Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kako preprečiti okužbo s črevesno nalezljivimi boleznimi


dolenjski-list
M. M.
21. 12. 2010, 15.30
Posodobljeno
07. 01. 2011 · 11:36
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

medimedo.jpg
J. M., arhiv
Foto: J. M., arhiv

##IMAGE-3484407##

Poročali smo, da je Splošna bolnišnica Novo mesto zaradi povečanega števila črevesno nalezljivih bolezni omejila čas obiskov na vseh oddelkih. Obiski so dovoljeni od ponedeljka do petka od 14.30 do 17. ure, v soboto, nedeljo in med prazniki pa med 13. in 17. uro. Vsakega bolnika lahko naenkrat obišče le ena zdrava oseba, in to le za kratek čas. Obiskovalci se morajo ob prihodu na oddelek obvezno javiti zdravstvenemu osebju, obiski izven dogovorjenih ur pa niso dovoljeni.

O bolezni, zaradi katere je v tem zimskem času od pouka izostalo kar precej učencev, smo več pojasnil poiskali pri Marti Košir iz Zavoda za zdravstveno varstvo Novo mesto, predvsem nasvete, kako okužbo preprečiti:

Virusne okužbe prebavil

Laični izraz za virusne okužbe prebavil je tudi "trebušna gripa", čeprav bolezen ni posledica okužbe z virusi gripe. Med najpogostejšimi virusnimi povzročitelji okužb prebavil so norovirusi, pri otrocih pa hude driske pogosto povzročajo rotavirusi.

Znaki in simptomi okužbe

Okužene osebe odvajajo tekoče blato, bruhajo, imajo krče v trebuhu, se slabo počutijo. Lahko se pojavijo tudi nekoliko povišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah. Težave trajajo dan ali dva. Okužba nima trajnih posledic za zdravje ljudi. Nevarno je le, če bolniki ne nadomeščajo izgubljene tekočine, kar lahko privede do izsušitve ali dehidracije. Dehidracija je zlasti pogosta pri majhnih otrocih in starejših osebah. Osebe z dehidracijo se zdravijo v bolnišnici. Okužba je nevarnejša tudi za osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

Kdaj se pojavijo znaki okužbe?

Simptomi in znaki okužbe se pojavijo v enem do treh dneh po okužbi.

Način okužbe

Okužba se zlahka širi med ljudmi, ker je količina virusov, ki so potrebni za okužbo človeka, zelo majhna. Virusi se širijo "fekalno oralno"; to pomeni iz iztrebkov (lahko tudi izbruhanine), v katerih je mnogo virusov, na roke, iz rok pa v usta zdrave osebe. Možen je posredni prenos preko površin, predmetov, hrane itd.

Okužimo se torej lahko:

-s stiki z okuženo osebo,
-z uživanjem okužene hrane, pijače,
-z dotikanjem površin, predmetov, na katerih se nahajajo virusi,
-redkeje z vdihavanjem aerosola, ki nastane iz okuženih izločkov (izbruhanine).

Obolele osebe so kužne vsaj še tri dni (redko do dva tedna) po prenehanju driske oziroma bruhanja.

Kdo se lahko okuži?

Vsi. Prebolela bolezen ne zapušča trajne odpornosti, možne so ponovne okužbe, saj obstajajo številni sevi virusov.

Zdravljenje

Specifičnega zdravila za zdravljenje okužb z norovirusi ter rotavirusi zaenkrat ni na voljo. Antibiotično zdravljenje ni primerno.

Potrebno je sproti nadomeščati izgubljeno tekočino in minerale, ki jih bolnik izgubi zaradi driske in ali bruhanja. Tekočino nadomeščamo s pitjem t.i. oralne rehidracijske raztopine (praški za pripravo so na voljo v lekarnah), ki vsebuje vodo in minerale, sadnih sokov, vode.

Načini preprečevanja okužb:

-pogosto in pravilno umivanje rok, zlasti po uporabi WC, menjavi plenic, čiščenju prostorov, še zlasti če smo prišli v stik z okuženimi izločki, pred pripravo hrane ali pred jedjo oz. vedno, ko prehajamo iz "manj čistih k bolj čistim opravilom",
-temeljito pranje živil, ki jih zaužijemo surove (sadja, zelenjave ipd) s higiensko neoporečno vodo,
-bolniki s svežo okužbo naj ostanejo doma,
-otroci, ki obiskujejo vrtec ali šolo, naj se vrnejo v kolektiv minimalno 24 ur po prenehanju driske in/ali bruhanja, bolje po treh dneh,
-bolniki, ki imajo drisko in/ali druge znake sveže okužbe, naj ne obiskujejo javnih kopališč, savn, solarijev ipd.,
-bolniki, ki imajo drisko, naj ne obiskujejo zlasti družin z majhnimi otroci, kroničnih bolnikov ali starejših oseb,
-okužene osebe ne smejo pripravljati hrane v času akutne okužbe in še tri dni po prenehanju driske in/ali bruhanja. Osebe z akutno okužbo, ki so zaposlene v živilski stroki, naj ne opravljajo dela, dokler imajo znake sveže okužbe oz. naj ravnajo v skladu z navodili lečečega zdravnika, o bolezni naj takoj obvestijo delodajalca. Če je hrano pripravila oseba s svežo okužbo, naj se zavrže.
-površine, ki so prišle v stik z okuženimi izločki (izbruhanino ipd.), naj se razkužijo s klornim razkužilom,
-oblačila in posteljnino, ki so morda onesnažena z okuženimi izločki, naj se takoj odstrani oziroma opere (na temperaturi +60ºC),
-če je v družini (kolektivu) na voljo več sanitarij, naj obolele osebe uporabljajo svoje sanitarije, zdrave osebe pa druge sanitarije,
-za preprečevanje rotavirusnih okužb je na voljo tudi cepivo.

Vir: Inštitut za varovanje zdravja RS


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.