NM: Največje slovensko ocenjevanje vin v sklopu 37. Tedna cvička


''Gre predvsem za promocijo naših vinarjev in vinarstva, gre za večjo kakovost in večjo potrošnjo naših vin.'' S temi besedami je direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto Jože Simončič odprl že 37. po vrsti ocenjevanje dolenjskih vin, med katerimi seveda prevladuje cviček. Najimenitnejši enologi iz vse Slovenije so se sredi dopoldneva spopadli s 1.140 vzorci.
Ker gre za največje ocenjevanje vin v Sloveniji, se že skoraj spodobi, da prisotne pozdravi tudi župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič. '' Takšno ocenjevanje je končni rezultat celoletnega lanskega dela v vinogradu,'' je rekel in povedal, da je tudi sam vinogradnik. Njegovega vzorca sicer ni, se pa je pohvalil, da je kljub pomanjkanju časa našel čas, da je ob koncih tednov sam obdelal vinograd. Seveda je priznal, da mu je bila žena v veliko pomoč, konec koncev, če ženske podpirajo tri hišne vogale, ni vrag, da ne bi še večino vrst trsov.
Ker je poznavalec in tudi velik promotor dolenjskega cvička, je bil zraven še Ivo Kuljaj, ki nam je zaupal, da prav na osnovi cvička nastaja največja vinsko turistična prireditev na Dolenjskem - Teden cvička. ''Letos omenjeni teden pripravljamo s Termami Krka in turistično agencijo Kompas Novo mesto in menim, da bo velik korak naprej. Pričakujemo ogromno obiskovalcev iz vse Slovenije in tudi iz zamejstva. Cviček se je že uveljavil, nenehno pa potrebuje nove zgodbe v promocijskem smislu, tako da proizvajalci nikoli ne bodo v zagati, kako ga prodati.''
Težko si je predstavljati današnje ocenjevanje brez Katarine Merlin, pa vendar je ni med degustatorji. ''Veste, letos so me izbrali za predsednico centralnega ocenjevanja in v takem primeru ne morem biti hkrati degustator.'' Sicer pa nas je Katarina Merlin na kratko podučila o pravilih ocenjevanja: ''Vse temelji na zakonu o vinu in številnih pravilnikih. Za ocenjevanje vin mora biti najprej primeren prostor, ustrezna temperatura in tudi svetloba, pa vlaga v prostoru in še marsikaj. Anonimnost vzorcev in ocenjevalcev je tudi nujna. Ocenjevalec oceni videz, barvo, okus ter vonj vina. Pri nas se je zbralo 15 eminentnih ocenjevalcev, ki bodo vina ocenjevali do četrtka (23.4.). Imena kot prof. dr. Slavica Šikovec, dr. Dušan Terčelj, docenta Wondra in Košmrljeva, Janez Šikoranja, Tone Pezdirc, Zdravko Mastnak (tudi oče cvička mu pravijo), Jože Simončič in drugi jamčijo, da bodo ocene prave in jim ne bo mogoče oporekati.''
Za kralja cvička bomo izvedeli že jutri in po vsem zapisanem si bo kraljevski naslov res zaslužil.
Predsednik društva vinogradnikov Dolenjske Jože Žura nam je povedal, da je lanska toča na nekaterih območjih krepko sklestila pridelek in to je tudi glavni razlog, da je letos 110 vzorcev manj kot lani. ''Tudi moj vzorec je na ocenjevanju, a ker nisem velik pridelovalec, ne pridem v poštev za kralja cvička, sem pa na društvenem ocenjevanju dobil solidno oceno in upam, da bo tudi ta, ki mi jo bodo določili tu, pozitivna. Je pa vse odvisno še od tega, kdaj bo na vrsti moj vzorec, kakšen vzorec bo pred njim in seveda, kako bo všeč degustatorjem, kajti človeški faktor igra veliko vlogo.'' Sicer pa Jože Žura zaupa degustatorjem in (ker je tudi naš novinarski kolega) obljublja, da se bomo lahko sami prepričali, da letošnji ni nič slabši od lanskega, oziroma, da lanski ni nič slabši od predlanskega.
Zapisali smo že, da je med degustatorji tudi prof. dr. Slavica Šikovec, ki smo jo zmotili med prvim odmorom. Povedala je, da je imela v življenju to srečo, da se je vedno ob pravem času znašla na pravem mestu in prav temu se ima zahvaliti, da je danes ena najbolj cenjenih degustatork. Res pa je, da so imeli doma vinograd: ''Mama je znala pridelat dobro vino; to je bila njena domena. Sama sem šla študirat agronomijo in mislim, da je prav vinogradništvo najbolj elitna panoga kmetijstva. Enologija je bila v letih, ko sem jaz študirala, domena moških. Jaz sem vedela, kaj je dobro vino in tedaj, ko se je ustanovila agronomska fakulteta (1947), je bila še obvezna praksa in sicer od marca pa do oktobra v šestem semestru. Sama sem se vpisala leta 1948. Na Kapeli sem bila na praksi in tam so nam nekoč po delu ponudili kozarec vina. Vam povem: bilo je ciknjeno. Tega sicer nisem rekla, sem pa rekla: Jezus, jaz pa nisem prišla na pravo mesto na prakso. In to je bilo moje prvo ocenjevanje.'' Še veliko zanimivega je povedala Slavica, tudi to, da je kemija vse preveč prisotna v nekaterih naših nekoč odličnih vinih. Da vinarji z všečnimi okusi zavajajo okus mladine, da je na nekaterih območjih preveč sladkih (sladkanih) vin ... Slavica nam je tudi povedala, da ne smemo zapasti pod vpliv marketinga. Po njenih besedah je vsako higienično pripravljeno vino zdravo v zmernih količinah: ''Rdeče ima veliko antioksidantov, to je sicer res, a preveč dobrega tudi ni dobro. Kozarec ali dva pri jedi (na dan), belega ali rdečega - to je ta pravo.''
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Jože Žura
Jože Simončič
Slavica Šikovec
Alojzij Muhič
Katarina Merlin
Ivo Kuljaj