© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Tri ideje za najslastnejše jedi iz paradižnikov


Lara Jelen
26. 7. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Paradižnik nas v poletnih mesecih razveseljuje s svojim polnim okusom in vabi, da ga vključimo v čim več jedi. Italijani bi nam gotovo priporočili svojo imenitno solato panzanello, sicer pa jih lahko tudi spečemo z ribo ali jih na pikniku postrežemo kar na slastnih, doma narejenih nabodalcih.

paradizniki, recept
Profimedia
Ko paradižnik postane zvezda

Panzanella

Sestavine

Za krutone:

  • 1 kos čabate ali belega kruha
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 ščepec soli
  • Za solato:
  • 800 g paradižnika različnih barv in vrst
  • 1 rdeča čebula
  • 1 manjša zelena paprika

Za preliv:

  • 10 žlic ekstra deviškega olivnega olja
  • 5 žlic rdečega vinskega kisa
  • 1 ščepec soli
  • 1 ščepec popra
  • 1 pest sveže bazilike
  • 2 vejici svežega origana
paradizniki, recept
Profimedia
Panzanella

Priprava

1. Pečico segrejte na 200 °C. Kruh narežite na kocke, premažite z oljčnim oljem, rahlo posolite in pecite v pečici, dokler ne postane hrustljav. Lahko pa ga preprosto opečete v opekaču.

2. Paradižnike narežite na rezine. Olupite rdečo čebulo, jo prerežite na pol in narežite na tanke kolobarje. Papriko narežite na kolobarje. Vse skupaj previdno zmešajte s paradižniki.

3. Za preliv dobro zmešajte olje, kis, sol in poper. Z njim prelijte pripravljeno zelenjavo, dodajte kruhove krutone, okrasite z lističi bazilike in origana ter postrezite.

NAMIG: Panzanella je priljubljena toskanska in umbrijska poletna solata, v kateri paradižniki zasijejo v vsem svojem okusu. Njihov okus še izpopolnijo star kruh in čebula, lahko pa tudi kumare ali paprika in bazilika.

Piščančji ražnjiči s češnjevim paradižnikom in mocarelo

Sestavine

Za nabodala:

  • 500 g piščančjih prsi
  • sol
  • sveže mlet poper
  • 250 g češnjevih paradižnikov
  • 125 g mini mocarele
  • oljčno olje za kapljanje

Za pesto:

  • 2 pesti bazilikinih listov
  • 1 strok česna
  • 1 žlica pinjol
  • 1 žlica naribanega parmezana
  • 50 ml oljčnega olja
  • sol
  • sveže mlet poper
paradizniki, recept
Profimedia
Piščančji ražnjiči s češnjevim paradižnikom in mocarelo

Priprava

1. Piščančje prsi narežite na kocke v velikosti češnjevega paradižnika. Meso posolite in popoprajte, nato pa ga skupaj s češnjevimi paradižniki izmenično nabodite na nabodala.

2. Nabodala pokapajte z oljčnim oljem in jih popecite na žaru (na vsaki strani približno 4 minute).

3. Pripravite pesto. Baziliko, česen in popražene pinjole dajte v mešalnik skupaj z oljem in zmešajte. Nato dodajte parmezan, sol in poper ter mešajte do kremaste mase.

4. Na nabodalo na vsaki strani nabodite kroglico mocarele. Pripravljena nabodala razporedite na krožnik, pokapajte z bazilikinim pestom in okrasite z lističi bazilike.

Riba v dobri družbi

Sestavine

  • 1–2 postrvi ali bela riba po želji
  • 1 glava česna + 2 stroka česna
  • sol
  • 1 limona
  • 30 ml oljčnega olja
  • češnjevi paradižniki
  • 60 g črnih oliv brez koščic
  • 200 g češnjevih paradižnikov
  • 200 ml prosecca ali suhega belega vina
  • sveža zelišča (peteršilj, žajbelj, rožmarin, timijan)
  • 5 suhih paradižnikov (vloženih v olju)
paradizniki, recept
Profimedia
Riba v dobri družbi

Priprava

1. Olupite dva stroka česna in ju natrite s ščepcem soli. V skledo iztisnite limonin sok ter ga zmešajte s česnom, oljčnim oljem in ščepcem soli.

2. Ribo očistite in dobro začinite s soljo (zunaj in znotraj). Večkrat na rahlo prerežite telo ribe v razmiku približno 2 cm. Ribo izdatno premažite z začinjenim oljčnim oljem, tudi v notranjosti. Preostanek olja dajte na stran za premazovanje med peko. Pustite počivati približno 10 minut.

3. Pečico segrejte na 190 °C. Segrejte pekač, vanj vlijte nekaj olja in nanj položite ribo. Postavite v pečico in pecite približno 10 minut. Nato jo premažite s preostalim oljem. Ribe ne obračajte, da ne razpade.

4. Narežite suhe paradižnike in olive na pol, česnovo glavico prerežite na pol in vse skupaj s češnjevimi paradižniki dodajte ribi. Po 10 minutah pečenja prilijte prosecco ali vino. Pecite še 5 do 10 minut. Nato nastavite pečico na najvišjo stopnjo in za približno 5 minut vključite žar, da se vrhnja koža hrustljavo zapeče.

5. Okrasite z zelišči in postrezite.

Objavljeno v reviji Jana, št. 29, 22. julij 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

01_naslovka_29.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.