Sestavine
(za približno 55 kosov)
Biskvit
- 4 jajca
- 100 g masla
- 130 g sladkorja
- 135 g mehke pšenične moke
- 15 g pravega kakava v prahu
- 13 g pecilnega praška
- ščep soli
Masa
- 110 g masla
- 290 g svežega sirčka (maskarpone)
- sveže naribana lupinica ene bio pomaranče
- sveže iztisnjen sok polovice pomaranče
- 1 žlička cimeta v prahu
- 1 žlica ruma (če bodo cakepopse jedli otroci, to izpustimo)
Obliv
400 g mlečne čokolade
po želji še sesekljani oreščki, čokoladne mrvice, cimet v prahu, pomarančna lupinica …
Pripomočki
vsaj 55 palčk za tortice ali papirnatih slamic in/ali palčk za ražnjiče dolžine 10 cm*
Priprava
1. Za biskvit ločimo rumenjake in beljake. Slednje stepemo v sneg, rumenjakom pa primešamo sladkor, jih penasto umešamo in počasi dolijemo stopljeno maslo. Nežno vmešamo sneg. Posebej zmešamo suhe sestavine in jih po žlicah dodajamo masi.
2. Pripravljeno maso za biskvit vlijemo na pomaščen pekač velikosti 22 x 37 cm, ga postavimo v pečico, ogreto na 170 °C, in pečemo 25 minut.
3. Ohlajen biskvit zdrobimo z prsti ali s sekljalnikom. Dodamo mu stopljeno maslo, maskarpone, pomarančno lupinico in sok, cimet v prahu ter po želji rum. Maso dobro premešamo, da dobimo plastelinu podobno zmes, ki jo lahko oblikujemo v 55 kroglic v velikosti oreha. Polagamo jih na pladenj s kuhinjsko brisačko in čez noč pustimo v hladilniku.
4. Naslednji dan jih oblijemo s čokolado. V ognjevarno posodo nalijemo malo vode, nadnjo postavimo skledo in vanjo nalomimo 200 g čokolade. Voda v spodnji posodi mora le rahlo brbotati, da se lahko čokolada počasi stopi.
5. Pripravimo še preostale pripomočke: 2 kosa stiropora, ki ju lahko spravimo v hladilnik, 55 palčk za tortice oziroma papirnatih slamic – če bomo uporabili te, jih narežemo na dolžino 10 cm, pripravimo pa tudi lesene palčke za ražnjiče, ki jih zapičimo v stiropor, saj slamic ne moremo zapičiti, lahko pa jih preprosto postavimo na lesene palčke. Na krožnik damo do 5 kroglic, preostale pustimo v hladilniku in jih med oblivanjem s čokolado sproti jemljemo ven. Pripravimo si tudi morebitne posipe (sesekljani oreščki, pomarančna lupinica, mrvice …). Če jih bomo okrasili s čokolado, pa imamo že vse pripravljeno, saj bomo uporabili kar tisto, v katero jih bomo pomakali.
6. Ko je čokolada stopljena, palčko ali slamico 1 cm globoko pomočimo vanjo in jo zapičimo v kroglico. Nato v čokolado od strani potopimo celo kroglico tako, da jo sučemo in po celi površini obdamo z oblivom. Po želji kroglico še posujemo. Zapičimo jo v pripravljen stiropor v hladilniku. Po tem postopku oblijemo vse kroglice. Ko nam začne čokolade primanjkovati, dodamo še preostalo in jo ponovno stopimo.
NAMIG: Po želji lahko cakepopse okrasimo s čokolado, tako da jo po tem, ko je obliv že strjen, nabrizgamo ali nakapamo po njem.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 48, 28. november, 2023.