© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 4 min.

Hrana za srečno črevesje: recepti za lažjo prebavo


Lara Jelen
19. 10. 2025, 05.03
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Mirna prebava se začne že v ustih. Dietetičarki Sandra Strehle in Christiane Schäfer razkrivata preproste korake in recepte za zdravo, zadovoljno črevesje.

hrana, recepti, prebava
Profimedia
Rižota s koromačem in skuto

Hrana nam je v užitek, a je lahko tudi pot do zdravja. V prvem koraku jo moramo dobro prežvečiti. »Dobro prežvečeno je na pol prebavljeno,« v knjigi Zdravo črevesje (založba Mladinska knjiga) poudarjata dietetičarki Sandra Strehle in Christiane Schäfer. Ni pa pomembno le, kaj jemo, temveč tudi, kako živila kombiniramo, dodajata. Izvolite nekaj njunih receptov za mirno prebavo.

Rižota s koromačem in skuto

Sestavine za 4 osebe

  • 250 g puste skute
  • 2 žlici olivnega olja
  • mlet žafran
  • sol
  • poper
  • 800 g koromača
  • 1 majhna čebula
  • 1 strok česna
  • 4 žličke zelenjavne jušne osnove v prahu (ali ena jušna kocka)
  • 250 g riža za rižote
  • 75 ml suhega belega vina
  • 40 g masla
  • 50 g sveže naribanega parmezana
  • 1 neškropljena pomaranča

Priprava

1. V cedilu precedimo skuto. Zatem jo v skledi zmešamo z 1 žlico olivnega olja in majhnim ščepcem žafrana, solimo in popramo ter postavimo na hladno, dokler ne skuhamo rižote.

2. Gomolj koromača očistimo, operemo, prerežemo na pol in mu izrežemo stržen. Zelenje odrežemo in prihranimo. Gomolj narežemo na približno 1 cm velike koščke. Čebulo in česen olupimo ter zelo na drobno sesekljamo. Zavremo 1 liter vode, v njej raztopimo jušno osnovo in postavimo na toplo.

3. V posodi segrejemo preostalo olivno olje ter na njem na zmernem ognju 10 minut dušimo koromač, čebulo in česen, da posteklenijo. Dodamo riž in ga podušimo ter ves čas mešamo, dokler riž ne postekleni. Nato solimo. Postopoma zalivamo z vinom in vsakič počakamo, da se zgosti. Ves čas mešamo.

4. Prilijemo toliko vroče juhe, da pokrije riž, in pustimo, da rahlo vre. Sem in tja premešamo, dokler riž ne popije vse tekočine. Šele takrat ga spet zalijemo z juho. To ponavljamo približno 20 minut, dokler riž ni kuhan na zob.

Preberite še



5. Na koncu kuhanja umešamo maslo in parmezan. Pomarančo operemo pod vročo vodo, jo obrišemo do suhega, lupino naribamo in umešamo v rižoto. Prihranjeno zelenje koromača na drobno sesekljamo. Rižoto porazdelimo na štiri ogrete globoke krožnike, na vrh damo žlico skute, okrasimo s koromačevim zelenjem in postrežemo.   

hrana, recepti, prebava
Profimedia
Kruhki z orientalskimi jajčevci

Kruhki z orientalskimi jajčevci

Sestavine za 4 osebe

  • 1 strok česna
  • 4 žlice olivnega olja
  • 4 jajčevci (po 250 g)
  • sol
  • poper
  • ½ šopka peteršilja
  • 4 polnozrnate žemlje
  • 1 limona
  • 1 noževa konica čilija v prahu
  • 1 žlička mlete rimske kumine
  • 1 žlička cimeta v prahu
  • sladkor
  • 1 žlička tahinija (sezamova pasta, naprodaj v vseh dobro založenih trgovinah)
  • 150 g jogurta (1,5 % maščobe)
  • 2 žlici sezamovih semen

Priprava

1. Česen olupimo, pretlačimo in zmešamo z 1 žlico olivnega olja. Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač pokrijemo s papirjem za peko.



2. Jajčevce operemo, po dolžini prerežemo na polovico, meso z noževo konico narahlo zarežemo, premažemo s česnovim oljem ter solimo in popramo. Polovice jajčevcev položimo na pekač, tako da so odrezane ploskve spodaj, in jih za 20–30 minut postavimo v pečico na drugo višino od spodaj navzgor.   

3. Medtem operemo peteršilj, ga otresemo do suhega, osmukamo lističe in jih sesekljamo. Žemlje prerežemo na pol in premažemo z malo olivnega olja.   

4. Jajčevce vzamemo iz pečice. Žemlje položimo v pečico na rešetko (druga višina od spodaj navzgor) in jih približno v 7 minutah zlatorjavo zapečemo. Z žlico postrgamo meso iz jajčevcev, počakamo, da se malce shladi, in ga na drobno sesekljamo.  

5. Iz limone iztisnemo sok in meso jajčevcev zmešamo z malo soka, posujemo s peteršiljem, čilijem v prahu, soljo, poprom, rimsko kumino, cimetom, ščepcem sladkorja in preostalim olivnim oljem.   

6. Zmešamo tahini in jogurt ter začinimo z limonovim sokom, soljo in poprom. V ponvi brez dodatka maščobe spražimo sezam. Na vsako žemljo namažemo 1–2 žlici namaza iz jajčevcev, jih posujemo s sezamom, položimo na pladenj, pokapamo s prelivom iz tahinija in jogurta ter takoj postrežemo.

hrana, recepti, prebava
Profimedia
File lista na kislem zelju

File lista na kislem zelju

Sestavine za 4 osebe

  • 4 fileji morskega lista ali podobne ribe (sveži ali globoko zamrznjeni)
  • 1 žlica limonovega soka
  • sol, poper
  • ½ žličke zelenjavne jušne osnove v prahu (ali ½ jušne kocke)
  • 250 g kislega zelja
  • 1 rdeča paprika
  • 1 majhna čebula
  • 1 lovorov list
  • 3–4 nageljnove žbice
  • 1 žlica olja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • ½ žličke sladke paprike v prahu
  • ½ žličke kumine
  • sladkor
  • 100 g svežega sira
  • 2 žlici sesekljanega kopra
  • maslo za pekač

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200 °C in namastimo pekač (pribl. 20 × 30 cm). Ribe pokapamo z limonovim sokom, osolimo in popopramo.

2. Segrejemo 125 ml vode in raztopimo jušno osnovo. Kislo zelje odcedimo. Papriki odstranimo semena in bela rebrca, jo umijemo in narežemo na majhne kocke. Čebulo olupimo, prerežemo na polovico ter v eno polovico vtaknemo lovorov list in nageljnove žbice. Drugo polovico na drobno sesekljamo.  

3. V ponvi segrejemo olje in na njem podušimo sesekljano čebulo, da postekleni. Dodamo narezano papriko in kislo zelje. Začinimo s paradižnikovo mezgo, papriko, kumino in ščepcem sladkorja ter postopoma zalivamo z juho. Dodamo polovico čebule z začimbami, ponev pokrijemo in pustimo, da se zelje približno 5 minut rahlo duši na zmernem ognju. Po tem času odstranimo polovico čebule z lovorom in žbicami.

4. Sveži sir zmešamo s koprom in ga porazdelimo po filejih. Kislo zelje stresemo v pekač, nanj naložimo fileje in pečemo 30–40 minut na srednji legi. Ko je pečeno, vzamemo iz pečice, razdelimo na štiri krožnike in postrežemo s krompirjem v oblicah ali črnim kruhom.

NASVET ZA MIRNO PREBAVO

Premehko blato: kislo zelje zamenjamo s korenjem.

Napenjanje: polovico kislega zelja zamenjamo z na drobno narezano bučko.

Objavljeno v reviji Jana, št.  št. 41, 14. oktober 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.