Nasveti

Težave z zamašenim grlom

Milka Krapež
12. 10. 2010, 10.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Se vam dogaja, da se vam v grlu nabira gosta sluz, ki vas sili, da se izkašljujete, a ne gre ne ven ne nazaj po grlu? Čutite jo, vendar se je nikakor ne morete znebiti. Težava je kar pogosta, vzrokov zanjo pa je lahko več.

Se vam dogaja, da se vam v grlu nabira gosta sluz, ki vas sili, da se izkašljujete, a ne gre ne ven ne nazaj po grlu? Čutite jo, vendar se je nikakor ne morete znebiti. Težava je kar pogosta, vzrokov zanjo pa je lahko več.

Gosta sluz brez barve ovira prehodnost grla. Lahko pride z zadnjega dela nosne votline, kadar je ta slabše prehodna. Žleze v grlu in nosu dnevno proizvedejo od enega do dveh litrov sluzi, ki je sestavljena iz celic povrhnjice v sinusnih prehodih, ki imajo več pomembnih nalog. Ena od glavnih nalog je, da ves čas vlažijo in čistijo nosno votlino, odplavljajo tujke, jim preprečujejo, da bi prodrli globlje v dihalne poti, ter branijo pred okužbami. Kar pomeni, da imamo sluz ves čas v grlu, vendar se je večinoma sploh ne zavedamo, saj je nujna za normalno delovanje telesa. Ko pa je te sluzi preveč, se začno težave. Čutimo jih, kot rečeno, kakor cmok v grlu, oviro, ki je zelo neprijetna, grlo je zamašeno, slabo prehodno, lahko se pojavijo tudi težave z dihanjem, kašelj in izkašljevanje. 
Vnetja in okužbe
Največkrat žleze izločajo preveč sluzi zaradi slabo prehodne nosne votline in težav s sinusi (vnetje), zaradi prehlada ali alergijske reakcije. Možno je tudi, da gre za tako imenovano gastroezofagealno refluksno bolezen (GERB), se pravi za vračanje napol prebavljene hrane iz želodca v ustno votlino. Težave lahko povzročajo tudi vnetja v bližini: grla, mandljev, žrelnice in podobno. Vzrok so lahko še virusne okužbe, ki povzročajo enake težave. Več sluzi lahko žleze izločajo, tudi kadar je človek v zakajenem prostoru. Sluz v grlu lahko povzroči tudi ustni zadah, saj vsebuje veliko beljakovin in sprošča anaerobne bakterije.
Vroča slana voda
Kadar se sluz v spodnjem delu grla zgosti, človek čuti naravno nujo po izkašljevanju. S tem si pomagamo, da se ovire znebimo. Toda izkašljevanje dostikrat ne pomaga. Sluz je dovolj globoko, da se je nikakor ne moremo znebiti, hkrati pa je žleze sproščajo še več. V takih primerih je nujno storiti dvoje: nikakor ne smemo piti sirupov ali zdravil, ki bi preprečevala kašelj; in še, popiti je treba veliko tekočine, najbolje vroče. Zelo priporočljiv je čaj, ki ga je treba popiti čim bolj vročega. To bo sluz zmehčalo, pa grlo tudi, da bo izkašljevanje lažje in učinkovitejše. Med domačimi pripravki, ki bodo koristili, je tudi grgranje vroče slane vode. V kozarec vroče vode vsujemo čajno žlico soli in mešamo, dokler se sol ne raztopi. Potem pa počasi z glavo, upognjeno nazaj, grgramo vsak požirek najmanj pol minute. Redno grgranje slane vode je posebej učinkovito, če so težave šele na začetku. Vedno pa jih vsaj omili.
Sami nad težave
Prehlade in zamašen nos navadno zdravite sami. Nobene potrebe ni, da bi zaradi takih tegob povečevali gnečo v čakalnicah. Gosto sluz lahko odpravite tudi s spiranjem nosnih votlin. V posebno posodo s tulcem nalijete toplo vodo, v katero daste sodo bikarbono in malo soli. Dobro premešate in si tekočino počasi nad umivalnikom zlivate v eno nosnico ter počakate, da priteče nazaj skozi drugo. Tako spiranje je zelo uspešno, če ste seveda dovolj vztrajni. Na tržnici pri zeliščaricah si lahko kupite čajne mešanice, ki vam bodo pomagale. Mnogi priporočajo tudi inhalacijo. Zanjo si lahko kupite poseben inhalator (dobite ga v lekarnah in specializiranih trgovinah), kar je priporočljivo za tiste, ki imajo pogosto tovrstne težave. Vendar pa si lahko pomagate tudi brez tega. V loncu zavrite vodo, potem pa vanjo nakapljajte nekaj kapljic evkaliptovega olja in vdihujte paro. Tisti, ki so poskusili to metodo, pravijo, da zagotovo učinkuje. Pomembno pa je, da se potem toplo zavijete in ostanete doma na toplem.

Zdravila iz narave
Kako izbrati pravo zeliščno zdravilo? Za omenjene težave naj vsebuje naslednja zelišča: kislico (Rumex), ki pomaga krčiti tkivo, kar pomeni, da bo zmanjševala oteklino na sluznici, to pa bo zmanjšalo vaše težave. Odlična zdravilna rastlina je tudi jeglič (Primula veris), s katerim boste ublažili bolečine, vnetje, tudi povišano telesno temperaturo. Jeglič je znan tudi po tem, da izboljša prebavo, predvsem pa redči sluz in jo s tem pomaga izločiti. Zdravilo iz zelišč naj vsebuje tudi rumeni svišč (Gentiana lutea), ki ga ljudsko zdravilstvo uporablja v medicinske namene že stoletja. Učinkuje protivnetno, antiseptično, spodbuja kroženje krvi, pomaga odstraniti parazite, zmanjšuje vročino. Črni bezeg (Sambucus nigra) je prav tako zdravilna rastlina, ki jo že dolgo poznamo in uporabljamo predvsem v naših krajih. Naredili so posebno raziskavo o tej rastlini in ugotovili, da blaži težave pri prehladnih boleznih in vnetjih ter tudi skrajšuje čas bolezni. Predvsem pomaga pri odmašitvi dihalnih poti, polnih sluzi. Zdravilo iz zelišč naj vsebuje tudi sporiš (Verbena officinalis), ker sprošča, pomirja, zjasni misli, predvsem pa olajša izkašljevanje.

Pomagajte si s hrano
Nekatere vrste hrane povzročajo, da se sluz nabira v večji meri, in tem se je treba izogibati. Sem sodijo mleko in vsi mlečni izdelki, pa tudi vsi izdelki, ki vsebujejo kofein (kava, nekatere pijače), sladkor, sol, črni čaj. Soja je eno od živil, ki najbolj spodbujajo tvorbo sluzi. Nekatera živila pa količino sluzi tudi zmanjšajo. Sem sodijo med in ingver (iz njiju si lahko naredite tudi mešanico), kajenski poper, wasabi (japonski hren). Poleg tega je priporočljivo uživati dodatke vitaminov in mineralov, predvsem vitamina C in E ter cink.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste