© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kako poceni pripraviti pečenko, ki se topi v ustih


Metka McCully Žigon
29. 9. 2025, 05.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Naj vas ne zavede preprostost recepta in sestavin. Rezultat je res okusna pečenka, ki bo vsaj za dvakrat.

babicina shramba.jpg
Shutterstock
Okusna pečenka

Izberemo cenejše kose govedine (prsa, stegno, pleče, vrat) in pečemo počasi v kosu. Meso bo okusno, mehko, dela pa ne bomo imeli veliko. Količine v receptu zadostujejo za štiri  lačne mesoljubce za dvakrat. Zraven ponudimo pire krompir ali testenine.

Sestavine

  • 1,5 kg govejega mesa v kosu (recimo lepa bržola)
  • sol, poper – po okusu
  • nekaj žlic olja
  • 1 čebula
  • 2 korenčka
  • 1–2 stebli stebelne zelene
  • Nekaj lovorovih listov, malce rožmarina in timijana
  • 1 jušna žlica moke
  • ½ l vode
  • 1 dcl vina (lahko izpustite)
  • 2 jušni žlici kisa

Priprava

1. Meso posolimo in popopramo. Na olju ga popečemo z vseh strani. Nato ga vzamemo iz kozice in damo na stran.
2. V kozici popražimo sesekljano čebulo, korenček in zeleno. Mešamo in pražimo približno 5 minut. Dodamo začimbe (lovor, rožmarin, timijan) ter 1 žlico moke. Še minutko pražimo in mešamo, nato zalijemo z vodo, vinom ter kisom.

Preberite še


3. Meso damo ponovno v lonec. Dobro pokrijemo in počasi kuhamo od 2 do 3 ure, da postane mehko. Vsake pol ure meso obrnemo.
4. Ko je meso mehko, da skoraj razpada, ga vzamemo ven, omako pa precedimo skozi cedilo za juho.
5. Dobljeno omako ponovno zavremo. Če želimo gostejšo omako, še malce pokuhamo (15 minut).
6. Meso zrežemo na lepe rezine in ga prelijemo z omako. Zraven postrežemo krompir, testenine, polento ali le solato.

Objavljeno v reviji Jana,  št. 38, 23. september 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.

01_naslovna_Jana38.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.