Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Tradicionalni izlet družbe Radio-Tednik na Vis in Komižo: Bilo je veselo in nepozabno


Majda Goznik
5. 10. 2019, 21.09
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Zvesti poslušalci Radia Ptuj in bralci Štajerskega tednika so tudi letos nadvse uživali na tradicionalnem izletu, ki ga je družba Radio-Tednik Ptuj organizirala v sodelovanju z agencijo ATP. Tokrat so spoznavali dalmatinski otok Vis, s katerim se je pričela tudi urbana civilizacija na vzhodni obali Jadrana.

1570108214_mg_vis_16.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

V njem so še danes vidni ostanki antične dobe, kot term in amfiteatra, na njegovih temeljih je zrasel frančiškanski samostan v mestu Vis. Otok je v vseh obdobjih doživel burno zgodovino. Ekonomsko je najbolj cvetel v obdobju angleške vladavine, v tem obdobju je bil „Gibraltar Jadrana“. Med II. svetovno vojno je bil tudi ključna zavezniška baza v Mediteranu in svobodno ozemlje v okupirani Evropi. Nekaj mesecev leta 1944 pa je bil na otoku sedež vrhovnega štaba NOV.

Štiridnevno bivanje na otoku je približalo mnoga poglavja njegove zgodovine, katere ostanki, pomniki danes privlačijo številne obiskovalce. Odkar je otok svobodno zadihal, je razvoj začel hitreje teči, žal pa so desetletja zaprtosti naredila svoje. Mi smo ga odkrivali v najboljšem času, to so povedali tudi domačini, saj ni bilo več pretirane gneče, tudi temperature so bile znatno nižje, a še vedno zelo prijetne, še vedno pa je vabila tudi ugodna temperatura morja. Na otok smo prinesli veliko dobre volje, veselja in glasbe, v kateri so uživali tudi domačini. Ne zgodi se vsakdan, da se na otok pripeljejo trije avtobusi turistov. Udeleženci izleta so nadvse uživali, se veliko zabavali, družili, uživali v naravnih in kulturno-zgodovinskih objektih mest Vis in Komiža, kjer smo tudi bivali. Enkratno doživetje je bil obisk Modre Špilje, obisk peščene plaže Porat, kjer je kapitan naših čolnov, s katerimi smo se pripeljali na Biševo, navdušil z odlično pripravljeno tuno, govedino iz globine 120 metrov, kot se je pošalil. Težko je opisati vse lepe trenutke in doživetja letošnjega izleta, vsak si je ustvaril svoje, ki jih bo delil.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.