranjosti hladilnika.
Če boste jajca hranili v embalaži na srednji polici hladilnika, jim boste zagotovili stalnejšo temperaturo pa tudi vlago. Če ste se odločili, da boste jajca hranili na pultu, jih prav tako pustite v embalaži, saj jih boste obvarovali pred mehanskimi poškodbami. Dobro jim bo dela tema, pa tudi vlage bo precej manj.

Kako vem, ali so jajca sveža
En način je, da v globljo posodo natočite vodo, nato pa vanjo položite jajca. Če bodo potonila, pomeni, da so sveža. Če bodo priplavala na vrh, je njihova svežina vprašljiva. Raje jih zavrzite ali dobro toplotno obdelajte.
Poskusite lahko tudi tako: jajce primite v roko in ga ponesite k ušesu. Pretresite ga. Če slišite, kako rumenjak trka ob lupino, jajce zavrzite. Če tega ne slišite, ga lahko brez pomisleka zaužijete.
Lahko pa tudi jajce razbijete na krožniku in opazujte, kako se beljak razporedi okoli rumenjaka. Če bo stekel, je jajce staro. Če se bo močno držal rumenjaka, pa pomeni, da je jajce sveže.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se