Ajda – živilo, ki lahko ugodno vpliva na naše zdravje
Ajda, ki je bila včasih hrana kmetov in revežev, že nekaj časa postaja v prehrani vedno pomembnejša, in to upravičeno. Poleg ugodne hranilne vrednosti in zanimivega, drugačnega okusa jo odlikuje tudi to, da ne vsebuje glutena, kar je še kako pomembno za ljudi s celiakijo.

Ajda je skromna poljščina, kar je njena velika prednost, saj uspava tam, kjer je v zemlji malo hranil. Lahko jo pridelujejo brez uporabe fitofarmacevtskih sredstev, kar je ob vse večjem povpraševanju potrošnikov po ekološko pridelanih živilih pomembno dejstvo. Glede na vedno večje povpraševanje po ajdi in izdelkih iz nje ne le pri nas, temveč tudi v svetu, lahko zapišemo, da je pridelovanje ajde priložnost za slovenske kmetovalce.
Navadna in tatarska ajda
Obstaja več vrst ajde, za naše pridelovalne razmere pa sta pomembni predvsem navadna in tatarska ajda. Moka iz navadne ajde je sivkaste barve, značilno sive barve so tudi izdelki iz nje. Moka, narejena iz tatarske ajde, pa je rumeno-zelena, okus izdelkov iz nje ima specifično grenčino, a tega ne bi smeli vzeti kot negativno lastnost, saj je grenkoba posledica vsebnosti tako imenovanih flavonoidov, sestavine, ki je koristna za zdravje.
Pomen ajde v prehrani
Ajdov kruh
Ajdov med
Vir: ZPS
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se