Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Dieta s kislim zeljem za raven trebuh (recept; tridnevni načrt)


Milka Kleč
3. 1. 2025, 16.00
Posodobljeno
04. 01. 2025 · 15:07
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Shutterstock
Zelja pred uporabo ne namakajte v vodi, ker se odplavijo njegove biološke snovi. (Foto: Shutterstock)

Kislo zelje je nadvse zdravo živilo: poleg pomembnih vitaminov vsebuje tudi celo kopico balastnih snovi za urejeno prebavo in aktivno presnovo.

Kislo zelje ni dobro samo za lepo postavo: bakterije mlečne kisline, ki ščitijo zelje pred gnitjem, izboljšujejo naše zdravje. Pomagajo podpirati urejeno prebavo. Koristne črevesne bakterije se okrepijo, škodljive pa zatrejo.

##IMAGE-2104674##

V dobri kondiciji in vitki

Kislo zelje vsebuje tudi veliko vitaminov B za aktivno presnovo maščob in folno kislino za nastanek krvi. Poleg tega vrenje mlečne kisline izboljša absorpcijo železa. Vitamin C krepi obrambne mehanizme telesa.

Tridnevni načrt

Kislo zelje vsebuje veliko vode in vlaknin, zato nam daje občutek sitosti, kljub nižjemu številu kalorij. Znano je tudi po tem, da pospešuje presnovo ogljikovih hidratov.

Zjutraj pojejte eno rženo žemljico (z eno rezino sira ali šunke ter šestimi rezinami redkvice) ali pa skodelico mislijev s sadjem. Za kosilo izberite jed s kislim zeljem - mi priporočamo lazanjo, za katero smo vam pripravili tudi recept. Pomembno: zelja pred uporabo ne namakajte v vodi, ker se tako odplavijo njegove biološke snovi.

Zvečer pojejte porcijo treh umešanih jajc z eno rezino polnozrnatega kruha ali pa aromatično solato (rezine enega manga in 100 g puranjih prsi. Skupaj z dvema žličkama olja in dvema žlicama pomarančnega soka primešajte 100 g kislega zelja).

Recept za lazanjo s kislim zeljem in slanino

Sestavine za 4 osebe: 1 čebulo, 2 žlici olja, 50 g kock slanine, sol, poper, 1 ščepec sladkorja, 1 žličko posušenega majarona, 200 ml zelenjavne juhe, 150 ml kisle smetane, ½ žlice zmehčanega masla, 250 g kislega zelja (odcejenega), 100 g nastrganega sira in 6 listov za lazanje.

Priprava: olupljeno čebulo zrežite na obročke. Slanino popecite na olju. Nato pet minut zraven pražite še čebulo. Začinite s soljo, poprom, sladkorjem in majaronom. Prilijte juho in smetano, vse skupaj zavrite in začinite. Namastite model za narastke. Po dnu modla razporedite polovico zelja, tri liste lazanje in polovico čebulne mase. Pokrijte s preostalim zeljem, listi lazanje, čebulno maso in sirom. Lazanjo v spodnjem delu pečice približno 30 minut pecite v pečici, segreti na 200 stopinj Celzija (ventilatorska na 180 stopinj Celzija).


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.