Zastrupljeno korenje: Kaj storiti, da zmanjšamo vpliv kadmija?
Presežne vrednosti kadmija se v zemlji največkrat pojavijo zaradi pretirane uporabe fosfatnih gnojil.

Pred dnevi je Uprava za varno hrano odpoklicala korenje s preseženimi vrednostmi potencialno rakotvornega kadmija. Korenje so pridelali v zelenjadarstvu v Voklem, prodajalo pa se je tudi preko Kmetijske zadruge Cerklje. Očitno analize hrane zahtevajo precej časa, tokrat je od vzorčenja do odpoklica preteklo dobre tri tedne. V vmesnem obdobju pa so otroci v vrtcu Radovljica skupno zaužili približno 40 kilogramov tega korenja s kadmijem. Strokovnjaki na NIJZ mirijo, da kratkotrajna izpostavljenost nekoliko povečanim vrednostim kadmija ne bi smela prinašati tveganja za njihovo zdravje.
Kadmij je težka kovina, ki je v presežnih vrednostih lahko rakotvorna. Kadilci nanjo dnevno naletijo, prekoračena pa je lahko tudi na vrtovih, posebno če je v bližini veliko industrije. V nižjih vrednostih je kadmij naravno prisoten v slovenskih tleh. Kako se je v večjih količinah znašel v nesrečnem korenčku, ni čisto jasno, največkrat pa se v zemlji pojavijo presežne vrednosti zaradi pretirane uporabe fosfatnih gnojil. »Na sproščanje kadmija lahko dodatno vpliva povečana kislost vode, npr. pri uporabi deževnice,« preberemo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Prejšnji teden pa ni bilo odpoklicano samo korenje iz Voklega, temveč tudi korenček, pridelan na kmetiji Irene Pust Rangus iz Šmarjeških Toplic. To korenje se je do odpoklica (27. oktobra), prodajalo na novomeški tržnici. Na Upravi za varno hrano so pojasnili, da odvzeti vzorec korenja iz Voklega glede na izmerjeno vsebnost kadmija pomeni sprejemljivo tveganje za zdravje odraslih, toda nesprejemljivo tveganje za zdravje otrok in dojenčkov. Kontaminirano korenje iz Šmarjeških Toplic pa zaradi še višje presežne koncentracije kadmija pomeni nesprejemljivo tveganje tudi za odrasle.
Dokazano rakotvoren
»Kadmiju se v prehrani ne moremo čisto izogniti. Po zaužitju je njegovo vsrkavanje v telo pri ljudeh dokaj nizko, vendar se v človeškem telesu učinkovito zadržuje v ledvicah in jetrih z zelo dolgo biološko razpolovno dobo, ki sega od 10 do 30 let. Kadmij je predvsem strupen za ledvice, povzroči pa lahko tudi demineralizacijo kosti. Po dolgotrajni in/ali visoki izpostavljenosti lahko sčasoma pride do odpovedi ledvic. Mednarodna agencija za raziskave raka je na podlagi poklicnih študij uvrstila kadmij med rakotvorne snovi za ljudi (skupina 1). Novejši podatki o izpostavljenosti ljudi kadmiju v splošni populaciji so statistično povezani s povečanim tveganjem za raka, na primer na pljučih, rodilih pri ženskah, mehurju in dojkah. Dolgotrajno izpostavljenost kadmiju nekatere študije prav tako povezujejo s povišanim krvnim tlakom in sladkorno boleznijo,« odgovarjajo na NIJZ. Med najbolj ogrožene skupine zaradi izpostavljenosti kadmiju preko živil spadajo otroci in tisti, ki pridelujejo in uživajo vrtnine, pridelane na onesnaženih območjih.
A na NIJZ mirijo, da je malo verjetno, da bi občasen tedenski presežen vnos kadmija ogrozil zdravje. Težava naj bi nastala, če se takšni vnosi vrstijo več let ali desetletij. »Ukrepi uradnega nadzora in postopki, ki mu sledijo, so zato namenjeni preprečevanju dolgoročne izpostavljenosti kadmiju,« pojasnjujejo.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 45, 7. november 2023.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se