Kako poceni pripraviti pečenko, ki se topi v ustih
Naj vas ne zavede preprostost recepta in sestavin. Rezultat je res okusna pečenka, ki bo vsaj za dvakrat.

Izberemo cenejše kose govedine (prsa, stegno, pleče, vrat) in pečemo počasi v kosu. Meso bo okusno, mehko, dela pa ne bomo imeli veliko. Količine v receptu zadostujejo za štiri lačne mesoljubce za dvakrat. Zraven ponudimo pire krompir ali testenine.
Sestavine
- 1,5 kg govejega mesa v kosu (recimo lepa bržola)
- sol, poper – po okusu
- nekaj žlic olja
- 1 čebula
- 2 korenčka
- 1–2 stebli stebelne zelene
- Nekaj lovorovih listov, malce rožmarina in timijana
- 1 jušna žlica moke
- ½ l vode
- 1 dcl vina (lahko izpustite)
- 2 jušni žlici kisa
Priprava
1. Meso posolimo in popopramo. Na olju ga popečemo z vseh strani. Nato ga vzamemo iz kozice in damo na stran.
2. V kozici popražimo sesekljano čebulo, korenček in zeleno. Mešamo in pražimo približno 5 minut. Dodamo začimbe (lovor, rožmarin, timijan) ter 1 žlico moke. Še minutko pražimo in mešamo, nato zalijemo z vodo, vinom ter kisom.
3. Meso damo ponovno v lonec. Dobro pokrijemo in počasi kuhamo od 2 do 3 ure, da postane mehko. Vsake pol ure meso obrnemo.
4. Ko je meso mehko, da skoraj razpada, ga vzamemo ven, omako pa precedimo skozi cedilo za juho.
5. Dobljeno omako ponovno zavremo. Če želimo gostejšo omako, še malce pokuhamo (15 minut).
6. Meso zrežemo na lepe rezine in ga prelijemo z omako. Zraven postrežemo krompir, testenine, polento ali le solato.
Objavljeno v reviji Jana, št. 38, 23. september 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
