Konec avgusta so se na blejskem strateškem forumu kuharski mojstri pogovarjali o meniju prihodnosti. Ana je med drugim povedala, da se s kmeti, ki jo oskrbujejo z lokalno in sezonsko zelenjavo, nikoli ne pogaja za ceno, potem pa presenetila z zgodbo o tem, zakaj je pripravljena za en krompir odšteti tudi en evro. V Michelinovi restavraciji je namreč pomemben čas kuhanja, je razložila, vse mora biti perfektno skuhano, zato potrebuje krompir točno določene velikosti in teže, približno 40-gramskega. En evro za krompir se morda sliši veliko, ko pa slišimo, koliko truda je potrebnega, da na krožnik pride perfekten okusen krompirček, razumemo tudi ceno, ki ji jo je predlagal mladi kmetovalec Miha Kobal.
Zaustavljen v rasti
Po skoraj dveh urah ovinkaste poti iz Ljubljane do Tolminskega, ki ji sledi še nekaj kilometrov vzpenjanja na Šentviško planoto, smo prispeli do idilične kmetije na vrhu planote. Zraven skoraj tristo let stare hiše stoji lična lesena bivalna hišica, ki sta jo s svojimi rokami zgradila mladi gospodar in njegov oče, okoli poslopij pa se razprostirajo travniki s konji in seveda njive, na katerih pridela vsako leto več zelenjave za svoje redne stranke, med katerimi je od letos tudi Ana Roš Stojan. »Ana za svojo kuhinjo išče lokalne kmete in tako je od mojih strank v Kobaridu verjetno izvedela tudi zame. Dobila sva se pri njej, v Hiši Franko, in krompir je bila prva stvar, ki sem ji jo na začetku poletja lahko ponudil. Zelenjava je tu gori namreč bolj pozna. Medtem ko v Vipavski dolini pobirajo prvi krompir že na začetku maja, ga mi takrat šele sadimo.« Povedala mu je, da za svojo jed potrebuje gomolje, težke približno 40 gramov. Da bi takšne dobil, jih mora zaustaviti v rasti. »Vsakih nekaj dni sem odkopal deset rastlin in krompirje vsakič stehtal. Ko jih je bilo največ s težo, kakršno si je želela Ana, sem jih izkopal. Krompir, ki ga pobereš prej, je sicer boljšega okusa, kar je bilo zanjo prav tako pomembno. Zdaj je del pridelka namenjen samo njej.« Krompirja je zaradi tega štirikrat manj, treba ga je prebrati, saj mora biti prave oblike in ne sme biti poškodovan, zato je temu primerna tudi cena. Ana od njega odkupuje še česen in fižol, dogovorila sta se tudi za nekaj drugih rastlin, ki jih bo gojil posebej zanjo.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 41, 10. oktober, 2023.