Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

V Šentjerneju je zadišalo po praženem krompirju


lokalno
Besedilo in foto: L. Markelj
14. 8. 2011, 11.00
Posodobljeno
16. 08. 2011 · 10:33
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

imgp9396.jpg
Čebulo je treba počasi in lepo prepražiti.
imgp9401.jpg
Tomaž Jeraj in Silvan Trpin iz Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi sta Šentjernejčanom pripravila okusen "tenstan" krompir.
imgp9405.jpg
Šentjernejčanke, članice društva, so skrbno gledale postopek priprave.

Od leta 2000 v Sloveniji deluje edinstveno društvo na svetu, Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, ki se, kot govori že ime, trudi, da bi krompir sam predstavljal glavno jed in se ne uporabljal le kot priloga. Društvo šteje 170 članov oz. udov, kot pravijo, in med njimi so tudi Šentjernejčani. Zato se je društvo v sklopu prireditev Jernejevo 2011 včeraj popoldne predstavilo tudi Dolenjcem, sredi Šentjerneja.

Tomaž Jeraj in Silvan Trpin sta pred očmi številnih obiskovalcev, seveda ljubiteljev praženega krompirja, pripravila to vsem znano in priljubljeno jed ter zraven razkrila marsikatere kulinarične skrivnosti. Šentjernejčani so bili navdušeni, društvo je dobilo kar nekaj novih udov.

Društvo za priznanje praženega krompirja vsako leto priredi svetovni festival, letošnji bo 3. septembra na avstrijskem Koroškem, prihodnje leto v Mariboru, potem pa morda tudi v Šentjerneju, kaj se ve. Ljubiteljev praženega krompirja tu ne manjka, zraven pa se lepo poda tudi naš cviček, za kar so tudi na predstavitvi pridno skrbeli šentjernejski vinogradniki.

Več o skrivnostih dobre priprave praženega krompirja v prihodnjem Dolenjskem listu.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.