Slastna in pisana poletna zelenjava
Ponudba poznopoletne zelenjave je res obilna, zato pozabimo na meso (ali pa ga uporabimo le kot dodatek za boljši okus jedi).

Polenta s poletno zelenjavo
Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Pečenje: 30 minut
Sestavine: za polento: 375 ml bistre zelenjavne juhe (kocka ali jušna osnova) * 400 ml mleka * 125 g sladke smetane * slaba žlička soli * 175 g zdroba za polento (instantni) * pol šopka žajblja * 50 g grojerja * 25 g parmezana * maščoba za model; * za zelenjavo: 300 g bučk * 350 g paradižnikov (pelatov) * sveže mlet poper * 50 g izkoščičenih črnih oliv * 75 g grojerja * 30 g parmezana.
Priprava: Najprej skuhamo polento: pristavimo juho, mleko, smetano in sol. Ko tekočina zavre, vsipamo vanjo zdrob in ga kuhamo po navodilu z vrečke (2 minuti). Žajbljeve liste oplaknemo in sesekljamo. Grojer in parmezan naribamo. V kuhano polento zamešamo žajbelj in nariban sir. Solimo po okusu. Polento damo v namaščen model za narastke. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pripravimo zelenjavo: bučke in paradižnike oplaknemo in narežemo na 3 mm debele rezine. Rezine menjaje potaknemo navpično v polento v pekaču, pri tem pa jih solimo in popramo. Olive na grobo sesekljamo, grojer naribamo na grobo, parmezan na drobno. Narastek v pekaču potresemo z olivami in obema vrstama sira. Pekač postavimo v pečico in pečemo polento 30 minut.
Nasvet: Pelati so čvrstejši in oddajo pri pečenju manj soka kot druge vrste paradižnika. Za pripravo lahko vzamemo tudi običajne paradižnike, vendar bo jed potem manj gosta.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se