Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pridobivanje vrhunskih izkušenj za opravljanje najboljših poklicev na svetu


Štajerski Tednik
6. 2. 2024, 20.26
Posodobljeno
12. 02. 2024 · 06:19
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Novo šolsko leto bodo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor (SŠGT Maribor) začeli v novih, sodobnih prostorih, ki bodo pomembno izboljšali kakovost izobraževanja in dijakom omogočili uporabo najsodobnejših učnih pripomočkov. Na šoli se zavedajo, da so gostinstvo in turizem ljudje, so zgodbe, ki jih pripovedujejo, in so občutki, ki jih zbudijo v gostu. Prav to dodano vrednost bodo omogočili novi prostori šole.

1707229967_6.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Nov program – Ekonomska gimnazija, smer Turizem

Za vse tiste, ki vas mikajo poklici v panogi turizma, pa vendar še ne veste, v katero smer bi se specializirali, je odslej na SŠGT Maribor na voljo program Ekonomska gimnazija, smer Turizem. Primeren je za bodoče dijake, ki jih zanimajo vodenje na zanimive turistične destinacije, wellness, gastronomski turizem, trajnostni in inovativni turizem. Izobraževanje po tem programu traja šrtiri leta, šolanje pa je po uspešnem zaključku mogoče nadaljevati na višje- in visokošolskih strokovnih ter na univerzitetnih programih.

 

1.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Spodbuda je tudi štipendija

Na SŠGT Maribor, podobno kot na sorodnih šolah po Evropi, še zmeraj čutijo posledice pandemije, ki je spremenila svet. Predvsem je vplivala na interes za poklice, za katere izobražujejo na šoli, saj je mladim bolj kot kadar koli pomembna fleksibilnost, zato pozdravljajo pomemben korak, saj se je poklic gastronom-hotelir uvrstil med deficitarne poklice, kar pomeni, da lahko dijaki, ki se bodo vpisali v triletni program, pridobijo dodatno štipendijo.

Na šoli gostijo priznane domače in tuje chefe

Obseg praktičnega pouka je sicer odvisen od programa, v katerega se vpiše posameznik, vsekakor pa je praksa v panogi gostinstva ključnega pomena. Ko dijaki končajo šolanje, so usposobljeni natakarji, kuharji, turistični delavci, ki so takoj zaposljivi. Na šoli so hvaležni številnim uglednim delodajalcem, pri katerih dijaki opravljajo obvezno prakso, na šoli pa se trudijo, da tudi prakso, ki jo opravijo na šoli, popestrimo s privlačnimi vsebinami. Naši dijaki so tako že kuhali z najboljšimi slovenskimi chefi, npr. Bine Volčič, Igor Jagodic, Tomaž Kavčič, pa tudi tujimi, med katerimi v zadnjem času po odmevnosti izstopa hrvaški kulinarični biser David Skoko. Na šoli se redno udeležujejo državnih in mednarodnih tekmovanj, na katerih so izjemno uspešni, kar potrjuje, da je njihov strokovni kader v koraku s trendi v gostinstvu in turizmu.

 

4.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Odlična odskočna deska za številne poklice

Karierne poti nekdanjih dijakov so različne, učitelji pa so ponosni, da so jim z izobrazbo, ki so jo pridobili na SŠGT Maribor, odprte najrazličnejše priložnosti. Med njihovimi bivšimi dijaki so vodje hotelov, lastniki in vodje najbolj znanih restavracij in gostiln v Mariboru in okolici, priznani vinarji, vodje protokola pri različnih organizacijah, stevardese v najboljših letalskih družbah, direktorji turističnih agencij … Seznam je dolg in raznolik, potrjuje pa, da je izobrazba, pridobljena na naši šoli, cenjena tako v slovenskem kot mednarodnem okolju.

ssgt_infortmativnidnevi_splet24_65c242efeeb57.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.