© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Stroški
Čas branja 3 min.

Koliko nas bo letos stala peka orehove potice


13. 12. 2025, 05.45
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pregled povprečnih cen pri tradicionalnih trgovcih razkriva, kje se skrivajo največji stroški in kolikšna je dejanska razlika med nadevom in testom.

Orehova potica2.jpg
Profimedia
Praznikov brez potice si v Sloveniji ne moremo predstavljati.

Praznikov brez potice si ne moremo predstavljati. Je več kot le sladica; je simbol slovenske tradicije, topline domačega ognjišča in nepogrešljivi element, ki decembrska jutra napolni z vonjem po orehih, rumu in vanilji.

Ko pa se evforija prazničnega pričakovanja sreča z realnostjo trgovskih polic, se marsikdo vpraša: koliko nas ta tradicija dejansko stane?

V času, ko se cene hrane nenehno spreminjajo, smo se odločili za natančen preizkus. Analizirali smo cene vseh sestavin, potrebnih za klasično orehovo potico, in sicer pri treh največjih tradicionalnih slovenskih trgovcih.

Pripravili smo podrobno finančno sliko – od tega, koliko boste pustili na blagajni, do natančnega izračuna, koliko stane en kilogram te slovenske posebnosti.

Metodologija: Kako smo prišli do cen?

Za izračun smo uporabili povprečne redne cene (brez akcijskih popustov) za standardna pakiranja živil. Cene so bile popisane pri treh uveljavljenih trgovcih na slovenskem trgu. Kjer so bile na voljo različne blagovne znamke, smo v povprečje všteli izdelke, ki so bili pri posameznemu trgovcu najcenejše in najbolj reprezentativne – torej tiste, po katerih najpogosteje poseže povprečen potrošnik.

Recept, ki smo ga uporabili za osnovo, je klasičen in preverjen.

13 orehova potica
dober-tek · Recept

Orehova potica

Za božične in velikonočne praznike orehova potica res ne sme manjkati!

2 h
Srednje zahtevno
Preberite še

Začetni finančni šok

Prva številka, s katero se soočimo, je znesek na računu. Če se peke lotite s popolnoma prazno shrambo in morate kupiti vsa osnovna pakiranja (npr. kilogram moke, čeprav jo potrebujete pol, ali  deset jajc, čeprav potrebujete le štiri), je začetna investicija precejšnja.

Trgovci namreč ne omogočajo nakupa "na žlico", zato moramo kupiti cele enote. Spodnja tabela prikazuje povprečno ceno celotnih pakiranj.

Sestavina (Standardno pakiranje)

Povprečna cena na polici (€)

Mleti orehi (3 paketi po 200 g)*

7,11 €

Rum (0,5 l)

5,67 €

Maslo (250 g)

2,36 €

Limona (1 kg)

2,11 €

Jajca (10 kos, razred M)

1,98 €

Sladkor (1 kg)

1,24 €

Mleko (1 l)

1,07 €

Moka (1 kg, tip 500)

0,64 €

Cimet (cca 40 g)

1,22 €

Vaniljev sladkor (pakiranje)

0,41 €

SKUPAJ NA BLAGAJNI

23,81 €

*Opomba: Ker recept zahteva 500 g orehov, standardna pakiranja pa so po 200 g, smo v košarico morali všteti nakup treh vrečk (600 g).

Vidimo lahko, da boste za nakup vseh potrebnih sestavin na blagajni pustili skoraj 24 evrov. To je znesek, ki ga morate imeti v denarnici, preden se peka sploh začne.

Dobra stran tega je, da vam bo veliko sestavin (rum, moka, sladkor, cimet) ostalo za naslednjo peko.

Dejanski strošek: Koliko je vredna potica v pekaču?

Ko odštejemo zalogo, ki nam ostane, in preračunamo ceno le za tiste količine, ki dejansko končajo v pekaču, dobimo realno ceno izdelka. Tu se pokaže prava slika ekonomike domače peke.

Izračun stroška sestavin za eno potico:

Ena domača orehova potica vas torej "stane" 9,71 evra.

Orehi so kralj in rabelj cene

Najbolj izstopajoč podatek je cena orehov. Od celotnega zneska 9,71 evra kar 5,93 evra odštejemo za orehe. To pomeni, da orehov nadev predstavlja več kot 61 odstotkov vrednosti celotne potice.

Zanimiv je podatek o rumu. Čeprav ga v receptu uporabimo le slaba dva decilitra (za testo in nadev skupaj), je to druga najdražja postavka na seznamu (v povprečju 0,91 evra).

Potica.jpg
Bobo

Stane nas skoraj trikrat več kot vsa moka, ki jo uporabimo. Rum je tisti "skriti" strošek, ki ga pogosto spregledamo, ker ga doziramo po žlicah.

Testo je skoraj zastonj

Če bi pekli kruh (torej samo testo brez bogatega nadeva in sladkorja), bi bil strošek surovin izjemno nizek. Moka, kvas, nekaj mleka in vode so najcenejša živila. Potico v "premium" cenovni razred dvigne izključno bogat nadev.

Če vizualno razdelimo stroške med testo in nadev, dobimo naslednjo sliko:

To razmerje kaže, zakaj so trgovinske potice, ki imajo manj nadeva in debelejše testo, cenejše. Domača potica je dražja prav zaradi radodarne količine orehov, ki jih industrija pogosto nadomešča z drobtinami ali drugimi polnili.

Peka doma se izplača

Kljub podražitvam surovin v zadnjem letu je peka domače potice še vedno ekonomsko upravičena.

V specializiranih pekarnah ali slaščičarnah se cene za kilogramsko potico gibljejo med 15 in 25 evri, v butičnih prodajalnah celo več.

račun trgovina.jpg
Profimedia
Če se peke lotite s prazno shrambo, je začetna investicija precejšnja.

Z domačo peko za ceno 9,71 evra ne dobite le znatnega finančnega prihranka, temveč tudi kontrolo nad sestavinami (brez konzervansov in ojačevalcev okusa) ter tisto neprecenljivo vrednost, ki je v tabelah ne moremo izraziti – ponos, ko na mizo postavite doma narejeno sladico.

E-novice · Novice

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.

trgovina
Primož Lavre
Trgovinske potice so cenejše, ker imajo pogosto manj nadeva in debelejše testo.

O avtorju


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.