Nasveti

Ste za kozarec šampanjca iz aronije?

Katja Željan
5. 9. 2024, 04.00
Deli članek:

Aronije še nedavno nismo kaj prida poznali, a njena priljubljenost čedalje bolj narašča, saj se število nasadov v Sloveniji povečuje, še več pa je častilcev njenih izjemnih zdravilnih učinkov. Navsezadnje je aronija kraljica antioksidantov med vsemi vrstami jagodičevja in drugega sadja! Poleg tega blagodejno vpliva na imunski sistem, odpornost organizma in izboljšuje krvno sliko. Tudi možnosti uporabe aronije ni malo, saj jo je mogoče uživati v soku, čaju in marmeladi, Branko Lavrenčič iz Lokavca pri Ajdovščini pa iz nje pripravlja celo peneče vino, liker, žganje in balzamični kis.

Shutterstock
Najmočnejši rastlinski antioksidant

Aronija izvira iz Severne Amerike, gojili in uporabljali so jo že Indijanci. Za gojenje je nezahtevna rastlina, saj je odporna proti mrazu, vročini, boleznim in škodljivcem. Najbolj ji ugajata senčna do polsenčna lega. Rastlina zacveti v maju, jagode pa dozorijo v avgustu. Najprej so rdeče, postopoma pa pridobivajo črno barvo. Veje, stare do dva do šest let, veljajo za najbolj plodne. Aronija je prava zakladnica zdravilnih snovi, saj vsebuje veliko biofenolov, taninov, flavonoidov, antocianinov, karotenov, vitaminov A, C, P, B in E, mineralov (kalij, kalcij, železo, mangan, molbiden, jod, fosfor) in pektina, zato ne preseneča, da ima pozitivne učinke na človeško telo. Med njenimi blagodejnimi učinki se največkrat omenjajo zdravljenje ožilja, uravnavanje krvnega tlaka in sladkorja, odpravljala naj bi želodčne težave, preprečevala nastanek arterioskleroze, blažila migrene, varovalno vplivala na črevesje, pomagala proti slabokrvnosti, dvigovala imunsko sposobnost organizma, vplivala na izboljšanje vida in spomina, povečala prožnost kože, upočasnjevala procese staranja, pomagala pri okužbah sečil, ima pa tudi zmožnost absorpcije prostih radikalov in odstranjuje težke kovine iz telesa.

Kaj pa je to?!

Čeprav je aronija že kar dobro poznana, mnogi še vedno ne vedo, kaj je to. Branko Lavrenčič iz Lokavca pri Ajdovščini, ki ima posajenih 5.000 sadik te rastline, pravi: »Ugotavljam, da veliko Slovencev aronije sploh ne pozna, prav tako se velikokrat ne zavedajo njenih blagodejnih učinkov. Ko svoje izdelke ponujam na tržnici v Ajdovščini, me velikokrat vprašajo, ali so iz borovnic oziroma bezgovih jagod.« Plodove aronije nekateri težko uživajo sveže zaradi trpkega okusa, trpkost pa lahko omilimo s sušenjem, zmrzovanjem in kuhanjem. Suhe plodove lahko uporabimo za čaj ali sladice. Poleg tega velja opozoriti, da stoodstotni sok aronije uživamo v omejenih količinah. Priporočljivo je uživanje dvakrat na dan po 0,3 decilitra oziroma 0,5 decilitra, ko se telo že nekoliko privadi nanj. Bolje je tudi, da ga ne pijemo na tešče oziroma na prazen želodec. V tem primeru namreč lahko pride celo do slabosti in bruhanja.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 36, 3. september 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast