© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Okusi gozda: recepti za dobrote z gobami


Lara Jelen
8. 9. 2025, 07.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ko se približuje jesen, gobe postanejo zvezde v kuhinji, posebno če smo strastni gobarji in jih nabiramo sami. Takrat je sosledje dogodkov samoumevno: pravkar nabrano zbirko užitnih gob najprej fotografiramo, da se bomo z njo lahko še dolgo bahali, nato pa gobe očistimo in pripravimo za v lonec. In že zadiši ...

Okusi gozda
Profimedia
Okusi gozda

Gobova juha s krompirjem

Sestavine

  • 4 krompirji
  • 2 korenčka
  • 1/4 manjšega gomolja zelene
  • ½ čebule
  • 3 stroki česna
  • 200 g mešanih (in kajpak užitnih) gozdnih gob
  • 30 ml olja
  • mlet kumin po okusu
  • mlet črni poper po okusu
  • 30 g masla
  • 30 g moke
  • sol
  • suh majaron po okusu
  • 3 vejice peteršilja
gobe
Profimedia
Gobova juha s krompirjem

Priprava

1. Vso zelenjavo olupimo. Krompir, korenček in zeleno narežemo na manjše koščke. Čebulo na drobno nasekljamo. Česen narežemo na tanke rezine. Gobe na hitro speremo v hladni vodi, odcedimo in narežemo na manjše koščke.

2. V loncu segrejemo olje, dodamo korenje, zeleno in čebulo ter na kratko popražimo. Nato primešamo česen, gobe, kumino in poper ter počakamo, da zadiši (vse skupaj pražimo približno 5 minut). Dodamo še na kocke narezan krompir, vsebino lonca prelijemo z 1 litrom vode in zavremo.

3. V manjšem lončku raztopimo maslo, dodamo moko in mešamo, dokler se moka ne zapeni. Nato na šibkem ognju mešamo, dokler prežganje ne dobi zlatorumene barve.

Odstavimo in zraven primešamo 2 zajemalki čiste juhe, v kateri kuhamo zelenjavo. Dobro razžvrkljamo. Tako pripravljeno prežganje nato primešamo v juho in prevremo. Juho kuhamo, dokler se krompir ne zmehča. Na koncu jo začinimo s soljo in majaronom, tik pred postrežbo pa primešamo na drobno nasekljan peteršilj.

NAMIG

Zraven lahko vsakemu jedcu ponudimo žličko kisle smetane.

Goveji zrezki z gobami

Sestavine

  • 30 g suhih gob (denimo jurčkov)
  • 2 rdeči čebuli
  • 800 g govejega rostbifa
  • sol
  • mlet črni poper
  • 1 žlica masti
  • 1 žlička mlete paprike
  • 1 žlica gorčice
  • 1 žlička kumine
  • 1/2 žlice bele moke
gobe
Profimedia
Goveji zrezki z gobami

Priprava

Preberite še

1. Gobe namočimo v mlačni vodi in pustimo, da nabreknejo. Čebulo olupimo. Meso očistimo, umijemo, osušimo in narežemo na štiri zrezke. Rahlo jih potolčemo, posolimo in popopramo.

2. V loncu segrejemo mast in na hitro popražimo sesekljano čebulo ter opečemo zrezke z obeh strani.

3. Dodamo mleto papriko in malo zalijemo z vodo. Primešamo gorčico in kumino ter rahlo solimo. Zrezke dušimo približno 80 minut, da se zmehčajo, pri tem jih občasno obračamo in po potrebi dolivamo vodo.

4. Nato dodamo namočene gobe in vse skupaj dušimo še 20 minut. Na koncu omako zgostimo z moko in jo po potrebi dodatno začinimo s soljo in poprom. Postrežemo s krompirjevimi svaljki ali drugo prilogo po svojem okusu.

NASVET

Kadar imamo presežek gob, jih lahko nekaj tudi posušimo in tako shranimo za ozimnico.

Ajdova rižota z gobami

Sestavine

  • 400 g ajde
  • 2 rdeči čebuli
  • 2 korenčka
  • 100 g šampinjonov
  • 100 g poljubnih užitnih gob
  • 3 mlade čebule (ali por)
  • olivno olje
  • sol
  • mlet črni poper
  • 100 g masla
  • 6 vejic timijana
gobe
Profimedia
Ajdova rižota z gobami

Priprava

1. Ajdo kuhamo 15–20 minut v vreli slani vodi, nato jo odcedimo.

2. Čebulo in korenje olupimo, čebulo narežemo na rezine, korenje na kocke. Večje šampinjone narežemo na četrtine, manjše samo na pol, preostale gobe narežemo na manjše koščke. Mlado čebulo (ali por) operemo in narežemo na kolobarje.

3. Na treh žlicah olivnega olja najprej prepražimo korenje, po 3 minutah dodamo čebulo in gobe. Skupaj pražimo ob stalnem mešanju približno 15 minut, nato dodamo ajdo. Začinimo s soljo in poprom ter vmešamo maslo. Na koncu dodamo timijan in narezano mlado čebulo (če bomo uporabili por, pa ga v lonec dodamo že prej, skupaj s čebulo in gobami). Vse premešamo in postrežemo.

Objavljeno v reviji Jana,  št. 35, 2. september 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.