Z domačimi pripravki nad praskanje v grlu
Najsi je vneto grlo znanilec navadnega prehlada, gripe, angine, laringitisa ali zgolj preveč ogrevanih prostorov, vedno lahko skrajšamo čas okrevanja.

Vsaj enkrat na leto, v mrzlih dneh pa sploh najpogosteje, začutimo bolečino in draženje v grlu. Včasih nas boli tako močno, da ne zmoremo več požirati hrane. Tudi če se trenutno počutimo kot riba v vodi, ne izzivajmo virusov, temveč raje okrepimo svoje zdravje in preprečimo težave z grlom z naslednjimi ukrepi.
Izpiranje z žajbljem
Med zelišči za grgranje in izpiranje grla je najučinkovitejši žajbelj, ki uničuje nepovabljene viruse in bakterije. Žličko posušenih in zdrobljenih žajbljevih listov prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in po petih minutah precedimo. Bolečine pri vnetem grlu blaži tudi topla tekočina iz žajbljevega čaja in morske soli, ki učinkuje kot blag antiseptik. Skodelico vrele vode prelijemo čez dve žlički posušenega žajblja, pokrijemo in pustimo stati deset minut. Precedimo in dodamo pol žličke morske soli.
Spodbuda za obrambne celice
Privoščimo si kuro z dodatki vitamina A ali pa si ga v izobilju naložimo na krožnik. Najdemo ga v korenju, paradižniku, temno zeleni in rumeni zelenjavi, v rumenem sadju, margarini, jajcih, jetrih, ribjem olju, mleku in mlečnih izdelkih.
Omilimo vnetje z zeliščnim čajem in ananasom
Že tri skodelice čaja dnevno naredijo pravi čudež, seveda le, če je čaj skrbno izbran. Zoper vneto grlo in tudi hripavost se je najbolj izkazal timijanov poparek: eno žličko posušenega zelišča prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo pokrito stati deset minut in precedimo. Podoben učinek bomo dosegli s poparkom iz materine dušice. Mnogi fitoterapevti pa priporočajo čajno mešanico iz timijana, poprove mete in slezovih cvetov. Vzamemo po en ščep vsakega in iz njih pripravimo poparek. Pri bolečem grlu se priporoča tudi uživanje svežega ananasa. Ta sadež vsebuje številne zdravilne sestavine, ki zmanjšajo vnetje ter pozdravijo in okrepijo tkiva v grlu. Pravzaprav redno uživanje ananasa skrajša čas okrevanja za nekaj dni. Recept je nadvse preprost: vsak dan pojejmo skodelico sveže narezanega tropskega sadeža.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se