Mnenja

Onkološka bolnica št. 6196: Tretjič na mamografiji

Katarina Keček
10. 7. 2024, 03.00
Deli članek:

Znova sem v čakalnici, tokrat pred oddelkom za radiologijo. Okoli mene sedi ducat žensk različnih starosti. Vse gledajo predse, v prazno, nobena se ne pogovarja. Roke imajo sklenjene v naročju, s prsti nemo žebrajo molitve, namenjene srečnemu koncu. Tudi sama sem tiho, v zraku začutim stisko, zavoham strah.

revija Jana
Pisateljica in kolumistka Katarina Keček

Vsaka izmed nas potuje po poteh svojih neizpolnjenih sanj, smo samo sopotnice na avtocesti življenja, potepuhinje na stezah hrepenenja, brezdomke v hiši ljubezni, borke v vojni z žalostjo. Izgubljene iščemo, nerazumljene razumemo, neljubljene ljubimo. Negotove upamo in vse smo enake, a spet tako različne. Malo stvari je za človeka lahko tako mučnih, kot je čas v bolnišnici, ko opazuješ neskončno vrsto težko poškodovanih ali hudo bolnih ljudi. V glavi čutiš olajšanje, ker ti še ni tako slabo, in naraščajočo frustracijo zaradi večurnega čakanja. Dolge ure so težke, tudi ko te nič ne boli. V nekem trenutku imam občutek, da me ne bo pokončala ne poškodba ne bolezen, temveč to večno čakanje. Edino, kar mi v takšnih trenutkih lahko olajša tesnobo in zaskrbljenost, je drugi človek. Tisti, za katerega je služba, da je tu, v tej bolnišnici. Tisti, ki leta gleda prizore, od katerih se sama ne bom sestavila naslednjih nekaj dni. Opazujem zdravstveno osebje, sestre, medicinske tehnike, zdravnike, negovalke, kako hitijo po hodniku, in ne morem verjeti, koliko plemenitih in potrpežljivih ljudi živi okoli mene. 

Ne glede na mučni del zgodbe, ko trepetaš zase ali za koga bližnjega, in misliš, da te bo ta negotovost ubila, vsakič, ko se znajdem v bolnišnici, človeški rod v mojih očeh zraste za nekaj centimetrov. Če vse seštejem, tudi drugače trmasto verjamem v ljudi, ampak mi je tudi neizmerno lepo vsakič, ko se pokaže, da moja vera vanje ni neutemeljena. Sočutje in pomoč drugemu človeku sta nas tudi v preteklosti ločila od naših najbližjih naravnih sorodnikov.

Ko je namreč pred mnogimi leti ameriška antropologinja Margaret Mead, ki je veliko raziskovala ljudstva Oceanije, vprašala svoje študente, kaj je zanje prvi znak civilizacije, so ji dajali različne odgovore, od odkritja ognja, izdelave prvega orodja, kopja pa vse do lončenih posod, odkritja kolesa itd. Noben odgovor ni bil pravilen. Za Margaret je prvi znak civilizacije v prazgodovini – nožna kost. Ki je bila zlomljena in spojena skupaj. V naravi namreč velja pravilo, da bo nekdo, ki si je zlomil nogo, zagotovo umrl, saj z zlomljeno nogo ne more bežati pred nevarnostjo, priti do vode ali ujeti hrane. Ker kosti potrebujejo nekaj časa, da se zarastejo, je tako poškodovanec v naravi hitro postal plen mrhovinarjev. Najdena podkolenska kost, ki je bila najprej zlomljena in potem zaraščena, je dokaz, da je nekdo ostal pri ranjencu, mu povil rano, jo oskrbel ter osebo čuval, dokler se ni postavila na noge. Civilizacija se je začela takrat, je rekla Margaret, ko se je človek odločil pomagati drugemu v stiski.

Ko sedim v čakalnici Onkološkega inštituta in opazujem zdravstveno osebje, ki se je za takšno težko službo odločilo zaradi človečnosti, ne morem drugega, kot da se strinjam z njo.

Tokrat sem tretjič v življenju na mamografiji. Vedno bolj nervozna postajam. Ko sem šla prvič na pregled, lahkotna in neobremenjena z izidi, sem doživela šok, saj je zdravnik rekel, da imam dojke polne tumorjev. »Toliko jih je,« je rekel takrat onkolog, »da jih ne moremo prešteti. Priporočamo odstranitev obeh dojk.« Do tega na srečo potem ni prišlo, zahvaljujoč mojemu pobegu v Indijo. Čez dve leti sem se zopet znašla na mamografiji, izvidi so bili vnovič katastrofalni: »V desni dojki imate velik invanziven tumor, potrebna bo odstranitev cele dojke.« Vedno bolj se počutim neprijetno v svoji koži. Tesno mi je v njej in obliva me hladen pot. Z mamografijo doslej nisem imela dobrih izkušenj. Le kaj mi je pripravila za danes?

Kolumna je objavljena v reviji Jana,  št. 28, 9. julij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste