© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 4 min.

Refluks pod nadzorom: 12 živil, ki sprožajo želodčno kislino


Lara Jelen
20. 10. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Težave z refluksom niso nedolžne. Dr. Jonathan Aviv razkriva 12 živil, ki povzročajo kislino, in štiritedenski program, s katerim jo lahko odpravite.

domace iz narave1.jpg
Shutterstock
Kako v 4 tednih odpraviti težave z želodčno kislino?

Če vam želodčna kislina neprestano povzroča preglavice, je skrajni čas, da ukrepate. Dr. Jonathan Aviv, vodilni specialist za diagnosticiranje in zdravljenje refluksa, nam v knjigi Odpravite težave z želodčno kislino (založba Primus) predstavi svoj štiritedenski program za njegovo preprečevanje in zdravljenje. Svetuje, da se med dieto odrečemo »ducatu sovražnikov« med živili, ki so pogosti sprožilci kisline.

»Z odstranitvijo kislih jedi, ki povzročajo vnetja, boste vzpostavili pogoje za obnovo tkiva požiralnika – kar je prvi in najpomembnejši korak pri odpravljanju simptomov,« pojasnjuje. In kateri so ti sprožilci, ki bi se jim bilo dobro vsaj za nekaj časa izogniti?

1. Gazirane pijače. Vse sladkane in dietne osvežilne pijače, mineralne vode in vode z okusom.
2. Kava in čaj. To še zlasti velja za ustekleničeni ledeni čaj, ki je poln kislih konzervansov. Kofein slabi spodnjo zapiralko in povečuje izločanje kisline v želodcu.
3. Citrusi. Sem spadajo limona, limeta, pomaranča, grenivka in ananas. To so izjemno kisli sadeži s pH, nižjim od 4. Avtor knjige jih dovoljuje le kot dodatek živalskim beljakovinam zaradi okusa, na primer za mariniranje ribe ali piščanca.
4. Paradižnik. Čeprav ima veliko likopenov, ki so naravni antioksidanti, je za bolnike z refluksom zaradi velike vsebnosti kisline neprimeren in vneten. Če vas skrbi, da boste z odrekanjem paradižniku izgubili pomemben vir likopena, ki naj bi igral pomembno vlogo pri preprečevanju raka in srčnih obolenj, naj vas ne skrbi: pridobili ga boste tudi z uživanjem gvajane, papaje, belušev, rdečega zelja, manga, korenja in lubenice.
5. Kis. Treba se bo izogibati vsem različicam – vključno z jabolčnim kisom.
6. Vino in alkohol nasploh. Vse vrste alkohola sproščajo spodnjo zapiralko. Nekatere pa vseeno niso tako kisle kot vino, zato dr. Aviv v fazi vzdrževanja (ko enkrat odpravite težave) v omejenih količinah dovoljuje pitje tekile, narejene iz agave, ter vodke iz krompirja ali koruze.
7. Čokolada. Ta slaščica z visoko hranilno vrednostjo je še posebej nevarna za bolnike z zgago. Vsebuje metilksantin, ki slabi spodnjo zapiralko in spodbuja nastajanje klorovodikove kisline v želodcu. Dobra novica je, da dieta dovoljuje uživanje rožičev, ki so naravni nadomestek čokolade in prav tako okusni v domačih sladicah.

8. Mentol je prepovedan v vseh različicah – kot začimba ali dodatek v žvečilnih gumijih in bombonih.

Preberite še


9. Surova čebula. Tudi ta odpira vrata refluksni kislini. Je fruktan, kar pomeni, da povzroča vsrkavanje vode v črevesju in s tem napenjanje. Med prebavo se sproščajo plini, še zlasti če jo uživamo surovo. V fazi zdravljenja se ji moramo popolnoma izogniti, lahko pa jo spet uživate v fazi vzdrževanja, če je obdelana na visoki temperaturi.
10. Surov česen učinkuje podobno kot čebula, zato zanj veljajo enaka pravila.

Držite se pravila 5

Kljub prepovedim boste imeli še vedno na izbiro dovolj okusne hrane, na kateri lahko temeljijo vaši obroki. »Pravilo 5 pomeni, da lahko uživate jedi s pH 5 ali več. To izključuje večino živil v pločevinkah in kozarcih, saj dodatki, ki izdelkom zagotavljajo daljšo življenjsko dobo na trgovskih policah, močno znižujejo pH-vrednost. Znanstveni dokazi potrjujejo, da je večina živil s pH vrednostjo pod 5 – vsekakor pa vsa, ki so pod 4 – med najmočnejšimi aktivatorji pepsina, ki povzroči refluks kisline.« A brez skrbi, pravilo 5 je bolj vključujoče kot izključujoče. Na spodnjem seznamu boste našli obilico živil, vključno z nemastnimi beljakovinami, polnovrednimi žiti, sadjem, zelenjavo, zelišči in začimbami. Ker sta pri nadzoru nad kislino pomembna ravnotežje in zmernost, ne pa odrekanje, tudi ogljikovi hidrati in maščobe niso izključeni. Prepovedana so edinole kisla in industrijsko predelana živila.«

Živila s pH-vrednostjo 5 in več:

Ribe: losos, morski list, postrv, romb, brancin, orada.
Perutnina: piščančje prsi, puran, jajca.
Zelenjava in zelišča: špinača, romanska solata, rukola, kodrolistni ohrovt, kitajsko zelje, brokoli, šparglji, zelena, kumare, bučke, jajčevci, rumena buča, krompir, sladki krompir, korenje, pesa (ne vložena!), šampinjoni, bazilika, koriander, peteršilj, rožmarin, posušeni timijan in žajbelj.


Surovo sadje: banana, hruška, papaja, dinja, medena melona, lubenica, liči, avokado.
Oreščki in semena: indijski oreščki, pekani, pistacije, orehi, bučna semena, sezamova semena, mandlji, pinjole.
Namazi: sveže, surovo, ekološko arašidovo maslo in maslo.
Siri: parmezan, mocarela, feta in drugi izbrani trdi siri.
Kruh in žita: ovseni kosmiči, polnozrnate testenine, polnozrnati kruh, polnozrnata pšenična moka.
Sladila: agavin sirup (a ne pretiravajmo z njim)
Začimbe: keltska sol, oljčno in kokosovo olje, sojina omaka, beljakovine iz konoplje, bela pasta miso, izvleček vanilje.

Ta živila ponujajo neskončne možnosti pri načrtovanju obrokov. In morebiti tudi konec vaših težav z čezmernim delovanjem želodčne kisline.

NAMIG: Z odrekanjem kofeinu, gaziranim pijačam, citrusom, čokoladi in alkoholu boste ustvarili nekakšen varen prostor za prebavo. Ko se bo to zgodilo, bi morali zaznati olajšanje prebavnih motenj in drugih neprijetnih simptomov po obroku.

NASVET: Učinek bo še boljši, če boste hkrati prenehali kaditi, uživati industrijsko predelana živila in ocvrto hrano ter če se boste prehranjevali ob pravem času. Bolnik z refluksom mora jesti pogosto, a premišljeno.

Pet obrokov dnevno, brez prenajedanja

Dr. Aviv ob težavah z refluksom priporoča tri glavne obroke in dva manjša dnevno, ki jih razporedimo med sedmo uro zjutraj in pol osmo zvečer. »Čeprav dieta ne predpisuje količin, se nikoli ne prenajejte, saj poln želodec dodatno pritiska na spodnjo zapiralko. Pomembno je, da obrokov ne preskakujete in da jeste v načrtovanih časovnih okvirih, saj bo to pomagalo zajeziti nočni refluks – ki je neusmiljen motilec spanja – in preprečilo nenadne dvige sladkorja v krvi, ki so pogosto krivi za nepotrebno hlepenje po hrani. Ob pol osmih zvečer zaprite kuhinjo in dovolite želodcu, da tri ure pred spanjem v miru prebavlja zaužito hrano. To bo močno prispevalo k zadrževanju kisline v želodcu in preprečilo njeno vračanje v požiralnik.«

Objavljeno v reviji Jana, št.  št. 41, 14. oktober 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

E-novice · Zdravje

Jana

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.

01_jana_41.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.