Recepti za tople in hladne poletne juhe
Tudi v toplejših mesecih prijajo juhe, kajpak prilagojene sezoni. Kadar je zunaj vroče, se ohladimo s hladno melonino juho ali pripravimo bučno juho z meto, ki tudi osveži. Kaj pa na deževne dni? Mi takrat stavimo na krompirjevo juho z veliko drobnjaka. Pa vi?

Melonina hladna juha
Sestavine
- 2 paradižnika
- ½ rdeče čebule
- 1/4 solatne kumare
- ½ rdeče ali rumene paprike
- 2 stroka česna
- 1 melona
- 1 šopek bazilike
- 1 šopek koriandra
- 4 kocke ledu
- sol
- poper
- sok ½ limone
- oljčno olje

Priprava
1. Očistite vso zelenjavo in olupite melono ter odstranite semena. Melono, polovico paprike in kumare, oba stroka česna, liste zelišč in led dajte v mešalnik ter zmešajte. Nekaj zelenjave na drobno sesekljajte in shranite za pozneje.
2. Začinite s soljo in poprom ter limoninim sokom. Pokapajte z oljčnim oljem in ponovno zmešajte.
3. Gaspačo postrezite ohlajen, pokapan z malo olja in obložen s koščki zelenjave.
Bučkina juha z meto
Sestavine
- 6 mladih čebulic
- 1 kg bučk
- oljčno olje
- 30 g masla
- sol
- mlet poper
- 8 vejic mete
- 1 limona
- 150 g kisle smetane
- 800 ml piščančje juhe (lahko iz kocke)
- 140 g sira čedar

Priprava
1. Mlado čebulo očistite in na drobno sesekljajte. Bučke operite, odrežite trde konce in jih narežite na manjše koščke.
2. Segrejte maslo in olje, dodajte čebulo, bučke ter dušite približno 15 minut. Občasno premešajte. Dodajte sol, poper, liste mete in naribano lupino polovice limone.
3. Prilijte juho in zavrite. Odstavite, dodajte 3 žlice kisle smetane, nariban čedar, metine liste in sok cele limone.
4. Juho lahko zmeljete ali pa pustite zelenjavo v koščkih. Postrezite s kislo smetano in kapljicami oljčnega olja, vročo ali hladno.
Krompirjeva juha z drobnjakom
Sestavine
- 50 g masla
- 1 čebula
- 500 g krompirja
- 1,25 l juhe (lahko iz jušne osnove)
- 3 žlice smetane
- sol
- sveže mlet poper
- 1 žlička limoninega soka
- 1 pest drobnjaka
- Za zaključek:
- kisla smetana
- drobnjak
- cvetovi drobnjaka

Priprava
1. V veliki ponvi stopite maslo, dodajte čebulo in jo počasi pražite do mehkega, približno 5 minut. Nato dodajte na manjše kocke narezan krompir in ga zalijte z juho. Zavrite in kuhajte, dokler se ne zmehča, približno 15 minut. Proti koncu kuhanja dodajte 3 žlice smetane.
2. Četrtino krompirja dajte na stran. Nato juho zmešajte do gladkega.
3. Po okusu začinite s soljo in poprom. Kanite še ščepec limoninega soka in vmešajte na drobno sesekljan drobnjak.
4. Postrezite s koščki kuhanega krompirja in kislo smetano ter okrasite z drobnjakom in drobnjakovimi cvetovi.
Objavljeno v reviji Jana, št. 21, 27. maj 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se