© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Okus Azije v 20 minutah – popolna hitra večerja


Metka McCully Žigon
30. 10. 2025, 07.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ta jed ima pridih Azije, je nekakšen stir fry, karseda poenostavljen, a še vedno okusen. Priprava je hitra, za zraven pa ne potrebujete drugega, saj jed vsebuje meso, obilico zelenjave in riž.

babicina shramba.jpg
Shutterstock
Piščanec s popečenim rižem in zelenjavo

Sestavine

  • 400 g (po želji seveda več, lahko pa tudi brez mesa) piščančjega fileja
  • 1 žlica medu
  • 250 g dolgozrnatega riža
  • 1 čebula   
  • 1 steblo zelene
  • 1 rdeča in ena rumena paprika
  • 1–2 bučki
  • 2 korenčka
  • 1 žlička nastrganega svežega ingverja
  • 3 stroki česna
  • ½ žličke kurkume v prahu
  • 3 žlice sojine omake
  • sok pol limone
  • sol in olje po okusu

Priprava

1. Riž operite in skuhajte v slani vodi.


2. Piščančji file zrežite na tanke trakce. V ponev dajte malo olja in na hitro popecite piščančje meso – 2–3 minute. Pokapajte jih z medom, da dobijo lepo zlato barvo. Ko so lepo popečeni, jih preložite na krožnik.
3. V ponev vlijte po potrebi še malce olja in sesekljano čebulo. Malce jo zarumenite, nato pa nanjo stresite še preostalo zelenjavo, zrezano na majhne, tanke koščke. Zmanjšajte plamen ter malce pražite in dušite zelenjavo. Mešajte, da se lepo popeče z vseh strani – 5 minut.

Preberite še


4. Dodajte sesekljan česen, nastrgan ingver in kurkumo v prahu. Vse dobro premešajte. Prilijte 3 žlice sojine omake. Sama ne kompliciram, kupim najcenejšo in je v redu. Kdor želi malo pikantno jed, lahko sedaj doda po svojem okusu malo čilijeve omake. Riž se je medtem gotovo že skuhal, odcedite vodo in ga splaknite ter dajte k zelenjavi v ponev. Vse skupaj premešajte, riž bo vpil začimbe in zelenjavne sokove.


5. Dodajte še popečene koščke piščanca, pokapljajte z limoninim sokom in zmešajte. Po okusu solite, a previdno, ker je že sojina omaka slana.

NASVET: Za to jed lahko uporabite najrazličnejšo zelenjavo. Poleg z zgoraj našteto bo zelo okusna tudi s porom, brokolijem, špinačo, pak čojem, kalčki, sladko koruzo …

Objavljeno v reviji Jana, št. 43, 28. oktober 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.

jana43-str1.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.