
Septembra 21 primerov zastrupitev z gobami
Gobarjenje je za marsikoga priljubljen konjiček. Veliko ljudi z veseljem zahaja v gozdove, brska med podrastjo, listjem, suhimi vejami in drevesnimi panji ter nabira gobe, ki so okusen dodatek jedem. Gobe v kulinariki lahko uporabljamo kot začimbo ali samostojno jed, na primer juhe, omake, golaže, z jajci ...

Seveda je treba biti pri nabiranju in uživanju gob previden. Strokovnjaki za označevanje gob, predstavniki gobarskih društev in zdravniška stroka nepoznavalcem gobarjenje v izogib nevšečnostim in zastrupitvam odsvetujejo. V Zdravniški zbornici Slovenije so pojasnili, da so zastrupitve z gobami najpogostejše poleti in jeseni, ko je čas največje rasti. V ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) so lani septembra in oktobra obravnavali 105 primerov zastrupitev, med njimi so bile zastrupitve z zeleno in rdečo mušnico ter dežnički.
Letos septembra so obravnavali 21 primerov zastrupitev, v večini je šlo za individualne in družinske obravnave odraslih ljudi, je pojasnil zdravnik Gašper Razinger iz Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana. Množičnih zastrupitev v zadnjem času niso obravnavali, je dodal Razinger. So pa pri pacientih, ki so poiskali zdravniško pomoč, uporabili tudi protistrup. „Tega uporabljamo le za točno določene zastrupitve, kot je to v primeru zelene mušnice. S pravočasnim dajanjem protistrupa želimo preprečiti nastanek hujše klinične slike ali okvare organa. Letos do resnejšega poteka zastrupitve ni prišlo, saj so bolniki pravočasno poiskali zdravniško pomoč in prejeli protistrup.“
Zelena mušnica med našimi gobami najbolj smrtonosna
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
-1 °C
Jasno
sreda, 19. 3
Jasno
četrtek, 20. 3
Jasno
petek, 21. 3
Jasno
7-dnevni obeti