Nasveti

Pečena jabolka z nadevom iz orehov in rozin

Lara Jelen
8. 12. 2024, 04.00
Deli članek:

Če boste pečena jabolka pripravljali za otroke, rozine namočite v pomarančnem soku. Kadar so za mizo odrasli, pa jih navdušite z različico recepta, ki vključuje rum.

Profimedia
Pečena jabolka z nadevom iz orehov in rozin

Kadar pridejo na obisk nečaki, se jim trudim postreči kaj zdravega, a jih dosti teh reči običajno ne premami niti toliko, da bi jih vsaj poizkusili.  Jeseni, ko je jablana bogato obrodila, sem ubrala drugačno taktiko. Vsak si je šel sam utrgat jabolko, ga poduhal, napolnil s pripravljenim nadevom, nato pa smo jih postavili v pečico in počakali na čarovnijo. Pričakovanje v njihovih očeh je bilo več kot očitno. »A je že?« Navdušenje nad sladico pa še večje: »Lahko dobim še?«

Sestavine

  • 4 jabolka
  • sok 1 limone
  • 100 g orehov
  • 60 g otroških piškotov
  • 2 žlici medu
  • 1 žlica marmelade (najraje slivove)
  • 80 g rozin
  • 50 ml ruma (ali pomarančnega soka)
  • pest suhih brusnic (po želji)
  • malo cimeta
  • 2 žlici masla
  • sladkor v prahu za posipanje

Priprava

1. Jabolka umijte in jim odrežite zgornji del s pecljem. Nato jim odstranite sredico in notranjost jabolka prelijte z limoninim sokom.

2. Iz izrezanih sredic jabolk odstranite pečke, preostalo meso pa zrežite na manjše kocke in dodajte nadevu (nič ne bomo metali proč).

3. Orehe in piškote na drobno sesekljajte in dajte v skledo. Dodajte na kocke narezana jabolka, marmelado, cimet, med, brusnice in rozine, namočene v rum. Premešajte. S to zmesjo napolnite izdolbena jabolka in jih razporedite na pekač, obložen s papirjem za peko.

4. Na nadev položite košček masla, pokrijte z odrezanimi kapicami in za 20–25 minut postavite v pečico na 190 °C. Pečena jabolka lahko postrežete topla ali hladna. Pred serviranjem jih posujte s sladkorjem v prahu.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 49, 3. december 2024.