Anini sladki recepti: Miklavž si bo prste obliznil!
Ljubezen drug drugemu izkažejo tudi z Miklavževimi sladkostmi. Na njihovi mizi so takrat domači piškoti skalce, čupavci, pa tudi tradicionalni parkeljni iz testa.
Ana Žontar Kristanc, ustvarjalka spletne strani Anina kuhinja, se z družino že veseli miklavževanja. Na predvečer godu prvega decembrskega dobrega moža se pri njenih starših na praznični večerji zbere vsa družina, da skupaj pričakajo njegove darove.
»Še danes imam prijetne spomine na pričakovanje prihoda svetega Miklavža v svojem otroštvu. Z bratoma smo ga vedno pričakali v zgornjem nadstropju. Po navadi nam je prinesel oblačila, kakšno bundo ali čevlje, pa tudi igračo in sladkarije, ki smo si jih želeli. Spominjam se plastične kuhinje, ki mi jo je prinesel ta dobri mož, saj sem se potem v njej igrala še nekaj let,« omeni Ana, avtorica več kulinaričnih knjig, ki ustvarja imenitno stran aninakuhinja.si. Čudovite in domiselne recepture za raznovrstne jedi objavlja tudi na svojih družbenih omrežjih.
Najlepše darilo: škatla domačih vložnin
Ne samo njena otroka, tudi sama se še vedno nadvse razveseli Miklavža. »Vedno ga praznujemo pri mojih starših. Na predvečer Miklavževega godu se na tradicionalni večerji in druženju zbere vsa naša širša družina, da skupaj pričakamo njegove darove. Za najina otroka je to pomemben dogodek. Miklavža pa težko pričakujem tudi sama, saj nas obdari s škatlo domačih dobrot, vložnin, ki jih iz domačih vrtnih pridelkov pripravljata moja starša in so res izvrstne. Zame ni lepšega darila, saj nam prvi decembrski dobri mož prinese tisto, česar ne moremo kupiti, in taki darovi so res dragoceni. Moja starša namreč rada vrtičkata, sta zelo spretna in zelo dobro kuhata. Naredita izvrstno domačo paradižnikovo omako, marmelade, kislo zelje, čilijevo omako in kar je še takšnega. Imata polno shrambo vložnin, ki jih znata odlično pripraviti in jih mi z veseljem pojemo.«
Diši po praznikih
» Pri nas je dobra domača hrana sopomenka tega, da nas ima nekdo rad, in zato nas tudi povezuje. Tako je tudi na Miklavžev predvečer. Na praznični mizi imamo takrat domačo govejo juho, ocvrte zrezke, pražen krompir in francosko solato. Med čakanjem na Miklavžev prihod se sladkamo s sladicami, ki jih spečem sama. To so po našem družinskem običaju razni piškoti, kot so skalce, preprosti rustikalni piškoti s čokolado in rozinami, domači prijatelj, rumove kroglice, pa tudi medenjaki, piškoti spekulas in tradicionalni parkeljni iz testa. V Miklavževem času zato naš dom že zadiši po praznikih in praznični peki, po cimetu, nageljnovih žbicah, pomarančni lupinici, ingverju in vanilji. S prazničnimi vonji ustvarimo prijetno domačnost. Pozneje v decembru najina sinova obdaruje Božiček, vsa decembrska praznovanja pa spremlja domača hrana, prežeta z ljubeznijo do bližnjih.«
Recepture, ki nam jih je zaupala Ana, vas čakajo v reviji Jana, št. 48, 2. december 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se