NAMIG
Čeprav natančen izvor ostaja predmet razprave, je carbonara danes ikonična jed, ki pooseblja najboljše iz italijanske kulinarične tradicije. Radi jo imamo zaradi njene preprostosti in bogatega okusa.
Sestavine
-
400 g špagetov
-
200 g guanciale (ali pancete)
-
4 velika jajca (najbolje samo rumenjaki)
-
100 g sira pecorino romano, lahko tudi grana padano ali nariban parmezan
-
Sol in sveže mlet črni poper
Priprava
1. Guanciale narežite na tanke trakove. V veliki ponvi na srednje visoki temperaturi jih popražite, dokler ne postanejo hrustljavi in zlato rjavi. Nato jih odstranite s ponve in pustite, da odvečna maščoba odteče na papirnato brisačo.
2. V veliki posodi z vrelo osoljeno vodo skuhajte špagete, dokler niso al dente (običajno približno 1-2 minuti manj kot je navedeno na embalaži). Prihranite približno skodelico vode od kuhanja testenin.
3. V veliki skledi stepite jajca in nariban pecorino romano, dokler ne dobite gladke zmesi. Dodajte veliko sveže mletega črnega popra.
4. Kuhane špagete hitro odcedite in jih takoj vrnite nazaj v vročo posodo. Vmešajte popečen guanciale in malo maščobe, ki je ostala v ponvi. Dodajte jajčno-sirno zmes in hitro premešajte, da se jajca rahlo skuhajo s toploto testenin, a ostanejo kremasta. Po potrebi dodajte nekaj prihranjene vode od kuhanja, da dosežete želeno konsistenco omake. Špagete takoj postrezite z dodatno naribanim pecorino romano in sveže mletim črnim poprom po okusu.
NAMIG
Guanciale imenujemo italijansko slanino iz svinjskih ličnic.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 33, 13. avgust 2024.