Dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem v Opatiji


Nika Kramžar 3. a, Patricija Lekše 3. a, Martin Šterk 3. a, Pija Strmole 3. c, Nermin Dervišević 3
31. 3. 2016, 13.40
01. 04. 2016 · 10:29
Deli članek

opatija___1.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Opatija - 1
opatija___13.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
opatija___6.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
opatija___10.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
opatija___15.jpg
Arhiv Dolenjskega lista

Skupina dijakov 2., 3. in 4. letnika Srednje šole za gostinstvo in turizem iz Novega mesta smo se v okviru projekta Erasmus + med 18. februarjem in 3. marcem udeležili mednarodne izmenjave v Opatiji.

Na področju izobraževanja in usposabljanja program Erasmus+ podpira mobilnost posameznikov (dijakov, študentov, pedagoškega kadra in drugih) ter mednarodna partnerstva med različnimi organizacijami z namenom modernizacije ter sodelovanja med izobraževanjem in trgom dela. Izbrali so nas učitelji praktičnega pouka na podlagi našega dela in znanja. Tako smo začeli odštevati dneve do odhoda…

Na pot smo odšli 18. februarja. Po nekaj urah vožnje smo prispeli v Opatijo. Po prijavi na recepciji hotela 4 opatijska cvijeta Camellia smo odšli v sobe, se razpakirali in se po dogovoru zbrali v avli hotela. Po odličnem okrepčilu smo se odpravili na sprehod po Opatiji. Ob vrnitvi v hotel nas je pričakal receptor Stipe, ki nam je razkazal hotel Camellia in vilo Royal. Videli smo fitnes, velnes center, deluxe in superior sobe, kongresne dvorane in bar Oleander, ki je namenjen prireditvam in ostalim svečanim dogodkom. Ob naslednjem prihodu s svojim partnerjem se bomo gotovo odločili za sobo 612, saj je ena najboljših sob v hotelu z zunanjih džakuzijem. Po ogledu smo imeli prosti čas, ki smo ga izkoristili za kopanje v bazenu. Že prvi večer so nas gostitelji navdušili z veliko izbiro raznolike hrane.

Naslednji dan so nas na Hotelirsko-gostinski srednji šoli Opatija toplo sprejeli in nam pripravili zabaven program s pogostitvijo. Imeli smo predstavitve šol, pokazali smo jim tudi filmček o našem turističnem vodenju Novega mesta.

Dopoldne sta nas profesorici Jelena in Ivona peljali na voden ogled Opatije. Sprehodili smo se po parku Angiolina. Videli smo spomenik Deklice z galebom in cerkev sv. Jakova. Skupaj smo odšli do hotela Adriatic, kjer nam je šef kuhinje Sašo Bešlić razkazal glavno kuhinjo. Nato pa nam je šef recepcije Dalibor razkazal hotelske sobe in kongresne dvorane. V popoldanskem času smo se z mestnim avtobusom odpravili v Lovran, ki je dobil ime po lovorju, ki ga je v tem okolju veliko. V prevodu Lavriana pomeni mesto lovorja. Je najstarejše naselje , ki je zraslo neposredno ob obali Liburnije. Je mesto dolge in bogate preteklosti s 100-letno tradicijo v turizmu.

Nedelja, 21. februarja, je bila svetovni dan turističnih vodnikov, zato je bil turistični avtobus do Rijeke brezplačen. To ponudbo smo izkoristili in se dopoldne odpeljali do Rijeke, kjer smo si vodeno ogledali mesto, in sicer baziliko, zvonik, spomenik mlekarice, hišo madžarske družine Weissmüller, katedralo sv. Vida in mestna vrata. Po ogledu smo se vrnili v Opatijo. Zvečer pa smo imeli gala večerjo.

Praktični pouk smo izvajali v šoli in v hotelu Camellia. Dijaki kuharstva in strežbe so delali v hotelski kuhinji in restavraciji, dijaki turizma pa na glavni in velnes recepciji, sodelovali smo tudi s sobaricami in pomagali v strežbi. Imeli smo zelo dobre mentorje in sodelavce, od katerih smo se veliko naučili, pridobili nove izkušnje in se zraven zabavali.

Prosti čas med vikendom smo si zrežirali sami zaradi slabe vremenske napovedi. Raziskovali smo skrite kotičke Opatije, v popoldanskih urah pa se razvajali v hotelskem velnes centru, vse odvečne kalorije, ki smo jih zaužili v hotelski kuhinji, pa smo potrošili v fitnesu.

V ponedeljek smo obiskali Čokosvet hotela Milenij. Ogledali smo si čokoladnico in vsak od nas je prejel čokoladno darilo s svojim imenom. Zadnje ure so bile še posebej zanimive – Martin je po velnes centru lovil ptiča, Andreja, Patricija in Nika pa smo bile tajne agentke, saj smo po Googlu raziskovale poslovni status naših gostov. Turisti smo obiskali agencijo Autotrans, gastronomi pa so praktični pouk opravljali v restavraciji.

Ob dvanajsti uri so nam na šoli podelili certifikate in nas pogostili s hrvaško-slovenskim kosilom. Dijaki gastronomije so nam pripravili nekaj tradicionalnih slovenskih in hrvaških jedi.

Zelo težko smo se poslovili od Opatije, hotela Camellia, njihovih uslužbencev in naših novih prijateljev. Ko smo se peljali domov, smo obiskali Turistično-gostinsko šolo Antona Štifanića Poreč. Ogledali smo si mesto in šolo ter navezali nekaj novih prijateljstev. Pot nas je vodila skozi Istro, Postojno, mimo Ljubljane v Novo mesto.

Tako se je naša izmenjava končala, v spominu nam bodo ostali nepozabni trenutki, ki bodo v naših srcih ostali za vedno. Zahvaljujemo se vsem, ki so nam omogočili to potovanje in nepozabno izkušnjo.

Zahvala gre ravnatelju Jožetu Avscu in profesorjem, ki so nas izbrali, da se udeležimo izmenjave. Zahvaljujemo se dijakom in profesorjem Opatijske šole za sprejem in gostovanje, Nataši Stilinović za omogočen ogled Čokosveta Milenij ter profesorici in mentorici Slavici Šterk, da nam je stala ob strani in nam svetovala, kako kar najbolje izkoristiti dano priložnost.

Berite brez oglasov

Trafika24 Logo

Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.

Prijava

Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.