Mlačev žita kot nekoč, s cepci


Turistično društvo Zagrad, ki v Zagraškem logu pridno ureja etnološki park, v škocjanski občini že leta skrbi tudi za ohranjanje etnološko-kulturnih dogodkov, med katere sodi tudi mlačev žita na tradicionalni ročni način, ki je mnogim danes že neznan.

Tudi včeraj je bilo tako, že 15-ič zapored. Izkazali so se predvsem izkušeni starejši mlatiči, ki so mlatili s cepci in sicer rž, ki so jo kak mesec nazaj tudi ročno poželi na bližnji njivi Francija Kocjana, predsednika zagraškega turističnega društva, ki je gonilna sila vsega dogajanja. Žito so omlatili, slamo pa poravnali in iz nje naredili škope za prekrivanje streh v etnološkem parku.

Zanimivo kmečko opravilo si je z zanimanjem ogledal avtobus gostov iz bližnjih šmarjeških Term, seveda pa se je vse skupaj zaključilo s pravim likofom, kot nekoč.
Popoldne pa so v bližnji Zagradski gori zagnali nov klopotec, ki so ga skupaj kupili tamkajšnji vinogradniki. Novo pridobitev v vinskih goricah je blagoslovil škocjanski župnik Damjan Štih.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se