Drzni chef Jure prikuhal koroško zgodbo o uspehu
Neverjetna družinska zgodba: mladi talent Jure Dretnik v Slovenj Gradcu piše kulinarično zgodbo o uspehu. 'Z očetom sva uresničila sanje in skupaj diplomirala.'

Koroška je po krivici malce odrinjena s (kulinaričnega) zemljevida Slovenije. Od lanskega oktobra pa to uspešno popravlja komaj 27-letni, a nadvse drzni Jure Dretnik iz Slovenj Gradca, ki pogumno ustvarja v svoji restavraciji GT-19. Mladi chef, ki se je kalil pri Janezu Bratovžu, Ani Roš in drugih mojstrih, je v pičlih nekaj mesecih že dobil mnogo zvestih strank, ki obožujejo mežerle, kvočeve nudlne in druge tradicionalne koroške jedi v novi preobleki. Njegova desna roka pa je oče, ki je pustil službo, diplomiral skupaj s sinom in svojo novo kariero našel v kulinariki ter zdaj pridno pomaga sinu pri strežbi. Jure ima kljub mladosti že precej nagrad, nazadnje je prejel priznanje Gault&Millau za mladega talenta. Izjemen preskok za mladeniča, ki je kot otrok oboževal kuhanje pudinga. No, tudi puding ima svoje skrivnosti ...

»Obožujem domačo Koroško, zaobljene hribe, prijazne ljudi, počasnejši življenjski utrip … Nikoli si nisem želel živeti v Ljubljani, saj v prestolnici ljudje preveč hitijo in si ne vzamejo časa niti za to, da bi zadihali, kaj se šele ozrli naokoli ter začutili vse lepo in dobro, kar nas obdaja,« pravi Jure, ki je prva leta svojega življenja preživel na Ravnah, nato pa so se z družino – ima še tri leta starejšo sestro, ki dela v vrtcu – preselili v Slovenj Gradec.
»Nimamo morja, nismo Bled, a smo nekaj posebnega. Na Koroškem mi je bilo lepo, odkar se zavedam. Vsa moja družina je v bližini, veliko časa smo preživeli skupaj, vsi sorodniki živimo na razdalji desetih kilometrov in smo zelo povezani ter vedno na razpolago drug drugemu. Hvaležen sem svojim staršem, da so mi vedno znali prisluhniti in me podpreti. Ker nisem maral hoditi v vrtec, me je čuvala babica Gelca, bica po naše, z njo mi je bilo neskončno fino. Skupaj sva delala na vrtu, gledala risanke, kuhala kosilo in nama nikoli ni bilo dolgčas,« se spominja Jure in dodaja, da ga kot otroka kuhanje ni preveč zanimalo.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 14, 8. april 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
