Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Mlačev žita kot nekoč, s cepci


dolenjski-list
Besedilo in foto: L. Markelj
14. 8. 2011, 11.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

imgp9335_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
IMGP9335
imgp9335.jpg
Za mlačev so potrebni štirje mlatiči, saj delata po dva para v ritmu, kar je zelo pomembno in sploh ne enostavno.

Turistično društvo Zagrad, ki v Zagraškem logu pridno ureja etnološki park, v škocjanski občini že leta skrbi tudi za ohranjanje etnološko-kulturnih dogodkov, med katere sodi tudi mlačev žita na tradicionalni ročni način, ki je mnogim danes že neznan.

imgp9338.jpg
Gonilna sila zagraškega turističnega društva je Franci Kocjan.

Tudi včeraj je bilo tako, že 15-ič zapored. Izkazali so se predvsem izkušeni starejši mlatiči, ki so mlatili s cepci in sicer rž, ki so jo kak mesec nazaj tudi ročno poželi na bližnji njivi Francija Kocjana, predsednika zagraškega turističnega društva, ki je gonilna sila vsega dogajanja. Žito so omlatili, slamo pa poravnali in iz nje naredili škope za prekrivanje streh v etnološkem parku.

imgp9350.jpg
Mlačev s cepci je utrujajoča.

Zanimivo kmečko opravilo si je z zanimanjem ogledal avtobus gostov iz bližnjih šmarjeških Term, seveda pa se je vse skupaj zaključilo s pravim likofom, kot nekoč.

Popoldne pa so v bližnji Zagradski gori zagnali nov klopotec, ki so ga skupaj kupili tamkajšnji vinogradniki. Novo pridobitev v vinskih goricah je blagoslovil škocjanski župnik Damjan Štih.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.