Zgodbe

Vreden vsakega centa: Kmet, ki Ani Roš Stojan prodaja krompir za en evro

Katja Božič
10. 10. 2023, 07.00
Deli članek:

Ena od jedi na meniju kulinarične zvezdnice Ane Roš Stojan v Hiši Franko je tudi krompir, pripravljen v lupini, na poletnem senu z dodatkom kislega masla z okusom hrena, skupaj z gozdno juho. Jed naj bi gurmanske navdušence popeljala na visokogorske pašnike, jih spomnila na spanje v senu in jih spoznala s klasično posoško jedjo čompe s skuto. Vzgojen na Šentviški planoti, predčasno pobran, prebran in ravno prav velik, z okusom, za katerega Ana verjame, da presega vsako ribo, meso, klapavice, ostrige ali kaviar, upravičuje ceno en evro za gomolj, ki jo plača mlademu kmetu Mihu Kobalu. Našli smo ga na prekrasni Šentviški planoti na 800 metrih nadmorske višine, kjer s svojo družinico živi življenje, kakršno si je vedno želel.

Šimen Zupančič
Miha Kobal: »Naravo moraš pač vzeti v zakup. Enkrat ti da, drugič vzame.«

Konec avgusta so se na blejskem strateškem forumu kuharski mojstri pogovarjali o meniju prihodnosti. Ana je med drugim povedala, da se s kmeti, ki jo oskrbujejo z lokalno in sezonsko zelenjavo, nikoli ne pogaja za ceno, potem pa presenetila z zgodbo o tem, zakaj je pripravljena za en krompir odšteti tudi en evro. V Michelinovi restavraciji je namreč pomemben čas kuhanja, je razložila, vse mora biti perfektno skuhano, zato potrebuje krompir točno določene velikosti in teže, približno 40-gramskega. En evro za krompir se morda sliši veliko, ko pa slišimo, koliko truda je potrebnega, da na krožnik pride perfekten okusen krompirček, razumemo tudi ceno, ki ji jo je predlagal mladi kmetovalec Miha Kobal.

Šimen Zupančič
Kmet Miha Kobal

Zaustavljen v rasti

Po skoraj dveh urah ovinkaste poti iz Ljubljane do Tolminskega, ki ji sledi še nekaj kilometrov vzpenjanja na Šentviško planoto, smo prispeli do idilične kmetije na vrhu planote. Zraven skoraj tristo let stare hiše stoji lična lesena bivalna hišica, ki sta jo s svojimi rokami zgradila mladi gospodar in njegov oče, okoli poslopij pa se razprostirajo travniki s konji in seveda njive, na katerih pridela vsako leto več zelenjave za svoje redne stranke, med katerimi je od letos tudi Ana Roš Stojan. »Ana za svojo kuhinjo išče lokalne kmete in tako je od mojih strank v Kobaridu verjetno izvedela tudi zame. Dobila sva se pri njej, v Hiši Franko, in krompir je bila prva stvar, ki sem ji jo na začetku poletja lahko ponudil. Zelenjava je tu gori namreč bolj pozna. Medtem ko v Vipavski dolini pobirajo prvi krompir že na začetku maja, ga mi takrat šele sadimo.« Povedala mu je, da za svojo jed potrebuje gomolje, težke približno 40 gramov. Da bi takšne dobil, jih mora zaustaviti v rasti. »Vsakih nekaj dni sem odkopal deset rastlin in krompirje vsakič stehtal. Ko jih je bilo največ s težo, kakršno si je želela Ana, sem jih izkopal. Krompir, ki ga pobereš prej, je sicer boljšega okusa, kar je bilo zanjo prav tako pomembno. Zdaj je del pridelka namenjen samo njej.« Krompirja je zaradi tega štirikrat manj, treba ga je prebrati, saj mora biti prave oblike in ne sme biti poškodovan, zato je temu primerna tudi cena. Ana od njega odkupuje še česen in fižol, dogovorila sta se tudi za nekaj drugih rastlin, ki jih bo gojil posebej zanjo.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 41, 10. oktober, 2023.

Mateja Jordovič Potočnik
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste