Nasveti

Karbonara po Frankovo

Andreja Comino
17. 8. 2024, 06.00
Deli članek:

»Predvsem mi gredo dobro od rok mediteranske jedi in pašte. Nisem velik strokovnjak, kuham za domače potrebe, ravno toliko, da ne bom umrl od lakote. Pri jedeh nisem preveč izbirčen, pojem skoraj vse, res pa je, da mi najbolj teknejo pašte in pice, pa tudi meso,« je povedal igralec, ki se je naučil kuhati sam. Nekaj nasvetov mu je zaupala mama, nato pa je eksperimentiral sam. Tokrat nam je zaupal recept za špagete karbonara, ki jih imajo njegovi domači tako zelo radi, da jih pripravi enkrat tedensko. Navrgel je še skrivnost dobre omake - v omako je treba dodati malo vode, v kateri so se kuhale testenine, da ni presuha.

Serena Bobbo (SSG)
Franko Korošec in njegova karbonara

NAMIG

Čeprav natančen izvor ostaja predmet razprave, je carbonara danes ikonična jed, ki pooseblja najboljše iz italijanske kulinarične tradicije. Radi jo imamo zaradi njene preprostosti in bogatega okusa. 

Sestavine

  • 400 g špagetov

  • 200 g guanciale (ali pancete)

  • 4 velika jajca (najbolje samo rumenjaki)

  • 100 g sira pecorino romano, lahko tudi grana padano ali nariban   parmezan

  • Sol in sveže mlet črni poper

Priprava

1. Guanciale narežite na tanke trakove. V veliki ponvi na srednje visoki temperaturi jih popražite, dokler ne postanejo hrustljavi in zlato rjavi. Nato jih odstranite s ponve in pustite, da odvečna maščoba odteče na papirnato brisačo.

2. V veliki posodi z vrelo osoljeno vodo skuhajte špagete, dokler niso al dente (običajno približno 1-2 minuti manj kot je navedeno na embalaži). Prihranite približno skodelico vode od kuhanja testenin.

3. V veliki skledi stepite jajca in nariban pecorino romano, dokler ne dobite gladke zmesi. Dodajte veliko sveže mletega črnega popra.

4. Kuhane špagete hitro odcedite in jih takoj vrnite nazaj v vročo posodo. Vmešajte popečen guanciale in malo maščobe, ki je ostala v ponvi. Dodajte jajčno-sirno zmes in hitro premešajte, da se jajca rahlo skuhajo s toploto testenin, a ostanejo kremasta. Po potrebi dodajte nekaj prihranjene vode od kuhanja, da dosežete želeno konsistenco omake. Špagete takoj postrezite z dodatno naribanim pecorino romano in sveže mletim črnim poprom po okusu.

NAMIG
Guanciale imenujemo italijansko slanino iz svinjskih ličnic.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 33, 13. avgust 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast