Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Mednarodni dan odprtih vrat na ekoloških in biodinamičnih kmetijah


J. A.
27. 9. 2009, 10.00
Posodobljeno
12. 10. 2009 · 13:18
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

arhiv J. A.
Pri Marinčkovih se pogosto ustavijo popotniki, ki jim postrežejo z dobrotami iz pirine moke, kozji sir, domači sok, suho sadje in zeliščni čaj.(Foto: arhiv J. A.)

##IMAGE-3290432##

Danes je mednarodni dan odprtih vrat na ekoloških in biodinamičnih kmetijah, zato kar 22 slovenskih kmetij vabi obiskovalce, da si ogledajo njihova posestva. Dan bo pri vsaki gostiteljici potekal v slogu njene dejavnosti: nekatere poznajo skrivnosti zdravilnih zeli, druge lahko pokažejo izkušnje pridelave hrane na povsem naraven način ali pa prikažejo postopek, kako od jabolka do soka, nekatere bodo odkrile svet koz, ovc, konjev ali čebel. Na Dolenjskem in v Beli krajini vas vabijo tri ekološke kmetije: Marinčkova iz Dolenjih Selc pri Dobrniču, Perušičeva iz vasi Zilje pri Vinici in Biomentha z Malega Kala v bližini Šentvida pri Stični

Na ekološki kmetiji Marinček v Dolenjih Selcah bodo gostom, ki jih vabijo po 13. uri, zagotovo ponudili pirin kruh, kozji sir, orehe, tepke, slive in zeliščni čaj. Lastnika prosita, če obiskovalci vozila parkirajo v dolini pod kmetijo, ki leži pod razvalinami gradu Kozjak.

Pri Perušičevih oziroma pri Čemasovih v vasi Zilje v bližini Vinice bodo med 10. in 16. uro predstavili simbiozo turizma in ekologije, gostje si bodo lahko ogledali postopek predelave sadja, jelene, škotsko govedo in poskusili sadne ter suhomesnate izdelke.

Na Velikem Kalu v bližini Šentvida pri Stični Metka Maček skrbi za ekološko kmetijo Biomentha, na njej prideluje zelišča in izdeluje čajne mešanice. Danes bodo obiskovalci med 11. in 16. uro lahko poskušali čajne napitke in lastnico vprašali o uporabnosti  zelišč.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.