Nasveti

Karbonara po Frankovo

Andreja Comino
17. 8. 2024, 06.00
Deli članek:

»Predvsem mi gredo dobro od rok mediteranske jedi in pašte. Nisem velik strokovnjak, kuham za domače potrebe, ravno toliko, da ne bom umrl od lakote. Pri jedeh nisem preveč izbirčen, pojem skoraj vse, res pa je, da mi najbolj teknejo pašte in pice, pa tudi meso,« je povedal igralec, ki se je naučil kuhati sam. Nekaj nasvetov mu je zaupala mama, nato pa je eksperimentiral sam. Tokrat nam je zaupal recept za špagete karbonara, ki jih imajo njegovi domači tako zelo radi, da jih pripravi enkrat tedensko. Navrgel je še skrivnost dobre omake - v omako je treba dodati malo vode, v kateri so se kuhale testenine, da ni presuha.

Serena Bobbo (SSG)
Franko Korošec in njegova karbonara

NAMIG

Čeprav natančen izvor ostaja predmet razprave, je carbonara danes ikonična jed, ki pooseblja najboljše iz italijanske kulinarične tradicije. Radi jo imamo zaradi njene preprostosti in bogatega okusa. 

Sestavine

  • 400 g špagetov

  • 200 g guanciale (ali pancete)

  • 4 velika jajca (najbolje samo rumenjaki)

  • 100 g sira pecorino romano, lahko tudi grana padano ali nariban   parmezan

  • Sol in sveže mlet črni poper

Priprava

1. Guanciale narežite na tanke trakove. V veliki ponvi na srednje visoki temperaturi jih popražite, dokler ne postanejo hrustljavi in zlato rjavi. Nato jih odstranite s ponve in pustite, da odvečna maščoba odteče na papirnato brisačo.

2. V veliki posodi z vrelo osoljeno vodo skuhajte špagete, dokler niso al dente (običajno približno 1-2 minuti manj kot je navedeno na embalaži). Prihranite približno skodelico vode od kuhanja testenin.

3. V veliki skledi stepite jajca in nariban pecorino romano, dokler ne dobite gladke zmesi. Dodajte veliko sveže mletega črnega popra.

4. Kuhane špagete hitro odcedite in jih takoj vrnite nazaj v vročo posodo. Vmešajte popečen guanciale in malo maščobe, ki je ostala v ponvi. Dodajte jajčno-sirno zmes in hitro premešajte, da se jajca rahlo skuhajo s toploto testenin, a ostanejo kremasta. Po potrebi dodajte nekaj prihranjene vode od kuhanja, da dosežete želeno konsistenco omake. Špagete takoj postrezite z dodatno naribanim pecorino romano in sveže mletim črnim poprom po okusu.

NAMIG
Guanciale imenujemo italijansko slanino iz svinjskih ličnic.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 33, 13. avgust 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Zanimivosti

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

image0
Pohitite

Le še 500 vstopnic za Aktualov rojstnodnevni koncert

par, odnosi, prepir
Partnerstvo

Rutina in samoumevnost sta eni najpogostejših uničevalk odnosov

plesalca
Plesna prvaka

Plesalca Maša Kastelic in Akim Pekunov: Delo na sebi je neskončna pot

taklamakan-desert
Veliki zeleni zid

Kitajci končali gigantski projekt, ki so ga začeli leta 1978