Tri ideje za najslastnejše jedi iz paradižnikov
Paradižnik nas v poletnih mesecih razveseljuje s svojim polnim okusom in vabi, da ga vključimo v čim več jedi. Italijani bi nam gotovo priporočili svojo imenitno solato panzanello, sicer pa jih lahko tudi spečemo z ribo ali jih na pikniku postrežemo kar na slastnih, doma narejenih nabodalcih.

Panzanella
Sestavine
Za krutone:
- 1 kos čabate ali belega kruha
- 2 žlici olivnega olja
- 1 ščepec soli
- Za solato:
- 800 g paradižnika različnih barv in vrst
- 1 rdeča čebula
- 1 manjša zelena paprika
Za preliv:
- 10 žlic ekstra deviškega olivnega olja
- 5 žlic rdečega vinskega kisa
- 1 ščepec soli
- 1 ščepec popra
- 1 pest sveže bazilike
- 2 vejici svežega origana

Priprava
1. Pečico segrejte na 200 °C. Kruh narežite na kocke, premažite z oljčnim oljem, rahlo posolite in pecite v pečici, dokler ne postane hrustljav. Lahko pa ga preprosto opečete v opekaču.
2. Paradižnike narežite na rezine. Olupite rdečo čebulo, jo prerežite na pol in narežite na tanke kolobarje. Papriko narežite na kolobarje. Vse skupaj previdno zmešajte s paradižniki.
3. Za preliv dobro zmešajte olje, kis, sol in poper. Z njim prelijte pripravljeno zelenjavo, dodajte kruhove krutone, okrasite z lističi bazilike in origana ter postrezite.
NAMIG: Panzanella je priljubljena toskanska in umbrijska poletna solata, v kateri paradižniki zasijejo v vsem svojem okusu. Njihov okus še izpopolnijo star kruh in čebula, lahko pa tudi kumare ali paprika in bazilika.
Piščančji ražnjiči s češnjevim paradižnikom in mocarelo
Sestavine
Za nabodala:
- 500 g piščančjih prsi
- sol
- sveže mlet poper
- 250 g češnjevih paradižnikov
- 125 g mini mocarele
- oljčno olje za kapljanje
Za pesto:
- 2 pesti bazilikinih listov
- 1 strok česna
- 1 žlica pinjol
- 1 žlica naribanega parmezana
- 50 ml oljčnega olja
- sol
- sveže mlet poper

Priprava
1. Piščančje prsi narežite na kocke v velikosti češnjevega paradižnika. Meso posolite in popoprajte, nato pa ga skupaj s češnjevimi paradižniki izmenično nabodite na nabodala.
2. Nabodala pokapajte z oljčnim oljem in jih popecite na žaru (na vsaki strani približno 4 minute).
3. Pripravite pesto. Baziliko, česen in popražene pinjole dajte v mešalnik skupaj z oljem in zmešajte. Nato dodajte parmezan, sol in poper ter mešajte do kremaste mase.
4. Na nabodalo na vsaki strani nabodite kroglico mocarele. Pripravljena nabodala razporedite na krožnik, pokapajte z bazilikinim pestom in okrasite z lističi bazilike.
Riba v dobri družbi
Sestavine
- 1–2 postrvi ali bela riba po želji
- 1 glava česna + 2 stroka česna
- sol
- 1 limona
- 30 ml oljčnega olja
- češnjevi paradižniki
- 60 g črnih oliv brez koščic
- 200 g češnjevih paradižnikov
- 200 ml prosecca ali suhega belega vina
- sveža zelišča (peteršilj, žajbelj, rožmarin, timijan)
- 5 suhih paradižnikov (vloženih v olju)

Priprava
1. Olupite dva stroka česna in ju natrite s ščepcem soli. V skledo iztisnite limonin sok ter ga zmešajte s česnom, oljčnim oljem in ščepcem soli.
2. Ribo očistite in dobro začinite s soljo (zunaj in znotraj). Večkrat na rahlo prerežite telo ribe v razmiku približno 2 cm. Ribo izdatno premažite z začinjenim oljčnim oljem, tudi v notranjosti. Preostanek olja dajte na stran za premazovanje med peko. Pustite počivati približno 10 minut.
3. Pečico segrejte na 190 °C. Segrejte pekač, vanj vlijte nekaj olja in nanj položite ribo. Postavite v pečico in pecite približno 10 minut. Nato jo premažite s preostalim oljem. Ribe ne obračajte, da ne razpade.
4. Narežite suhe paradižnike in olive na pol, česnovo glavico prerežite na pol in vse skupaj s češnjevimi paradižniki dodajte ribi. Po 10 minutah pečenja prilijte prosecco ali vino. Pecite še 5 do 10 minut. Nato nastavite pečico na najvišjo stopnjo in za približno 5 minut vključite žar, da se vrhnja koža hrustljavo zapeče.
5. Okrasite z zelišči in postrezite.
Objavljeno v reviji Jana, št. 29, 22. julij 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
