© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Na poletnih večerih o Kočevarjih


dolenjski-list
Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše
20. 8. 2016, 13.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

img_7990_1_1_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
IMG_7990_1_1
img_7997_8_1_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
img_8001_11_1_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
img_7995_6_1_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista

Kulturni center Semič pripravlja že peto leto zapored Poletne večere, s katerimi želi nekoliko razbiti poletno kulturno mrtvilo in predstaviti domače ustvarjalce. Po treh julijskih Poletnih večerih je bila včeraj prireditev z naslovom Kočevarji pri nas in z nami.

Maridi Tscherne je pripovedovala o tradicionalni kočevarski kulinariki, še posebno pozornost pa je namenila kruhu. Ob tem je nanizala številne zanimivosti iz življenja Kočevarjev, ki so več kot 600 let živeli tudi na območju sedanje semiške občine. Tiste, ki so to želeli, je naučila peči ptičke iz krušnega testa.

Po besedah Rose Mohar je bilo nekdaj na semiškem območju 34 kočevarskih naselij, sedaj pa jih je registriranih le še devet. Nobeno ni bilo povsem nemško, v njih pa je sredi 19. stol. živelo 23.000, po nekaterih podatkih pa celo 29.000 Kočevarjev. Leta 1910 jih je bilo 19.000, leta 1940 12.500, v zimi z leta 1941 na 1942 pa je bilo izseljenih 11.509 Kočevarjev. Še vedno pa se je, kljub temu, da prevladujejo razvaline ali pa je vasi že prerasel gozd, na Kočevarje ohranilo veliko spominov.

Zadnji dogodek v okviru Poletnih večerov bo 26. avgusta, ko se bo začela tudi Semiška ohcet.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.