Drevesa krepimo s čaji in biodinamičnimi pripravki
Lastniki sadnega drevja imamo v tem času polne roke dela, še zlasti če želimo slediti ekološkim prijemom in prisegamo na preventivo. Med drugim kuhamo čaje, a ne za naše užitke, temveč za zaščito in krepitev drevja. Moč je namreč ob debelitvi plodov še kako pomembna …

Kaj smo se naučili v preteklih tednih?
Mesec marec ni bil sušec, ampak se je izkazal z obiljem padavin. Kasno posajenih sadik sadnega drevja res ni bilo treba zalivati. Celo nasprotno. V preteklosti se mi je že zgodilo, da so se jablane v izkopanih jamah na neprepustnem zemljišču (lapornata ali ilovnata podlaga na vrhu hriba) dobesedno utopile v vodi in zato posušile. Na takih mestih je zato treba sadike saditi na permakulturni način – pod lopato. Ne kopljemo lukenj, samo zasadimo lopato, odmaknemo zemljo in vtaknemo korenine pod zemljo ter pohodimo. Dodamo še količek in zaščito pred divjadjo in stvar je opravljena.
Morda je kdo opazil, da nisem omenil založnega gnojenja? Res je. Podlage na sejancu rastejo na slabše rodovitni zemlji in jablane ter hruške so nekoč sadili na robovih parcel, ob cestah, a so vseeno rodile. Ko sadike zastiramo, prinašamo vsako leto organski material (travo, listje, kompost) in mikroorganizmi sami poskrbijo za pripravo hrane za drevesa. Edina grožnja so trave, ki bi lahko hrano porabile zase in zato drevesu ne bi nič več ostalo. To učinkovito preprečimo z obdelavo kolobarja ali stalno novo zastirko.

Marec se je izkazal tudi s prodori hladnega zraka in jutranje nizke temperature so marsikje že končale želje sadjarjev po dobrem pridelku, predvsem marelic. V osrednjem delu Slovenije pa so nižje temperature zadrževale prehiter razvoj brstenja in cvetenja.
Marca sem že cepil sadno drevje (jablane in hruške). Priporočeno je, da bi cepljenje opravili v času, ko se peškarji pripravljajo k cvetenju. Vendar sem z leti ugotovil, da je bolje cepiti prej, preden nastopijo višje temperature, saj je uspeh cepljenja boljši. Koščičarji so bili cepljeni že v začetku februarja. Uspeh lanskega poletnega cepljenja višenj se je izkazal kot polovično uspešen. Čeprav so na videz očesa preživela zimo, spomladi niso ozelenela.
Cepiče imam shranjene na nič stopinj Celzija v hladilniku in bodo počakali na konec aprila, ko bom ponovno cepil tiste sadike, kjer cepiči do takrat ne bodo ozeleneli.
Cepil sem tudi več sort zgodnjih jabolk na eno drevo. Vsako vejo svojo sorto – beličnik, mantet, karneval, pisanka in charlamovsky. Tako ne bodo vsi plodovi naenkrat dozoreli, ampak postopoma cel mesec. Če je prostora ob hiši malo, potem je ta način cepljenja zelo primeren. Drevo je v času cvetenja nadvse lepo … Dodam pa še eno sorto z rdečim mesom (red love, baia marisa), ki ima rdeče cvetove in rdeče liste. Lahko vam razkrijem, da je tako drevo v velik ponos lastniku in je tudi predmet občudovanja ter zavisti sosedov. Cepimo lahko vsako leto tri veje na novi etaži, in dokler je dovolj visoka letev, imamo na drevesu 6 etaž krat 3 sorte, to je skupaj 18 sort jabolk. Na enem drevesu zgodnje, na drugem jesenske in na tretjem pozne zimske sorte. Skupaj 54 sort. Prava genska banka in zadovoljitev vseh okusov!

Škropljenje s čaji
Mesec maj je sadjarsko zelo zahteven mesec. Drevje odcveti, v 10 dneh po tem se razvije vse listje ob cvetovih. Pozneje rastejo samo še mladi poganjki. Vsi ti listi pa so prava poslastica za glive (škrlup, pepelasta plesen, črna listna pegavost), uši in druge škodljivce, zato je naša glavna skrb zaščita tega listja.
Glavno sredstvo za zaščito listja je žvepleno-apnena brozga (ŽAB). To sredstvo kombiniramo s sodo bikarbono. Izmenično škropimo enkrat z ŽAB, drugič s sodo. Sodo (vitisan) uporabimo do 6-krat na leto, ostalo pa ŽAB.
Zaradi širjenja glivice črne listne pegavosti jablan (Marsoninna) moramo zanjo uporabiti še baker (Cuprablau Z). Po raziskavah na inštitutu za biodinamiko iz Bolzana je baker edino kolikor toliko (80 %) zanesljivo sredstvo za zaustavljanje širjenja bolezni. Treba pa ga je škropiti v notranjost krošnje drevesa po listju že maja. Oteževalna okoliščina za male sadjarje je postavila še naša zakonodaja. Poleg opravljenega izpita o znanju fitofarmacije za nakup bakra je treba imeti še številko KPMG-MID (številko kmetijskega gospodarstva). Uporabniki, ki izpolnjujejo ta dva pogoja, so imenovani profesionalni uporabniki. Zakonodajalec jim je naložil še vodenje evidence uporabe fitofarmacevtskega sredstva (FFS), vse v skrbi za naše zdravje.
Mali vrtičkarji smo postavljeni pred velik izziv … Ostane nam samo še biodinamika in/ali trgovine, kjer pa lahko kupimo sadje. A naj vam o kakovosti takega sadja povem kratko zgodbo. Pred leti je sodelavec dobil drobnejša jabolka iz prebiralnice in pakirnice, kjer so trgovci prebirali in pakirali sadje iz druge države za naš trg. Jabolka je nesel domačim kozam. Ko so prišle do plodov, so samo prhnile vanje in zdrvele stran. Ko jih je vrgel na zunanjo stran ograje, kjer so srne in košute redne gostje, se jih tudi one niso dotaknile, pa čeprav drugače domače sadje redno pospravijo vsako noč. Kaj nam to pove o kakovosti kupljenega sadja, naj vsak presodi sam … Če ne bomo sami poskrbeli za svoje zdravje, žal nihče drug ne bo.

Uporaba vseh čajev je večinoma »skoncentrirana« od konca aprila do sredine junija. Le čaj iz baldrijana uporabimo spomladi prej, lahko pa tudi jeseni ob napovedanem pojavu slane – ko so torej napovedane temperature pod ničlo, do –4 °C.
Vse čaje skuhamo z blago koncentracijo, škropimo foliarno, ko se razvijejo listi. Natančna navodila za pripravo najdete v knjižici Preparati, založbe Ajda Vrzdenec. Tokrat pa bom malce bolj na kratko povzel glavne poudarke.
Pekoča kopriva (Urtica spp.)
Kopriva prinaša rastlini vitalno energijo sonca in ureja procese železa. Ko se razvijejo prvi listi, pred cvetenjem, poškropimo proti večeru sadna drevesa, na dan za list s čajem iz pekoče koprive.
Vsi pravi listi se razvijejo v 10 dneh po koncu cvetenja. Če se na rastlini razvijejo rumeni listi, pomeni, da ji primanjkuje železa oziroma da procesi železa ne potekajo pravilno. Poškropiti moramo večkrat, vsakič po Setvenem koledarju na dan za list s koprivnim čajem. Kombiniramo ga izmenično s kamiličnim čajem, dokler se list ne izpolni z zelenilom.
Če škropljenja s čaji ne bi izvedli, bi list postopoma porjavel in odpadel. Škropljenje s kupljenim tekočim železom tako ni potrebno.


Kamilica (Chamomilla recutita)
Kamilica prinaša drevesu energije podsončnega planeta Merkurja, ki deluje s toploto na rastline ter jim omogoča dober razvoj in zdravo reprodukcijo. Prava kamilica prinaša drevesu vitalne energije in ureja procese železa. Kot smo omenili že pri koprivi, kamilični čaj ob znakih pomanjkanja železa kombiniramo s koprivnim čajem.
Čaj kamilice škropimo na dan za cvet, teden dni pozneje od škropljenja z regratom. Ta čaj učinkuje tudi kot blago gnojenje z bakrom.
Regrat (Taraxacum officinale)
Regrat prinaša drevesu energije nadsončnega svetlobnega planeta Jupitra, posreduje vitalnost in sposobnost oblikovanja najodličnejših substanc. Še neodprte regratove cvetove nabiramo zjutraj, na dan za cvet, in jih posušimo. Če bi nabrali že odprte cvetove, bi se ti spremenili v regratove lučke in bi ob najmanjšem pišu odfrčali. Čaj regrata škropimo na površino listov, foliarno, na dan za list.
Čaj iz regrata lahko uporabimo tudi za škropljenje maha v travi. V tem primeru škropimo na dan za list, po koncu zime, z razredčenim čajem iz regrata. Čaj skuhamo enkrat, ga damo v hladilnik in potem razredčimo 1:10 ter škropimo v 9 dnevnih presledkih 3-krat. Čaju dodamo še PMT za hitrejšo razgradnjo mahu.
Rman (Achillea millefolium L)
Rmanov čaj je najboljše sredstvo za celjenje rastlinskih ran. Ker vsebuje blago žveplanje, zdravi rane. Če čaja na ranah ne bi uporabili, bi mikroorganizmi napadli poškodovane dele in pojavili bi se rjavi robovi ter gnitje tkiva. S pomočjo rmanovega čaja se rane zarastejo in zacelijo, barva tkiva pa je kot barva Soče, modro zelena.

Rman za čaj nabiramo proti koncu avgusta, ko cvetovi že odcvitajo in se začnejo sušiti. Posušimo jih v senci in shranimo za prihodnjo pomlad. Rmanov čaj uporabljamo na dan za plod, sredi maja.
Največ poškodb nastane ob neurjih s točko. Takoj, ko pride do toče, začnemo kuhati rmanov čaj. Ohlajenega škropimo po poškodovanih rastlinah, čim prej po tem, ko mine neurje. Uporabimo toliko tekočine, da so vse rane dobro omočene.
Preslica (Equisetum arvense)
Čaj iz njivske preslice skuhamo takrat, ko želimo preprečiti razvoj glivičnih bolezni ob vlažnih dneh, predvsem v času polne lune. Čaj škropimo po listih in tleh pod drevesi na dan za plod, če pa je nujno, lahko na katerikoli dan.
Njivsko preslico nabiramo na dan za plod v času, ko je Sonce pred ozvezdjem Leva. Takrat koncentracije kremena dosežejo najvišje vrednosti v nadzemnih zelenih delih rastline.
Čaj pripravljamo tako, da približno 1 dag suhe njivske preslice damo v 1 l hladne vode, zavremo in pustimo, da vre približno 1 uro. Ta količina naj bi zadoščala za 100 m2 površine. Ko čaj odcedimo, lahko skuhano njivsko preslico, namočimo v vedro in jo, ko razpade, uporabimo na enak način kot sveže kuhan čaj.
Preslico kombiniramo tudi s česnom in hrenom. Skuhamo čaj in ga shranimo v hladilnik. Razredčen čaj škropimo v cvet proti moniliji na koščičarjih (marelice, slive, češnje, višnje …). Škropimo vsakič, ko je napovedan dež, v razcvetele cvetove, da zaščitimo pestiče. Pestiči so namreč vstopne točke, kjer prodre gliva monilija v drevo. Prinesejo jo čebele.

Baldrijan (Valeriana officinalis)
Preparat 507 iz baldrijana je izdelan iz soka cvetoče rastline. Sok pustimo v steklenici v kleti, da počasi fermentira. Za pripravo škropiva nakapamo 5 kapljic na 1 l vode in mešamo 20 minut.
Škropivo uporabimo za zaščito pred pozebo spomladi in jeseni. Poškropimo v homeopatski koncentraciji 4 dl/100 m2 na večer pred napovedano pozebo. Količine škropiva ne smemo povečevati, ker lahko pride do ožigov na listih. Preparat dodaja energijo toplote in varuje rastline do –4 °C.
Škropivo uporabljamo tudi za škropljenje dreves za pospeševanje cvetenja v prihodnjem letu. Za ta namen poškropimo na dan za cvet na enak način kot za zaščito pred pozebo. Čas za škropljenje je od konca maja do sredine junija. V tem času drevo odvrže neoplojene plodove, sami pa razredčimo ročno pregoste plodove na vejah.
Poškropimo lahko tudi vse zelenjadnice in s tem izzovemo povečano cvetenje. Rastline moramo po škropljenju obvezno zaliti.
Poudarki iz biodinamičnega sadjarskega koledarja za mesec maj
Da ne bomo česa pozabili, si po že znanem principu iz preteklih izdaj revije poglejmo še glavna opravila, ki jih predvideva biodinamični koledar.
Košnja trave
Najboljši čas: na dan za cvet, 2. maja 2025
Opis aktivnosti: Travo v sadovnjaku pokosimo in jo uporabimo za prehrano živali. Če živali nimamo, počakamo, da pokošena trava dobro preveni, nato jo uporabimo za zastiranje na novo posajenih sadik na gredicah. Debelina zastirke naj bo okrog 5 cm, ne več, saj predebela plast začne plesneti. Zastirko nato poškropimo s preparatom Marije Thun. Mikroorganizmi bodo travo začeli predelovati v kompost in postala bo odlično dušično gnojilo. Ker bodo imeli ob travnati zastirki dovolj hrane tudi deževniki, s tem zmanjšamo možnost, da bi slednji vlekli liste posajenih sadik v zemljo.

Izzivam vas, da opravite poskus: del posajenih sadik zastrite, del pa ne in opazujte razliko v rasti. Ko boste videli rezultate, sem prepričan, da ne boste več trave odlagali v kanto za zelene odpadke in kupovali gnojil.
Travo lahko razporedimo tudi po kolobarju pod drevesom, da preprečimo rast trav in plevelov.
Foliarno dognojevanje s koprivno gnojevko
Najboljši čas:na dan za list, zvečer 3. maja od 10.00 dalje ali 4. maja 2025
Priprava škropiva:Koprive pokosimo in jih cele potlačimo v vedro ali sod ter zalijemo z deževnico. Pokrijemo s pokrovom in počakamo nekaj dni, da koprive prevrejo in razpadejo. Tekočina se neha peniti in se umiri. Precedimo. Vsebina zaradi velike količine dušika neprijetno diši.
Uporaba škropiva: Redčimo 2 litra koprivne gnojevke na 10 do 15 l vode, pred uporabo vrtinčimo 30 minut. Po približno 25 minutah vrtinčenja iz posode namesto neprijetnega vonja začne dišati po koprivi. Drevesa poškropimo zvečer. Škropljenje lahko nekajkrat ponovimo, predvsem na drevesih, ki imajo slabo razvito ali rumenkasto listje. Škropimo vedno na dan za list.
Dognojevanje s koprivno gnojevko lahko združimo tudi s škropljenjem preparata 500 gnoj iz roga. To škropljenje opravljamo na dan za plod, 5. in 6. maja 2025.
Priprava škropiva:10 l koprivne gnojevke, 40 l deževnice in od 6 do 12 dag preparata 500 gnoj iz roga mešamo 1 uro v leseni posodi. Na koncu mora iz posode zadišati po koprivi.
Uporaba škropiva: Poškropimo na 1 ha površine, v času do 3 ure po mešanju, proti večeru. Preparata spodbujata rast korenin v času intenzivne rasti listov v 10 dneh po končanem cvetenju.
Drugo čiščenje kolobarja okrog debel
Najboljši čas:na dan za plod, 6. maja 2025
Ukrep:Prekopljemo kolobar, ki je začel zeleneti. Lahko ga obdelamo s strojem s krtačo, s katerim zatremo vzklilo travo in plevele. Prekopavanje na dan za plod je kot rahlo gnojenje z žveplom.
Peto škropljenje z ŽAB
Najboljši čas: Od 7 do 10 dni po četrtem škropljenju z ŽAB, sredi maja, čas prilagodimo količini padavin.
Razvojni stadij drevja:Plodiči se razvijajo.
Namen:Škropljenje preprečuje jablanov škrlup, pepelovko in monilijo.
Uporaba škropiva:1 dl ŽAB na 10 l vode
Opozorilo:Škropimo vedno le proti večeru ali zgodaj zjutraj.
Škropljenje drevja s čajem iz regrata
Najboljši čas:na dan za cvet, 10. maja 2025
Priprava in uporaba škropiva: Skuhamo čaj iz suhih regratovih cvetov in škropimo po krošnji drevesa. Koncentracija je enaka kot za pitje. Ohlajenega poškropimo po listih.

Košnja trave
Najboljši čas: na dan za cvet, 12. maja 2025
Opis aktivnosti: Pokosimo travo in jo uporabimo za prehrano živali. Če pa živali nimamo, poškropimo naslednji dan s PMT za hitrejšo pretvorbo v trajni kompost.
Drugo foliarno dognojevanje
Najboljši čas:na dan za plod, 16. ali 17. maja 2025
Priprava škropiva:10 l koprivne gnojevke, 40 l deževnice in od 6 do 12 dag preparata 500 gnoj iz roga mešamo 1 uro v leseni posodi.
Uporaba škropiva: Poškropimo na 1 ha površine, v času do 3 ure po mešanju, v večernem času.
Prvo škropljenje s preparatom 501 kremen iz roga
Najboljši čas:Ko drevo razvije liste in so plodovi veliki kot oreh, na dan za plod, 16. maja 2025.
Priprava škropiva: 1 uro mešamo naprstnik (5 g) kristala kremena iz roga v 40 l mlačne deževnice v leseni posodi, dodamo lahko tudi nekaj kapljic preparata iz baldrijana, ki spodbuja tvorbo cvetnih brstov za prihodnje leto.
Uporaba škropiva:Poškropimo po rastlini zgodaj zjutraj. Škropimo kot meglo, razpršeno na 1 ha površine. Preparat deluje prek zelenih listov. Izboljšuje zdravje rastline, povečuje pridelek, zmanjšuje napade škodljivcev.
Opozorilo:Preparat 501 KIR se poškropi do 8. ure zjutraj, nikoli pa z njim ne smemo škropiti po soncu, saj lahko povzroči ožige listov. Preparat ni nevaren čebelam. Vedno ga uporabljamo šele, ko so plodovi veliki kot oreh. Prezgodnja uporaba zavre rast plodov.

Cepljenje koščičarjev (ponovimo cepljenje tam, kjer se cepiči niso prijeli)
Najboljši čas: V času dvigajočih luninih lokov, ob dnevu za plod, ko drevje že odcveti, 16. in 17. maja 2025. Za ukrep izberemo mirno vreme, brez vetra, dopoldne, v času izdiha Zemlje.
Ukrep: Cepimo cepiče, ki smo jih dan prej vzeli iz hladilnika in so se do začetka cepljenja ogreli. V tem času lahko nastopi že vroče sonce in oprijem je slabši kot v času pred cvetenjem sadnega drevja. Ta datum naj bo zato skrajna rezerva. Lahko pa s tem dejanjem ponovno cepimo tiste sadike, pri katerih cepiči ne kažejo znakov življenja, in prihranimo eno leto. Seveda ostane še poletno cepljenje.
Šesto škropljenje s sodo proti jablanovemu škrlupu in pepelovki
Najboljši čas: V 7 do 10 dneh po predhodnem škropljenju, 17. maja, čas prilagodimo količini padavin.
Razvojni stadij drevja:Plodiči se razvijajo.
Namen:Škropljenje preprečuje jablanov škrlup, pepelovko.
Uporaba škropiva:10–50 g vitisana na 10 l vode.
Škropljenje drevja s čajem iz rmana
Najboljši čas:na dan za cvet, 20. maja od 9.00 dalje ali 21. maja 2025
Priprava in uporaba škropiva:Skuhamo čaj iz rmana in škropimo po krošnji drevesa. Koncentracija je enaka kot za pitje. Čaj moramo uporabiti tudi takoj po toči. Lepo celi rastlinske rane. To velja za vse rastline. Še boljši je učinek, če čaj vrtinčimo 20 minut.

Košnja trave
Najboljši čas: na dan za cvet, 21. maja 2025
Sedmo škropljenje z ŽAB
Najboljši čas: Od 7 do 10 dni po šestem škropljenju, 25. maja 2025 do 15.00, čas prilagodimo količini padavin.
Razvojni stadij drevja: Plodovi se razvijajo.
Namen: Škropljenje preprečuje jablanov škrlup, pepelovko in sajavost.
Uporaba škropiva:1 dl ŽAB na 10 l vode
Opozorilo: Škropimo vedno le proti večeru ali zgodaj zjutraj.
Drugo škropljenje s preparatom 501 kremen iz roga z dodatkom preparata 507 iz baldrijana
Najboljši čas:na dan za plod, 25. maja 2025
Priprava in uporaba škropiva: Tako kot pri prvem škropljenju veljajo tudi tu enaka opozorila. To škropljenje izboljšuje zdravje rastline, krepi proces oblikovanja plodov in listov, povečuje pridelek, pospešuje nastavek cvetnih brstov za prihodnje leto, zmanjšuje napade škodljivcev (uši).

Škropljenje drevja s čajem iz kamilice
Najboljši čas: na dan za cvet ali plod, 28. ali 29. maja 2025
Priprava in uporaba škropiva: Skuhamo čaj iz kamilice in škropimo po krošnji drevesa. Koncentracija je enaka kot za pitje.
Dodatna opozorila
Trenutno še ne moremo predvideti vremenske napovedi za maj, zato je treba uporabo ŽAB vedno prilagoditi glede na dejanske razmere, se pravi glede na količino padavin. Ko pade več kot 20 mm dežja (20 l/m2) ali so listi mokri več kot 36 ur, ponovno škropimo takoj po preteku tega časa. Škropimo tudi, če še naprej dežuje (povečamo koncentracijo na 2,5 dl/10 l). To ponavljamo, dokler se deževje ne neha. A naj vas to ne prestraši: za povprečnega vrtičkarja bo zaleglo tudi škropljenje na 7 dni (ob vikendih), ne glede na vreme, saj vas kakšna pega škrlupa na sadežu gotovo ne bo zmotila.
Poleg ŽAB lahko uporabimo v času okrog polne lune (12. maja) še čaj iz njivske preslice, ki ravno tako preprečuje razvoj glivic (škrlup). Polna luna namreč močno spodbuja razmnoževanje glivic. Če je dežja preveč, se te iz zemlje dvignejo na drevo in začnejo razkrajati organsko maso (liste, plodove).

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se