Bo slovenskemu kupcu dosegljiva le problematična uvožena hrana?
Medtem ko meso najboljše kakovosti, vzrejeno v Sloveniji, prodajajo v tujini, Slovenci doma kupujemo poceni uvoženo. Za mnoge je cena glavno vodilo pri nakupu, pri čemer se postavlja vprašanje, zakaj vendar slovenskega potrošnika zavoljo zdravja ne bi zavarovali s subvencijami za nakup kakovostnega mesa. Tudi pri zelenjavi, ki bi je morali pojesti veliko več, kupci na policah trgovin pogrešajo slovenske pridelke.

Nedavno je agrarni ekonomist in profesor na Biotehniški fakulteti dr. Aleš Kuhar opozoril, da se piščanci najboljše kakovosti, vzrejeni v Sloveniji, prodajajo v tujini, medtem pa slovenski potrošnik kupuje poceni uvoženo perutnino. »Medtem ko imamo pri proizvodnji zelenjave razvojne težave, je pri mesu nekoliko drugače. Še posebej pri piščančjem se lahko pohvalimo z izrazito visoko kakovostjo in organiziranostjo oskrbnih verig. Se pa trgovci večkrat poigrajo in pripeljejo v trgovine meso cenejšega tujega dobavitelja ter tako poskušajo 'stisniti' slovenske dobavitelje. Gre za precej zapleteno pogajalsko dogajanje, a je nespametno. Slovenski potrošnik seveda odreagira, saj je večina navajena kakovostnega piščančjega mesa domače pridelave in v trgovinah tuje zavrne. Večji je problem v šolah, menzah in hotelih, kjer se da uspešno 'zamaskirati' poreklo mesa, zato je tam večinski delež mesa tujega porekla in slabše kakovosti,« razloži Kuhar in še posebej poudari, da slovenski kmetje pri prireji piščancev in drugih rejnih živali uporabljajo izrazito manjše količine antibiotikov kot konkurenti v državah, od koder uvažamo meso ter izdelke iz njega. »Treba je trkati na razum potrošnikov, da ne nasedajo trgovcu, ki na policah ponudi tuje meso po nižjih cenah.«
Zniževanje cen so le pobožne sanje
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se